Κορωνοϊός στην Τουρκία: Αποφυλάκιση 45.000 κρατουμένων - Στους 214 οι νεκροί

Κορωνοϊός στην Τουρκία: Αποφυλάκιση 45.000 κρατουμένων - Στους 214 οι νεκροί Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Στους 214 ανέρχονται πλέον οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Τουρκία με το κόμμα του Ερντογάν να καταθέτει νομοσχέδιο για την αποφυλάκιση χιλιάδων κρατουμένων υπό τον φόβο εξάπλωσης του ιού. 

Ο αριθμός των ανθρώπων στην Τουρκία που πέθαναν έχοντας νοσήσει από τον νέο κορωνοϊό αυξήθηκε μέσα σε μια μέρα κατά 46, φτάνοντας τους 214, ενώ ο αριθμός των κρουσμάτων αυξήθηκε κατά 2.704, αγγίζοντας τα 13.531, σύμφωνα με τον σημερινό απολογισμό του υπουργείου Υγείας.

Επιπρόσθετα, μέχρι στιγμής 243 ασθενείς έχουν θεραπευτεί από τον ιό. Το υπουργείο τόνισε πως διεξήγαγε σήμερα 15.422 εξετάσεις, ο μεγαλύτερος αριθμός από την αρχή της επιδημίας. Συνολικά 92.403 άνθρωποι έχουν εξετασθεί στη χώρα.

Αποφυλάκιση 45.000 κρατουμένων

 

Το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης ανακοίνωσε σήμερα ότι κατέθεσε ένα νομοσχέδιο για την προσωρινή αποφυλάκιση περίπου 45.000 κρατουμένων για την αποτροπή του κινδύνου εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού στις φυλακές. Σε μια ξεχωριστή μεταρρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο που κατέθεσε το AKP μαζί με τους συμμάχους του στη Βουλή, προβλέπει τη μόνιμη αποφυλάκιση ακόμη σχεδόν 45.000 κρατουμένων.

Υπάρχουν περίπου 300.000 κρατούμενοι σε συνωστισμένες φυλακές της Τουρκίας. Η κυβέρνηση επεξεργάζεται μεταρρυθμίσεις για να αμβλύνει την πίεση στο σύστημα, ενώ οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων τονίζουν πως οι μολύνσεις του ιού μπορούν εύκολα να αυξηθούν στις φυλακές. Το νομοσχέδιο κατατίθεται καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων στην Τουρκία αυξήθηκε σε 10.827 χθες, ενώ οι θάνατοι έφτασαν σε 168.

Κρατούμενοι που έχουν εκτίσει το ήμισυ των ποινών τους θα δικαιούνται να αποφυλακιστούν με βάση το σχέδιο, είπε σε δημοσιογράφους ο Τσαχίτ Οζκάν, βουλευτής από το κόμμα του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν. Ο νόμος θα αποκλείει καταδικασμένους για εγκλήματα που σχετίζονται με τρομοκρατία, ναρκωτικά, αδικήματα σεξουαλικής φύσεως, ανθρωποκτονίες και βία κατά των γυναικών.

Όσοι θα αποφυλακιστούν προσωρινά με βάση τον νόμο, θα μεταφερθούν από ανοιχτές φυλακές σε κατ' οίκον περιορισμό, διευκρίνισε ο Οζκάν, σημειώνοντας πως η συζήτηση του νομοσχεδίου στη Βουλή θα ξεκινήσει την επόμενη Τρίτη. Ο κατ'οίκον περιορισμός θα αφορά επίσης φυλακισμένους άνω των 65 ετών και γυναίκες που φροντίζουν παιδιά κάτω των 6 ετών, επισήμανε ο βουλευτής.

Το AKP μαζί με το συμμαχικό του, εθνικιστικό κόμμα MHP, κατήρτισαν το νομοσχέδιο και έχουν την πλειοψηφία στην τουρκική εθνοσυνέλευση των 600 εδρών για να το εγκρίνουν.

 

Συνεργασία εταιρειών για 5.000 αναπνευστήρες σε δύο μήνες 

 

Μία ομάδα από τουρκικές αμυντικές κι ηλεκτρονικές βιομηχανικές μονάδες θα συνεργασθούν για την παραγωγή και διάθεση 5.000 αναπνευστήρων στο υπουργείο Υγείας μέσα σε δύο μήνες, ανακοίνωσε σήμερα ο Χαλούκ Μπαϊρακτάρ, διευθυντής της εταιρείας κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών (drones) Baykar. Αρχικός στόχος της εταιρικής τούτης συνεργασίας θα είναι η κατασκευή 1.000 αναπνευστήρων έως τα μέσα Απριλίου, πρόσθεσε ο Μπαϊρακτάρ.

Η ομάδα των εταιρειών, που εξόν από τη Baykar, περιλαμβάνει και την αμυντική βιομηχανία Aselsan και την κατασκευάστρια οικιακών συσκευών Arcelik, θα συνεργασθούν για την παρασκευή του υπάρχοντος μοντέλου αναπνευστήρα που σχεδίασε η Biosys για τη θεραπεία ασθενών που πάσχουν από covid-19.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ