Στα δικαστήρια οδηγείται η κυβέρνηση της Νότιας Αφρικής από την Εθνική Ένωση Εκπαίδευσης, Υγείας και Συμμαχικών εργαζομένων με την κατηγορία των ελλείψεων στην προσπάθεια αντιμετώπιση του κορωνοϊού.

 

«Ο κίνδυνος μολύνσεως των εργαζομένων με τον κορωνοϊό είναι πραγματικός», αναφέρει στα δικόγραφα που κατέθεσε ο Zola Saphetha, γενικός γραμματέας της Ένωσης (NEHAWU).

 

«Ο COVID-19 είναι η δυνητικά θανατηφόρα αναπνευστική ασθένεια που προκαλείται από τον νέο κορωνοϊό» συμπλήρωσε.

 

Εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας δεν απάντησε σε αίτημα για σχολιασμό, αλλά ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκκίζε δήλωσε την Τρίτη ότι η χώρα ως σύνολο δεν είχε εξαντλήσει τον προστατευτικό εξοπλισμό.

 

Ενθάρρυνε δε τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας να επισημάνουν τις ελλείψεις, ώστε η κυβέρνηση να μπορεί να μεταφέρει τα αποθέματα, ενώ πρόσθεσε ότι κανείς δεν θα αναγκαστεί να εργαστεί εάν δεν αισθάνεται επαρκώς προστατευμένος.

 

Πολλοί γιατροί αγοράζουν τα δικά τους εργαλεία προστασίας σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια να αποτρέψουν τις λοιμώξεις.

 

Οι υπάλληλοι της χειρότερα πληγείσας περιοχής του Gauteng έκαναν έκκληση κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου για δημόσιες δωρεές αναπνευστήρων και ζωτικής σημασίας μάσκες και γάντια.

 

Η Ένωση ζητά οι υπουργοί υγείας και εργασίας, μεταξύ άλλων, να θεσπίσουν κανόνες για τη θεραπεία ελλείψει κατάλληλου προστατευτικού εξοπλισμού.

 

«Η μη παροχή κατευθυντήριων γραμμών για τον περιορισμό του κινδύνου για τους υπαλλήλους υπό αυτές τις περιστάσεις χωρίς δικαιολογία και χωρίς βάσιμο λόγο θέτει τους εργαζόμενους σε μεγάλο κίνδυνο και παραβιάζει το δικαίωμά τους να εργάζονται σε ένα ασφαλές περιβάλλον» επισήμανε σε δηλώσεις του ο Zola Saphetha.

 

Η ένωση εξέφρασε την οργή της την περασμένη εβδομάδα καθώς πολλά από τα μέλη της είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό σε νοσοκομείο στην επαρχία KwaZulu-Natal.

 

Ο υπουργός Υγείας Ζουέλι Μκκίζε, δήλωσε την Τρίτη ότι περίπου 48 μέλη του προσωπικού στο νοσοκομείο είχαν βρεθεί θετικά και ότι επαρχιακοί αξιωματούχοι συζητούσαν για το κλείσιμο τμημάτων της εγκατάστασης.

 

Τα σωματεία ασκούν μεγάλη δύναμη στη Νότιο Αφρική. Περίπου 250 χιλ μέλη της NEHAWU ανήκουν σε μια ομάδα συνδικαλιστικών οργανώσεων που βρίσκονται σε συμμαχία με το κυβερνών Κόμμα της Αφρικανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC) του Προέδρου Cyril Ramaphosa.

 

«Δεν έχουμε απεριόριστο διαθέσιμο ιατρικό προσωπικό και νοσοκόμων και γνωρίζουμε ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων θα αυξηθούν», δήλωσε στο Reuters η Angelique Coetzee, πρόεδρος της Ιατρικής Ένωσης Νοτίου Αφρικής, η οποία εκπροσωπεί περίπου 16.000 γιατρούς.

 

Στη Ζιμπάμπουε, όπου οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας είχαν κάνει απεργίες για τις αμοιβές και τις συνθήκες εργασίας πολύ πριν από την άφιξη του COVID-19, οι γιατροί έφτασαν επίσης στις δικαστικές αίθουσες για να αναγκάσουν την κυβέρνηση να παράσχει εξοπλισμό, δήλωσαν τη Δευτέρα οι δικηγόροι της Ζιμπάμπουε για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Το δικαστήριο δεν έχει ακόμη ορίσει ημερομηνία για ακρόαση ωστόσο.

 

Η Νότια Αφρική, τελεί υπό 21ήμερη καραντίνα, από τις 27 Μαρτίου ενώ έχει 1.749 επιβεβαιωμένα κρούσματα και 13 θανάτους.

 

Με πληροφορίες από το Reuters