Κίνα: Οργή για tweet Βραζιλιάνου υπουργού περί «σχεδίου κατάκτησης του κόσμου» με τον κορωνοϊό

Κίνα: Οργή για tweet Βραζιλιάνου υπουργού περί «σχεδίου κατάκτησης του κόσμου» με τον κορωνοϊό Facebook Twitter
ΕPA
0

Η Κίνα απαίτησε εξηγήσεις από τη Βραζιλία μετά την ανάρτηση του υπουργού που κατηγόρησε το Πεκίνο ότι εκμεταλλεύεται την πανδημία του κορωνοϊού.

Στην ανάρτησή του, την οποία διέγραψε αργότερα, ο Βραζιλιάνος υπουργός Παιδείας, Abraham Weintraub, υπαινίχθηκε ότι ο κορωνοϊός θα βοηθήσει την Κίνα να «κατακτήσει τον κόσμο». Στο tweet χρησιμοποίησε επίσης ένα καρτούν με πρόβλημα ομιλίας για να κοροϊδέψει την προφορά των Κινέζων.

Έντονη ήταν η αντίδραση της πρεσβείας της Κίνας στη Βραζιλία. «Αυτές οι απολύτως παράλογες και απαράδεκτες δηλώσεις με ρατσιστικό χαρακτήρα έχουν επηρεάσει αρνητικά την υγιή ανάπτυξη των διμερών σχέσεων» ανέφερε ανάρτηση της πρεσβείας στο Twitter. «Η κινεζική κυβέρνηση αναμένει επίσημη εξήγηση από τη Βραζιλία» έγραψε στο ίδιο μέσο ο πρέσβης Γιανγκ Γουανμίνγκ.

Ο Βραζιλιάνος υπουργός, σε δηλώσεις στο ραδιόφωνο, απάντησε ότι δεν είναι ρατσιστής, ενώ επιτέθηκε εκ νέου στην Κίνα για τη διαχείριση της πανδημίας, κατηγορώντας την ότι κερδίζει από αυτήν.

«Όταν ξέσπασε η κρίση, αντί να ενημερώσουν τον κόσμο, κράτησαν τις πληροφορίες και έσπευσαν να κατασκευάσουν αναπνευστήρες, τους οποίους τώρα πουλάνε σε έναν κόσμο που τους ζητά απελπισμένα» δήλωσε ο Weitraub.

Μάλιστα, είπε ότι θα ζητήσει συγγνώμη για τις δηλώσεις του μόνο με αντάλλαγμα αναπνευστήρες για νοσοκομεία της Βραζιλίας. «Αν μας πουλήσουν 1.000 αναπνευστήρες, θα πέσω στα γόνατα μπροστά από την πρεσβεία, θα ζητήσω συγγνώμη και πω ότι ήμουν ηλίθιος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Οι σχέσεις της Κίνας με τη Βραζιλία ήταν ήδη τεταμένες. Την προηγούμενη εβδομάδα ο Βραζιλιάνος υπουργός Υγείας δήλωσε ότι η χώρα του πασχίζει να πάρει αναπνευστήρες και άλλο εξοπλισμό από την Κίνα, αναφέροντας ότι κάποιες από τις παραγγελίες ακυρώθηκαν χωρίς εξήγηση.

Αλλά και τον προηγούμενο μήνα ο γιος του προέδρου Μπολσονάρου, Εντουάρντο, είχε επικρίνει τη «δικτατορία της Κίνας» για τη διαχείριση του κορωνοϊού. Πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος έκανε tweet στο οποίο αναφερόταν στον «κινέζικο ιό», μια φράση που εξοργίζει το Πεκίνο και την έχει χρησιμοποιήσει και ο Ντόναλντ Τραμπ.

Με πληροφορίες από Guardian, Reuters

 

 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM