Καναδάς: Πακέτο πολλών δισ. για τον κορωνοϊό - Το μεγαλύτερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Καναδάς: Πακέτο πολλών δισ. για τον κορωνοϊό - Το μεγαλύτερο από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο Facebook Twitter
0

Η Βουλή των Κοινοτήτων του Καναδά ενέκρινε πρόγραμμα επιδότησης των μισθών -το μεγαλύτερο οικονομικό μέτρο στη χώρα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο- ώστε να βοηθήσει επιχειρήσεις και εργαζομένους να αντεπεξέλθουν την κρίση λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Το Κοινοβούλιο, του οποίου οι εργασίες έχουν διακοπεί, συνεδρίασε κατ' εξαίρεση χθες κι εν μέσω της περιόδου του Πάσχα, για να εγκρίνει το πρόγραμμα των 73 δισ. δολαρίων (47 δισ. ευρώ), που αφορά την καταβολή στις επιχειρήσεις του 75% του μισθού των εργαζομένων τους, προκειμένου να αποτραπούν μαζικές απολύσεις.

Στη συνεδρίαση παρευρισκόταν και ο πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό, ο οποίος βρισκόταν σε περιορισμό για ένα μήνα μετά την προσβολή της συζύγου του από κορωνοϊό, ενώ εκτός από τους αρχηγούς των κομμάτων, μόλις άλλοι 30 βουλευτές βρίσκονταν στην αίθουσα, προκειμένου να τηρείται το μέτρο της κοινωνικής απόστασης.

Το κείμενο απομένει να εγκριθεί κι από τη Γερουσία, προκειμένου να τεθεί σε ισχύ. Καθώς ο Τρουντό δεν διαθέτει απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, το νομοσχέδιο ψηφίσθηκε με τη συμφωνία των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Η επιδότηση του 75% του μισθού θα έχει περίοδο ισχύος 15 μήνες και θα έχει αναδρομική ισχύ από τις 15 Μαρτίου. Θα αφορά επιχειρήσεις που έχουν, ή θα έχουν, μείωση των εσόδων τους κατά 15% τον Μάρτιο, ή κατά 30% τον Απρίλιο και τον Μάιο, επεσήμανε ο υπουργός Οικονομικών Μπιλ Μορνό. Η οικονομία του Καναδά έχασε ένα εκατ. θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα.

Αναφερόμενος στις θυσίες του Καναδά κατά τους δύο παγκοσμίους πολέμους, ο Τρουντό υπογράμμισε πως η πάλη κατά το κορωνοϊού ναι μεν «δεν είναι ένας πόλεμος», αλλά κι αυτή η «μάχη δεν είναι λιγότερο καταστροφική κι επικίνδυνη».

«Το μέτωπο βρίσκεται παντού, στα σπίτια μας, στα νοσοκομεία, στα κέντρα φροντίδας, στα παντοπωλεία, τα φαρμακεία κι όσοι εργάζονται εκεί είναι οι μοντέρνοι ήρωες», τόνισε ο Τρουντό, προειδοποιώντας πως «η κατάσταση κινδυνεύει να επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί». Ο Καναδάς απαριθμεί 23.197 κρούσματα και 678 θανάτους από κοωνοϊό.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM