Φον ντερ Λάιεν για ευρωομόλογο: Δεν είναι αυτό το σχέδιο - Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας

Φον ντερ Λάιεν για ευρωομόλογο: Δεν είναι αυτό το σχέδιο - Δικαιολογημένες οι επιφυλάξεις της Γερμανίας Facebook Twitter
EPA
4

Στήριξη στη Γερμανία και άλλες χώρες του βορρά για το ζήτημα έκδοσης ευρωομολόγου, παρείχε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

«Το ομόλογο για τον κορωνοϊό είναι στην πραγματικότητα μόνο ένας όρος. Πίσω από αυτόν βρίσκεται το μεγαλύτερο ζήτημα της ευθύνης. Και ως προς αυτό οι επιφυλάξεις οι οποίες υπάρχουν στη Γερμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, είναι δικαιολογημένες. Από την άλλη πλευρά, φυσικά και ανησυχώ ότι μετά την κρίση το οικονομικό χάσμα θα είναι βαθύτερο από ό,τι πριν», τόνισε σε συνέντευξή της στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων DPA.

«Ο στόχος της Ευρώπης ήταν πάντα ότι θα συγκλίνουμε οικονομικά. Η Ιταλία βρίσκεται ανυπαίτια σε αυτή την κρίση κορωνοϊού, η οποία έπληξε τη χώρα ακριβώς στην καρδιά της οικονομίας της, τη μεσαία τάξη του Βορρά. Αυτές τις υγιείς επιχειρήσεις πρέπει να τις σώσουμε. Στην Κομισιόν ανατέθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η εκπόνηση ενός σχεδίου ανασυγκρότησης, πάνω στο οποίο εργαζόμαστε», σημείωσε ακόμη η επικεφαλής της Κομισιόν.

Στο ερώτημα εάν η Επιτροπή σχεδιάζει την έκδοση ευρωομολόγων απάντησε: «Όχι, επ΄αυτού υπάρχουν πολύ σαφή νομικά όρια, δεν είναι αυτό το σχέδιο. Δεν δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Το Eurogrοup έχει εντολή να επεξεργαστεί εντός 14 ημερών διάφορες προτάσεις σχετικές με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης, τις οποίες θα υποβάλει στη συνέχεια στους αρχηγούς των κρατών και κυβερνήσεων. Θα πρέπει να περιμένουμε».

Χθες, ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων την τηλε-σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. σε ανάρτησή του στο Facebook. Ο πρωθυπουργός, στη Σύνοδο Κορυφής, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής των 9 ηγετών για έκδοση κορωνο-ομολόγου, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών από την Ευρώπη. Η Άνγκελα Μέρκελ, μετά την τηλεδιάσκεψη των ηγετών, τάχθηκε ξανά κατά των ευρωομολόγων.

«Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με τη μεγαλύτερη κρίση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην ανείπωτη ανθρώπινη τραγωδία, όπου ανεπτυγμένες χώρες αναγκάζονται να επιλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει. Αλλά και στην οικονομική τραγωδία που προκαλεί η παράλυση της οικονομικής δραστηριότητας» σχολίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην ανάρτησή του στο Facebook. Παράλληλα, σημείωσε ότι κάθε χώρα παίρνει τα μέτρα που θεωρεί κατάλληλα στο μέτωπο της δημόσιας υγείας, συμπληρώνοντας ότι η Ελλάδα πήρε δύσκολες αποφάσεις περιορισμού «νωρίτερα από σχεδόν όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες».

 

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, DPA

Διεθνή
4

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

4 σχόλια
Κατανοητή ως ένα βαθμό η ανησυχία τους μην τυχόν πέσει χρήμα σε τίποτα τεμπέληδες. Και ακόμα πιο κατανοητό να σιχτιρίζουν τώρα την τύχη τους τα νοικοκυρεμένα κράτη (sic) με την πρωτόγνωρη συγκυρία της πανδημίας που τινάζει στον αέρα την πολυαγαπημένη τους ΤΙΝΑ.Αλλά ξέρετε τι λένε: karma is a b*tch. Γιατί η συγκεκριμένη κρίση δεν έχει προφανή φταίχτη (τουλάχιστον σε επίπεδο δημοσιονομικής πολιτικής αφού αυτό είναι που all matters για τα τζιμάνια του Eurogroup) ενώ και οι τυφλοί πλέον είδαν (ή θυμήθηκαν, ή κατάπιαν σιωπηλά) πως χωρίς σοβαρή κρατική μέριμνα σε νευραλγικούς τομείς όπως η υγεία δεν πας πουθενά όταν τα γάλατα σφίγγουν.Και τώρα πρέπει να πέσει χρήμα. Πολύ χρήμα. Για την ακρίβεια όσο δεν έπεσε ποτέ στο παρελθόν, αν θέλουν να υπάρχει οικονομία και ασφαλώς κοινωνία όρθια την επαύριο όλου αυτού του χαμού. Αλλιώς τα κράτη που αντιτίθενται σε αυτή την νέα ΤΙΝΑ που τους προέκυψε από το αντίθετο ρεύμα μπορούν πάρα πολύ ωραία να κρατήσουν μαζί με τις επιφυλάξεις τους και την ευθύνη για την διάλυση της ΕΕ.
Το γεγονός ότι η Ούρσουλα στηρίζει ανεπιφύλακτα την Γερμανία δεν αποτελεί είδηση : ανήκει στα όρια του αυτονόητου, όπως ακριβώς και το γεγονός ότι, εάν αφήσω από τα χέρια μου το στυλό που κρατάω, θα καταλήξει στο πάτωμα και όχι στο ταβάνι. Και στις δύο περιπτώσεις, είδηση θα αποτελούσε το αντίθετο.Μάλιστα, το δεύτερο ενδεχόμενο έχει πολύ περισσότερες πιθανότητες να πραγματοποιηθεί...
Ελάτε τώρα, τι περιμένατε από άτομο της Γερμανίας στη θέση της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τα έλεγα αυτά από τότε που "ψηφίστηκε". Κι εγώ γυναίκα είμαι αλλά μια γερμανίδα σε τέτοια θέση λυπάμαι αλλά δεν την ήθελα, διότι ήξερα τι θα συνέβαινε. Δε γίνεται όλοι οι καταξιωμένοι οικονομολόγοι να μιλάνε για το ευρω-ομόλογο ως μονόδρομο και ξάφνου, ενώ η Γερμανία είναι η μόνη χώρα της Ε.Ε. που αντιτίθεται, η επίσης γερμανίδα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συμφωνεί.