Τα wet markets της Κίνας ανοίγουν ξανά - Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΠΟΥ

Τα wet markets της Κίνας ανοίγουν ξανά - Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΠΟΥ Facebook Twitter
Getty Images
4

Ξανάνοιγουν σταδιακά, μετά την άρση του lockdown από τις κινεζικές αρχές, τα λεγόμενα wet markets της Γουχάν απ'όπου θεωρείται πως ξεκίνησε η πανδημία κορωνοϊού, παρά τις αυστηρές προειδοποιήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το αντίθετο.

Στις συγκεκριμένες αγορές, κοινές σε ολόκληρη την Ασία, πωλούνται ψάρια, πουλερικά, ζώα, εξωτικά και άγρια, νεκρά ή ζωντανά και, μάλιστα, με τη δυνατότητα να σφαγιαστούν μπροστά στον επίδοξο αγοραστή τους. Είναι εξαιρετικά δημοφιλείς μεταξύ των καταναλωτών που θεωρούν πως τα προϊόντα είναι πιο φρέσκα και φθηνότερα απ'ότι στα σούπερ μάρκετ.

Σύμφωνα με μέσα του Πεκίνου, το άνοιγμα των αγορών συνοδεύεται από αυστηρούς κανόνες ασφάλειας - όπως τη θερμομέτρηση όσων μπαίνουν και την επίδειξη μιας πράσινης κάρτας που υποδεικνύει πως δεν έχουν συμπτώματα κορωνοϊού.

Τα wet markets της Κίνας ανοίγουν ξανά - Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΠΟΥ Facebook Twitter
EPA

H Γουχάν, μάλιστα, σχεδιάζει να ξοδέψουν 200 εκατομμύρια γουάν (περί τα 28 εκατομμύρια δολάρια) για την αναβάθμιση των αγορών της, σε μία προσπάθεια να βελτιωθούν οι συνθήκες υγιεινής.

Ωστόσο, οι πωλητές δεν είναι αισιόδοξοι, καθώς το επάγγελμά τους επλήγη βαριά, ίσως ανεπανόρθωτα, από τα έκτακτα μέτρα ανάσχεσης της εξάπλωσης του κορωνοϊού που περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, τόσο το κλείσιμο των πάγκων τους από τον Ιανουάριο όσο και την προσωρινή απαγόρευση και κατανάλωση άγριας ζωής.

«Δεν έχουμε ούτε δουλειά ούτε εισόδημα. Αν συνεχίσει έτσι η κατάσταση, θα είναι δύσκολη η επιβίωσή μας» παραδέχεται ντόπιος πωλητής.

Τα wet markets της Κίνας ανοίγουν ξανά - Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΠΟΥ Facebook Twitter

Ωστόσο, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ειδικοί, οργανώσεις και κυβερνήσεις προειδοποιούν πως οι συγκεκριμένες αγορές συνιστούν «πραγματικό κίνδυνο» καθώς τα παθογόνα μπορούν εύκολα και αστραπιαία να μεταδοθούν από τα ζώα στους ανθρώπους.

Ο δρ Ντέιβιντ Ναμπάρο, ειδικός επί Covid-19 και εκπρόσωπος του ΠΟΥ για θέματα επισιτιστικής ασφάλειας, μετ'επιτάσεως τονίζει πως, παρότι το σώμα των Ηνωμένων Εθνών δεν είναι σε θέση να δίνει εντολές στις κυβερνήσεις για το τι πρέπει να κάνουν, η σύστασή του είναι πως τα wet markets πρέπει να κλείσουν.

Τα wet markets της Κίνας ανοίγουν ξανά - Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΠΟΥ Facebook Twitter
EPA/APXEIOY

«Γνωρίζετε πώς λειτουργεί ο ΠΟΥ και τα σώματά του. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να αστυνομεύουμε τον κόσμο. Αντ'αυτού αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσφέρουμε συστάσεις και καθοδήγηση και υπάρχει μία εξαιρετικά σαφής παραίνεση από τον ΠΟΥ και την Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας πως σε τέτοιου είδους περιβάλλοντα ελλοχεύει μεγάλος κίνδυνος» τόνισε ο ίδιος μιλώντας στο ραδιόφωνο του BBC. Και συμπληρώνει: «75% των αναδυόμενων μολύνσεων προέρχεται από το ζωικό βασίλειο. Εν μέρει από τις αγορές, αλλά και από άλλους χώρους όπου άνθρωποι και ζώα βρίσκονται σε στενή επαφή. Απλώς βεβαιωθείτε απολύτως πως δεν δημιουργείτε ευκαιρίες ιικής εξάπλωσης».

Τα wet markets της Κίνας ανοίγουν ξανά - Αυστηρές προειδοποιήσεις από ΠΟΥ Facebook Twitter
EPA/APXEIOY

Αλλά και ο δρ. Άντονι Φάουτσι, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμωδών Νόσων των ΗΠΑ και μέλος της task force του Λευκού Οίκου για την πανδημία, τόνισε την περασμένη εβδομάδα πως η Κίνα θα πρέπει να κλείσει όλες τις αγορές τέτοιου είδους: «Με αφήνει άφωνο το γεγονός πως, παρότι έχουμε τόσες ασθένειες που προέρχονται από την ασυνήθιστη επαφή ανθρώπων-ζώων, δεν κλείνουμε απλώς αυτές τις αγορές. Δεν μπορώ να καταλάβω τι άλλο πρέπει να συμβεί για να το καταλάβουμε».

Με πληροφορίες από Reuters/Independent/New York Post

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

2 σχόλια
..μεταξύ μας, όλα αυτά τα ζωντανά τα λυπήθηκα.Αν στον δυτικό κόσμο άλλαζε η μορφή πώλησης οποιουδήποτε κρέατος, αντί σε αεροστεγείς συσκευασίες ζελατίνης (σαν να μην ήταν ποτέ ζώντες οργανισμοί, αλλά... κρεατοκαρποί κρεατόδεντρων), πουλιόντουσαν στην μορφή που βλέπουμε στις φωτογραφίες, η κρεατοφαγία θα είχε μειωθεί σημαντικά.Και το γράφει αυτό ένας κρεατοφάγος.Υ.Γ.: Σύμφωνα με έρευνες, ακόμη και η μυρουδιά του εκτεθειμένου, νωπού κρέατος λειτουργεί αποτρεπτικά προς την ευρεία κατανάλωση του (σε αντίθεση με αυτό τη στιγμή κατά την οποία ψήνεται).