Τριάντα χρόνια μετά το τέλος της δικτατορίας του, ο Εφραΐν Ρίος Μοντ ταλαιπωρεί και πάλι τη Γουατεμάλα. Το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας ακύρωσε την καταδικαστική απόφαση σε βάρος του.

 

Στις 10 Μαΐου ο Μοντ είχε κριθεί ένοχος για τις δολοφονίες από τις ένοπλες δυνάμεις τουλάχιστον 1.771 μελών του πληθυσμού των Μάγια Ιξίλ. Είχε καταδικαστεί σε 80 χρόνια φυλάκιση.

 

Η δίκη σε βάρος του είχε θεωρηθεί νίκη της δικαιοσύνης και ήταν η πρώτη δίωξη δικτάτορα στη Νότια Αμερική με τη κατηγορία της γενοκτονίας.

 

Όταν όμως άρχισε η δίκη, άρχισαν και τα πρώτα προβλήματα. Ένας από τους δικηγόρους του πρώην δικτάτορα είχε απομακρυνθεί, επειδή επιχειρούσε να γίνει αλλαγή σε δύο από τους τρεις δικαστές που χειρίζονταν την υπόθεση. Τελικά κατάφερε να ανακληθεί η δική του απομάκρυνση, αλλά η δίκη συνεχίστηκε με την ίδια σύνθεση του δικαστηρίου, χωρίς να αλλάξουν οι δικαστές, καθώς απορρίφθηκε το αίτημα του δικηγόρου.

 

Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Γουατεμάλας υποστηρίζει ότι μετά την ανάκληση της απομάκρυνσης του δικηγόρου, έπρεπε να υπάρξει και αλλαγή στους δικαστές. Κατά συνέπεια, εκτίμησε ότι υπήρχε κακή σύνθεση δικαστηρίου και απαίτησε από εκείνο το σημείο να αρχίσει και πάλι η δίκη του Μοντ, με άλλους δικαστές.

 

 

Πηγή: Euronews

 

Ακολουθήστε το LiFO.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο LiFO.gr