Μακρόν: Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη -Πιέζει για ευρωομόλογο

Μακρόν: Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη -Πιέζει για ευρωομόλογο Facebook Twitter
Ο Εμανουέλ Μακρόν πιέζει για την έκδοση ευρωομολόγου (Πηγή φωτο EPA)
7

Ο Εμανουέλ Μακρόν, με συνέντευξή του, πίεσε για την έκδοση ευρωομολόγου ή για αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της κρίσης του κορωνοϊού.

«Αν δεν δείξουμε αλληλεγγύη, η Ιταλία, η Ισπανία και άλλοι θα μπορούν να πουν στους Ευρωπαίους εταίρους τους "πού ήσασταν εσείς όταν εμείς βρισκόμασταν στο μέτωπο;" Δεν θέλω αυτή την εγωιστική, διχασμένη Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Εννέα χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, τάσσονται υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, αλλά η Γερμανία και η Ολλανδία αντιδρούν και δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των ηγετών. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε κατώτερη των περιστάσεων τη σύνοδο κορυφής της Πέμπτης, ενώ ο πρόεδρος της Ιταλίας Σέρτζιο Ματαρέλα κάλεσε την ΕΕ να πάρει μέτρα πριν να είναι πολύ αργά.

«Δεν θα ξεπεράσουμε αυτή την κρίση χωρίς ισχυρή ευρωπαϊκή αλληλεγγύη, σε υγειονομικό και σε δημοσιονομικό επίπεδο», τόνισε ο Εμανουέλ Μακρον στη συνέντευξη που παραχώρησε στις ιταλικές εφημερίδες Corriere de la Serra, La Stampa και La Repubblica.

«Δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε τη μάχη»

«Είναι τάχα η ΕΕ, η ευρωζώνη, απλώς ένας νομισματικός θεσμός, ένα σύνολο κανόνων, πολύ χαλαρών, που προβλέπουν ότι κάθε κράτος ενεργεί για λογαριασμό του; Ή θα δράσουμε μαζί, για να χρηματοδοτήσουμε τις δαπάνες μας, για να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε αυτή την κρίση ζωτικής σημασίας;», διερωτήθηκε ο Γάλλος πρόεδρος.

«Μπορεί να πρόκειται για μια δυνατότητα [έκδοσης] κοινού χρέους, όποιο κι αν είναι το όνομά της, ή κάλλιστα για μια αύξηση του προϋπολογισμού της ΕΕ, για να μπορέσει να προσφερθεί αληθινή υποστήριξη στις χώρες που πλήττονται περισσότερο από αυτή την κρίση», πρότεινε. «Το ύψος του ποσού είναι δευτερεύον, αυτό που μετράει είναι η χειρονομία, διαμέσου της έκδοσης κοινού χρέους ή της σύνταξης κοινού προϋπολογισμού», υπογράμμισε και τόνισε ότι παρά τις επιφυλάξεις χωρών όπως η Γερμανία «δεν μπορούμε να εγκαταλείψουμε αυτή τη μάχη».

Η Ευρώπη πρέπει να νιώθει υπερήφανη και ισχυρή, επειδή είναι, σημείωσε ο Μακρόν. «Αλλά πρέπει πράγματι να πάει πιο μακριά. Γι' αυτό υπερασπίζομαι τη δημοσιονομική αλληλεγγύη στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης και των συνεπειών της», πρόσθεσε.

«Λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο»

Σε ερώτηση για το αν ήταν καθυστερημένη η αντίδραση της κυβέρνησής του, στη λήψη μέτρων περιορισμού, τη στιγμή που η κατάσταση με τον κορωνοϊό επιδεινωνόταν ραγδαία στην Ιταλία, ο Εμανουέλ Μακρόν απάντησε: «Δεν αγνοήσαμε διόλου τις ενδείξεις αυτές. Πήρα πολύ σοβαρά αυτή την κρίση, από τη στιγμή που ξέσπασε στην Κίνα».

«Καθώς η Ιταλία προηγήθηκε από εμάς, στη Γαλλία λάβαμε τα πιο σκληρά μέτρα το συντομότερο, όταν ο αριθμός των κρουσμάτων άρχιζε να γίνεται συγκρίσιμος», συμπλήρωσε. «Ακολούθησα σε κάθε στάδιο τρεις βασικές αρχές: να λαμβάνουμε αποφάσεις με βάση τις επιστημονικές συστάσεις, να προσαρμοζόμαστε στην εξέλιξη της κρίσης και να λαμβάνουμε αναλογικά μέτρα», πρόσθεσε.

Ο Εμανουέλ Μακρόν διαβεβαίωσε ότι η Γαλλία είναι στο πλευρό της Ιταλίας. «Γίνεται πολύς λόγος για τη βοήθεια της Κίνας και της Ρωσίας, αλλά γιατί δεν λέμε ότι η Γερμανία και η Γαλλία παρέδωσαν 2 εκατομμύρια μάσκες και δεκάδες χιλιάδες προστατευτικές στολές στην Ιταλία;» διερωτήθηκε. «Δεν αρκούν αυτά, όμως είναι μόνο η αρχή (...). Δεν πρέπει να επιτρέπουμε στους εαυτούς μας να δηλητηριάζονται από αυτά που μπορεί να λένε οι διεθνείς εταίροι μας ή οι ανταγωνιστές μας», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP, Reuters

 

 

Διεθνή
7

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Διεθνή / Η αυτοβιογραφία του πάπα Φραγκίσκου: Πειρασμοί, ιστορικά γεγονότα, τα ομόφυλα ζευγάρια και ο Ντιέγκο Μαραντόνα

Ο Πάπας Φραγκίσκος αποκαλύπτει αν θα παραιτηθεί λόγω των προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει- Τα ομόφυλα ζευγάρια, οι φτωχοί και ο κομμουνισμός
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ