Η ΕΕ καλεί Netflix και YouTube να «κατεβάσουν» την ανάλυση - «Ζορισμένο» το δίκτυο λόγω τηλεργασίας

Η ΕΕ καλεί Netflix και YouTube να «κατεβάσουν» την ανάλυση - «Ζορισμένο» το δίκτυο λόγω τηλεργασίας Facebook Twitter
1

Η Ευρωπαϊκή Ένωση κάλεσε υπηρεσίες streaming, όπως Netflix και YouTube, να βοηθήσουν τα ευρυζωνικά δίκτυα και να αποφορτίσουν την πίεση από τον τεράστιο όγκο δεδομένων. 

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Τιερί Μπρετόν, υπεύθυνος ψηφιακής πολιτικής, κάλεσε τους παρόχους της Ευρώπης να εξετάσουν την πιθανότητα να κατεβάσουν την ανάλυση (από high-definition σε standard) των τηλεοπτικών και άλλων υπηρεσιών streaming, προκειμένου να αποφορτίσουν τα ευρυζωνικά δίκτυα από τον τεράστιο όγκο δεδομένων, καθώς εκατομμύρια ανθρώπων έχουν ξεκινήσει να εργάζονται από το σπίτι. Ταυτόχρονα ζήτησε από τους χρήστες να γίνουν πιο υπεύθυνοι στην κατανάλωση δεδομένων.

Όσο αυξάνεται ο αριθμός των ανθρώπων που λόγω κορωνοϊού μένουν στο σπίτι τους, είτε για να κάνουν τηλεργασία είτε απλώς για να δουν Netflix, παίξουν παιχνίδια ή να συνομιλήσουν μέσω Skype, WhatsApp, Messenger και άλλων εφαρμογών, τόσο αρχίζουν να «ζορίζονται» τα δίκτυα σταθερών και κινητών επικοινωνιών, ενώ παράλληλα, δημιουργούνται νέα πεδία για κάθε είδους χάκερ.

Μερικοί πάροχοι στην Ευρώπη -η οποία δοκιμάζεται ιδιαίτερα από τη νόσο Covid-19- ανέφεραν τα πρώτα προβλήματα στις συνδέσεις των χρηστών, αν και διαβεβαίωσαν πως μέχρι στιγμής τα δίκτυα δουλεύουν καλά και ανταποκρίνονται στις αυξημένες απαιτήσεις των χρηστών, οι οποίοι έχουν μετατρέψει τα σπίτια τους σε γραφεία ή κέντρα ηλεκτρονικής ψυχαγωγίας. Ενώ προ κορωνοϊού η μεγαλύτερη κίνηση στα δίκτυα ήταν τα απογεύματα και νωρίς το βράδυ, τώρα έχει επεκταθεί και το πρωί.

Η ΕΕ καλεί Netflix και YouTube να «κατεβάσουν» την ανάλυση - «Ζορισμένο» το δίκτυο λόγω τηλεργασίας Facebook Twitter

Προσοχή στους χάκερ

Η μαζική τηλεργασία από χώρους χωρίς εξελιγμένη κυβερνοπροστασία, όπως είναι τα σπίτια, δημιουργεί νέες δυνατότητες για παντός είδους χάκερ, σύμφωνα με τους ειδικούς στην κυβερνοασφάλεια. Καθώς οι εργαζόμενοι παίρνουν στο σπίτι τους τα δεδομένα που είχαν στο γραφείο τους, οι χάκερ διαβλέπουν νέες ευκαιρίες για να εισδύσουν σε εταιρείες και οργανισμούς μέσω της «κερκόπορτας» των κατ' οίκον εργαζομένων, όταν αυτοί συνδέονται με τα εταιρικά δίκτυά τους.

Κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ισραήλ και άλλες χώρες έχουν απευθύνει προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που εγκυμονεί η νέα γενιά τηλεργαζομένων, πολλοί από τους οποίους το κάνουν για πρώτη φορά. Οι χάκερ μπορεί να παγιδέψουν κάποιους χρήστες, μεταξύ άλλων, στέλνοντας ηλεκτρονικά μηνύματα δήθεν για τον κορωνοϊό, αλλά στην πραγματικότητα έχουν ως στόχο να «φυτέψουν» κακόβουλο ή κατασκοπικό λογισμικό στους υπολογιστές των χρηστών. Ήδη βρέθηκαν χάκερ που λειτουργούσαν ως Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ.

Οι ειδικοί καλούν τις εταιρείες να αναβαθμίσουν επειγόντως τα εικονικά ιδιωτικά δίκτυά τους (VPN) και να επαγρυπνούν για κακόβουλα e-mails. Κινδύνους μπορεί να κρύβουν και τα δίκτυα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης, σύμφωνα με Ισραηλινούς ειδικούς, καθώς ολοένα περισσότεροι μαθητές και φοιτητές κάνουν μάθημα από το σπίτι τους μέσω υπολογιστή. Οι ιστότοποι για τηλεκπαίδευση συχνά δεν είναι ασφαλείς και μέσω αυτών θα μπορούσε ένας χάκερ να κάνει μία κυβερνοεπίθεση.

Με πληροφορίες από Financial Times, Reuters, BBC

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια