British Airways: Αναστέλλονται 30 χιλ. θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας

British Airways: Αναστέλλονται 30 χιλ. θέσεις εργασίας λόγω της πανδημίας Facebook Twitter
0

Στην προσωρινή αναστολή περισσότερων από 30.000 θέσεων εργασίας προχώρησε η British Airways, λόγω της κρίσης του κορωνοϊού.

Οι θέσεις αφορούν σε πληρώματα αεροσκαφών αλλά και προσωπικό εδάφους.

Η αεροπορική εταιρεία, η οποία έχει καθηλώσει το μεγαλύτερο μέρος του στόλου της εξαιτίας του κορωνοϊού, βρισκόταν σε συζητήσεις με τα συνδικάτα για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Νωρίτερα σήμερα ωστόσο, ο προϊστάμενος της British Airways Alex Cruz, δήλωσε στο προσωπικό ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων θα αναστείλει τις δραστηριότητές της για τους επόμενους δύο μήνες.

Πρόσθεσε ότι το καθεστώς διατήρησης θέσεων εργασίας της κυβέρνησης θα χρηματοδοτήσει το 80% των μισθών.

Εξηγώντας την απόφαση, ο κ. Cruz δήλωσε: «Πρέπει να δράσουμε τώρα για να προστατεύσουμε τις θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουμε ότι η British Airways θα βγει από την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Η απόφαση θα επηρεάσει όλο το προσωπικό του Gatwick και του αεροδρομίου του Λονδίνου City, αφού η αεροπορική εταιρεία έχει αναστείλει τις δραστηριότητές της και στις δύο περιοχές έως το τέλος της κρίσης.

«Ο αριθμός των συναδέλφων που θα ανασταλεί η εργασία τους αντανακλά τη σημαντική πτώση στα δρομολόγια της εταιρείας », ανέφερε ο κ. Cruz.

Η ένωση ανέφερε ότι κανένας από το προσωπικό της εταιρείας δεν θα απολυθεί κατά τη διάρκεια της κρίσης.

«Δεδομένων των εξαιρετικά δύσκολων συνθηκών που αντιμετωπίζει ολόκληρος ο τομέας των αερομεταφορών, αυτή είναι όσο το δυνατόν η καλύτερη συμφωνία για τα μέλη μας», δήλωσε το μέλος της ένωσης, Oliver Richardson.

Κανείς ωστόσο από τους εργαζομένους της British Airways δεν εξεπλάγη από την ανακοίνωση αυτή. Όταν τα αεροπλάνα είναι καθηλωμένα, μάλιστα σχεδόν όλος ο στόλος της εταιρείας είναι στο έδαφος, διασκορπισμένος στα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας δεν υπάρχει ανάγκη για προσωπικό.

Το προσωπικό αντιπροσωπεύει συνήθως περίπου το 40% των δαπανών μιας αεροπορικής εταιρείας και η British Airways θα πρέπει να είναι σε θέση να ανακτήσει το 80% των μισθών από το κυβερνητικό πρόγραμμα στήριξης, που έχει δημιουργηθεί για να βοηθήσει τις εταιρείες που έχουν πληγεί από τον ιό.

Η British Airways δεν έχει μέχρι στιγμής ζητήσει από την κυβέρνηση οποιαδήποτε άλλη οικονομική βοήθεια. Ούτε η EasyJet, όπου πηγές αναφέρουν ότι τα γενικά προγράμματα βοήθειας - μισθολογική βοήθεια και εγγυήσεις δανείων - πρέπει να είναι επαρκή. Ωστόσο, η Virgin Atlantic συνεχίζει να ασκεί πιέσεις.

Μέχρι στιγμής, ο βουλευτής Rishi Sunak, ακολουθεί σκληρή γραμμή, λέγοντας ότι οι αεροπορικές εταιρείες πρέπει να εξαντλήσουν όλα τα οικονομικά έσοδα προτού στραφούν στον φορολογούμενο.

Η BA είχε ήδη πετύχει ξεχωριστή συμφωνία με τους 4.000 πιλότους της να λένε ναι στην περικοπή του 50% του μισθού τους για το επόμενο δίμηνο.

Αλλά η αναμενόμενη απόφαση της αεροπορικής εταιρείας να αναστείλει έναν τόσο μεγάλο αριθμό εργαζομένων δίνει την αίσθηση του πόσο σκληρή είναι η κατάσταση στις αεροπορικές εταιρείες της Βρετανίας, που πλήττονται από ταξιδιωτικούς περιορισμούς.

Πολλοί υπάλληλοι της Virgin Atlantic έχουν αναστείλει την εργασία τους για δύο μήνες και τα πληρώματα της Easyjet είναι εκτός εργασίας για τρεις μήνες.

Αυτή την εβδομάδα, η British Airways έχει πραγματοποιήσει πτήσεις για τον επαναπατρισμό εκατοντάδων Βρετανών από το Περού.

Με πληροφορίες του BBC

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ