Μαλαισία: «Γυναίκες σταματήστε να γκρινιάζετε, ντυθείτε όμορφα» - Η σεξιστική κυβερνητική καμπάνια λόγω κορωνοϊού

Μαλαισία: «Γυναίκες σταματήστε να γκρινιάζετε, ντυθείτε όμορφα» - Η σεξιστική κυβερνητική καμπάνια λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
«Γυναίκες σταματήστε να γκρινιάζετε, ντυθείτε όμορφα» - Η σεξιστική κυβερνητική καμπάνια της Μαλαισίας λόγω κορωνοϊού
1

«Σταματήστε να γκρινιάζετε, ντυθείτε όμορφα και φορέστε μέικ απ». Αυτή είναι η επίσημη οδηγία της κυβέρνησης της Μαλαισίας προς τις γυναίκες εν μέσω της καραντίνας λόγω του κορωνοϊού.

Με το hashtag #WomenPreventCOVID19, το αρμόδιο υπουργείο της Μαλαισίας που ασχολείται με τα γυναικεία ζητήματα (υπουργείο Γυναικών, Οικογένειας και Κοινοτικής Ανάπτυξης) παρέχει τον «δεκάλογο της καλή συμπεριφοράς» την εποχή του κορωνοϊού, με ειδικές οδηγίες προς τις γυναίκες για το πώς πρέπει να συμπεριφέρονται κατά τη διάρκεια της καραντίνας προκειμένου να αποφύγουν την ενδοοικογενειακή βία.

Στις αφίσες της καμπάνιας απεικονίζεται ένας άνδρας να κάθεται σε έναν καναπέ, ενώ ζητείται από τις γυναίκες να αποφεύγουν να είναι σαρκαστικές όταν χρειάζονται βοήθεια για δουλειές του σπιτιού.

Σε άλλη αφίσα η συμβουλή είναι να μην γκρινιάζουν στους συζύγους του, χρησιμοποιώντας ωστόσο τη φωνή ενός καρτούν, έτσι, για να δώσουν και μια χιουμοριστική χροιά.

Το υπουργείο όμως δεν έμεινε σε αυτές τις αφίσες. Παροτρύνει τις γυναίκες να ντύνονται όμορφα και να βάφονται όσο βρίσκονται στο σπίτι.

Μαλαισία: «Γυναίκες σταματήστε να γκρινιάζετε, ντυθείτε όμορφα» - Η σεξιστική κυβερνητική καμπάνια λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter

«Είναι απαράδεκτο τόσο για τις γυναίκες όσο και γα τους άνδρες» λέει η Nisha Sabanayagam, μάνατζερ της γυναικείας συμβουλευτικής εταιρείας All Women's Action Society.

«Οι αφίσες αυτές προωθούν την ιδέα της ανισότητας των φύλων και διαιωνίζουν την έννοια της πατριαρχίας» αναφέρει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Reuters.

Οι αφίσες, οι οποίες έχουν αναρτηθεί ήδη σε Facebook και Instragram, προκάλεσαν σωρεία αντιδράσεων, με χρήστες να καλούν την κυβέρνηση να τις αποσύρει.

«Πώς φτάσαμε από την προστασία των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας σε αυτήν τη θλιβερή εικόνα του Κλαμπ των Υπάκουων Γυναικών;» αναρωτιέται μια χρήστης στο Twitter.

Μαλαισία: «Γυναίκες σταματήστε να γκρινιάζετε, ντυθείτε όμορφα» - Η σεξιστική κυβερνητική καμπάνια λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter

«Καμία συμβουλή πώς να διαχειριστείτε την ενδοοικογενειακή βία;» αναρωτιέται κάποιος άλλος χρήστης.

Από την πλευρά του το αρμόδιο υπουργείο δεν έδωσε καμία επίσημη απάντηση για το θέμα.

Ωστόσο, γυναικείες οργανώσεις έχουν προειδοποιήσει ήδη ότι τα έκτακτα μέτρα θα μπορούσαν να αυξήσουν τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, με τις γυναίκες αυτήν φορά να μένουν εγκλωβισμένες με τους θύτες.

Μερικές κυβερνήσεις έχουν αντιδράσει ήδη σε αυτό. Η Γαλλία προσφέρει δωμάτια ξενοδοχείων για τα θύματα.

Με πληροφορίες του Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Προφανώς ο αναφερόμενος στο άρθρο χρήστης, δεν αντιλήφθηκε πως οι προτροπές έχουν όντως στόχο τον περιορισμό της ενδοοικογενειακής βίας.Ας μην κατηγορηθώ άδικα και βιαστικά για ..σεξισμό.Θεωρώ πως, στο ίδιο πνεύμα, που το θεωρώ αναπάντεχα εφευρετικό/ πραγματιστικό/ στοχευμένο και, ελπίζω, αποτελεσματικό, πρέπει εσπευσμένα να ακολουθήσει ανάλογο μήνυμα προς τον ανδρικό πληθυσμό.