ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

Κορωνοϊός: Πάνω από 150 οι νεκροί Κύπριοι στη Βρετανία

Κορωνοϊός: Πάνω από 150 οι νεκροί Κύπριοι στη Βρετανία Facebook Twitter
0

Για πάνω από 150 νεκρούς της κοινότητας Κύπρου της Βρετανία κάνει λόγο ο απολογισμός των θυμάτων λόγω του κορωνοϊού.

Στοιχεία που έχει συλλέξει η εφημερίδα της κοινότητας «Η Παροικιακή» και μεταδίδει το πρακτορείο ΚΥΠΕ αναφέρουν πως 95 Ελληνοκύπριοι, 55 Τουρκοκύπριοι και ένας Μαρωνίτης, όλοι από το Λονδίνο, έχουν καταλήξει τις τελευταίες εβδομάδες. Τη ζωή τους έχουν χάσει ακόμα δύο Ελληνοκύπριοι στο Μπέρμιγχαμ, ένας στο Ντάρμπι και ένας στην παράκτια κωμόπολη Λόουστοφτ της ανατολικής Αγγλίας.

Πάνω από 300 ακόμα Κύπριοι της Βρετανίας εκτιμάται πως έχουν ασθενήσει, με αρκετούς εξ αυτών να νοσηλεύονται.

Η συγκέντρωση των στοιχείων, τόσο από τον παροικιακό Τύπο, όσο επίσης από το Γενικό Προξενείο και την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου γίνεται μέσα από τις δημοσιευόμενες αγγελίες θανάτου, από την ενημέρωση από την κοινότητα και τις πληροφορίες από τοπικά νοσοκομεία, γραφεία τελετών, εκκλησίες και τουρκοκυπριακά παροικιακά μέσα ενημέρωσης.

«Αντίστοιχου μεγέθους είναι οι ανεπίσημες εκτιμήσεις και άλλων φορέων της παροικίας, αλλά και μελών της κοινότητας», επισημαίνει το ΚΥΠΕ. Αν οι υπολογισμοί ευσταθούν, τότε με βάση τον επιβεβαιωμένο συνολικό αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό στο Ηνωμένο Βασίλειο έως την Τετάρτη, οι Κύπριοι αντιστοιχούν στο 2,18% των θυμάτων.

Πρέπει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι ο καθημερινός συγκεντρωτικός απολογισμός του βρετανικού Υπουργείου Υγείας αφορά θανάτους που αναφέρθηκαν μεν επισήμως κατά το προηγούμενο 24ωρο, αλλά που συντελέστηκαν έως και τρεις εβδομάδες νωρίτερα, κάτι που σημαίνει ότι ο πραγματικός συνολικός αριθμός των θυμάτων στη χώρα είναι μεγαλύτερος.

«Η κατάσταση είναι πολύ θλιβερή», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δημοσιογράφος της εφημερίδας «Η Παροικιακή» Μάικλ Γιακουμή. «Έχουμε κάνει πολλή έρευνα για να έχουμε μία καλή εικόνα για το πώς ο κορονοϊός πλήττει την κυπριακή κοινότητα». Ο ίδιος επισήμανε ότι του έχει κάνει εντύπωση πόσο πιο ευάλωτοι φαίνεται να είναι οι Κύπριοι σε σχέση με άλλες εθνικές κοινότητες στη Βρετανία.

«Νομίζω ότι έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Κύπριοι ζουν εδώ με τις οικογένειές τους. Οι άλλες πολυπληθείς εθνικές κοινότητες που έχουν κοινές συμπεριφορές και ζουν στις ίδιες συνοικίες με τους Κύπριους, ακόμα και από την Ελλάδα, δεν έχουν τόσους πολλούς ηλικιωμένους. Οι περισσότεροι Έλληνες φοιτητές και επαγγελματίες στο Λονδίνο για παράδειγμα, πέρα από το είναι νέοι οι ίδιοι, ζουν μόνοι τους. Δεν υπάρχει κίνδυνος να μεταφέρουν τον ιό σε ηλικιωμένους και σε πιο ευάλωτους συγγενείς», σχολίασε ο κ. Γιακουμή.

Αντίθετα, το βαρύ τίμημα που πληρώνει η κυπριακή ομογένεια στη βρετανική πρωτεύουσα αποδίδεται στο γεγονός ότι είναι μία συμπαγής κοινότητα, με πλούσιες κοινωνικές επαφές και υψηλή γεωγραφική συγκέντρωση. Ενδεικτικά, στους δήμους του Μπάρνετ και του Ένφιλντ του βορείου Λονδίνου, με την πολυπληθή κυπριακή κοινότητα, έως τις αρχές της εβδομάδας είχαν αναφερθεί συνολικά πάνω από χίλια επιβεβαιωμένα κρούσματα.

Πριν από την επιβολή περιορισμών στην κυκλοφορία ηλικιωμένοι Κύπριοι χρησιμοποιούσαν τα μέσα αστικής συγκοινωνίας, που είχαν χαρακτηριστεί δυνητικές εστίες μετάδοσης του ιού, σύχναζαν στα καφενεία και στα εστιατόρια της παροικίας, συγχρωτίζονταν σε καταστήματα και εκκλησίες.

Η συντριπτική πλειοψηφία των Κυπρίων που έχουν χάσει τη ζωή τους στη Βρετανία από τον Covid-19 ήταν άνω των 60 ετών, με κάποιους πάντως να είναι μεταξύ 50 και 60 ετών. Άγνωστο είναι πόσοι εξ αυτών είχαν ή όχι κάποιο υποκείμενο νόσημα.

«Για την υποστήριξη των πιο ηλικιωμένων και ευπαθών μελών της κοινότητας, πέρα από την οικογένειά τους, υπάρχουν διάφορα δίκτυα εθελοντών, όπως αυτό της νεολαίας της Ομοσπονδίας ΝΕΠΟΜΑΚ Ηνωμένου Βασιλείου. Επίσης, η Ύπατη Αρμοστεία είναι σε ετοιμότητα για τη στήριξη των οικογενειών που θρηνούν την απώλεια μελών τους», αναφέρει το ρεπορτάζ του το ΚΥΠΕ.

Διεθνή
0

ΑΠΕΡΓΙΑ ΓΣΕΕ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Διεθνή / Λονδίνο: Επισκέπτες στο Ρίτσμοντ Παρκ προσπαθούν να αφαιρέσουν δια της βίας τα κέρατα από τα ελάφια

Η αστυνομία βασιλικών πάρκων στο Ηνωμένο Βασίλειο εξέδωσε σχετική προειδοποίηση, μετά από καταγγελίες που έλαβε το Σαββατοκύριακο - Οδυνηρή πράξη για τα ζώα και ποινικό αδίκημα, αναφέρει η αστυνομία
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
«Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

Διεθνή / «Θα κάνουμε ό,τι χρειάζεται»- Ζήτημα χρόνου τα ισραηλινά αντίποινα κατά του Ιράν

H Wall Street Journal σε δημοσίευμά της ανέφερε ότι Αμερικανοί και δυτικοί αξιωματούχοι αναμένουν ότι το Ισραήλ θα απαντήσει γρήγορα στην επίθεση του Ιράν, πιθανότατα ακόμη και σήμερα
NEWSROOM