Για τρία επιπλέον χρόνια κατέθεσε τα έγγραφα που απαιτούνται για την παράταση της άδειας παραμονής του στην Ρωσία ο Έντουαρντ Σνόουντεν, πρώην συνεργάτης της Υπηρεσίας Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ. 

 

Το γεγονός αποκάλυψε στο πρακτορείο TASS ο δικηγόρος του Ανατόλι Κουτσερένα. «Ναι, αυτές τις μέρες καταθέσαμε τα έγγραφα για την παράταση της άδειας παραμονής για τρία επιπλέον χρόνια. Ελπίζουμε ότι η απόφαση που θα ληφθεί θα είναι θετική», δήλωσε ο Κουτσερένα. Ο ίδιος ωστόσο διευκρίνισε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί θέμα να αποκτήσει ρωσική υπηκοότητα ο Σνόουντεν.

 

Πρόσφατα, ο Κουτσερένα είχε κάνει γνωστό πως η άδεια παραμονής του Σνόουντεν θα έληγε τον Απρίλιο του 2020. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Σνόουντεν ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας ενώ οι κατηγορίες περί κατασκοπείας θα μπορούσαν να τον οδηγήσουν για δεκαετίες στη φυλακή. Ζει εξόριστος στη Μόσχα αφού ταξίδεψε αρχικά στο Χονγκ Κονγκ μετά την αποκάλυψη διαβαθμισμένων πληροφοριών το 2013.

 

Η ρωσική κυβέρνηση χορήγησε άσυλο στον Σνόουντεν και το 2017 επέκτεινε την άδεια παραμονής του έως το 2020.
Το 2016, το Κογκρέσο των ΗΠΑ δημοσίευσε μια έκθεση που ανέφερε ότι ο Σνόουντεν είχε επαφή με Ρώσους αξιωματούχους της υπηρεσίες πληροφοριών μετά την άφιξή του στη Ρωσία, γεγονός που ο ίδιος αρνήθηκε.

 

Στην πιο πρόσφατη συνέντευξή του, τον περασμένο Σεπτέμβριο, ο Σνόουντεν δήλωσε ότι θα ήταν πρόθυμος να επιστρέψει στις ΗΠΑ υπό τον όρο της δίκαιης δίκης. 

Με πληροφορίες από CNN/ΑΠΕ-ΜΠΕ/TASS