Reuters: Καμπάνια με fake news για τον κορωνοϊό από τη Ρωσία, για να σπείρει πανικό, λέει έκθεση της ΕΕ

Reuters: Καμπάνια με fake news για τον κορωνοϊό από τη Ρωσία, για να σπείρει πανικό, λέει έκθεση της ΕΕ Facebook Twitter
Η Ρωσία προσπαθεί να σπείρει τον πανικό στη Δύση, με fake news για τον κορωνοϊό, αναφέρει έκθεση της ΕΕ (Πηγή φωτό EPA)
0

Ρωσικά ΜΜΕ κάνουν καμπάνια παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό, για να σπείρουν τον πανικό στη Δύση, σύμφωνα με έγγραφο της ΕΕ που επικαλείται το Reuters.

Προωθώντας fake news στα αγγλικά, τα ισπανικά, τα ιταλικά, τα γερμανικά και τα γαλλικά, η ρωσική καμπάνια χρησιμοποιεί αντιφατικά, μπερδεμένα και κακόβουλα δημοσιεύματα με στόχο να δυσκολέψει την ΕΕ να επικοινωνήσει την αντίδρασή της για την πανδημία, αναφέρει η έκθεση σύμφωνα με το Reuters. Το Κρεμλίνο αρνήθηκε τις κατηγορίες, τις οποίες χαρακτήρισε αβάσιμες, ενώ σχολίασε ότι στερούνται κοινής λογικής.

«Είναι σε εξέλιξη μια σημαντική καμπάνια παραπληροφόρησης από ρωσικά κρατικά ΜΜΕ και Μέσα που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο, αναφορικά με τον κορωνοϊό», αναφέρει η 9σέλιδη έκθεση, με ημερομηνία 16 Μαρτίου.

«Πρωταρχικός στόχος της παραπληροφόρησης του Κρεμλίνου είναι να επιδεινωθεί η υγειονομική κρίση στις δυτικές χώρες... συμβαδίζει με την ευρύτερη τακτική του Κρεμλίνου στην προσπάθεια να υπονομεύσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες», αναφέρει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης, της ΕΕ.

Το παράδειγμα της Ουκρανίας

Η Υπηρεσία κατέγραψε σχεδόν 80 περιπτώσεις παραπληροφόρησης για τον κορωνοϊό από τις 22 Ιανουαρίου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, υποστήριξε ότι δεν παρουσιάζονται συγκεκριμένα παραδείγματα, ούτε αναφέρονται συγκεκριμένα ΜΜΕ στην έκθεση. «Μιλάμε ξανά για κάποιους αβάσιμους ισχυρισμούς, που στην παρούσα κατάσταση είναι πιθανότατα αποτέλεσμα μιας αντι-ρωσικής εμμονής», δήλωσε ο Πεσκόφ.

Η έκθεση φέρνει ως παράδειγμα τις αναταραχές στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, για να δείξει ποιες είναι οι συνέπειες της παραπληροφόρησης. Μια ψεύτικη επιστολή, που υποτίθεται ότι ήταν από το ουκρανικό υπουργείο Υγείας, ανέφερε ότι υπήρχαν πέντε κρούσματα κορωνοϊού στη χώρα. Οι ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι η επιστολή δημιουργήθηκε εκτός των συνόρων, σύμφωνα με την έκθεση. Τότε, πολίτες είχαν επιτεθεί σε λεωφορεία με Ουκρανούς που επαναπατρίστηκαν από τη Γουχάν. 

«Τα μηνύματα παραπληροφόρησης προωθούν το αφήγημα ότι ο κορωνοϊός είναι ανθρώπινο κατασκεύασμα, που η Δύση το έχει μετατρέψει σε όπλο», αναφέρει η έκθεση, την οποία αποκάλυψαν πρώτοι οι Financial Times. Ακόμη, σημειώνει fake news που δημιουργήθηκαν από τη Ρωσία για την Ιταλία, που ανέφεραν ότι εξαιτίας της έλλειψης κλινών στα νοσοκομεία, οι γιατροί θα διαλέγουν ποιος θα ζήσει και ποιος θα πεθάνει.

Τέλος, μια άλλη ψευδής είδηση αφορούσε τον πρωθυπουργό της Σλοβακίας Πέτερ Πελεγκρίνι, ο οποίος υποτίθεται ότι μπορεί να είχε μολύνει με τον κορωνοϊό τους άλλους ηγέτες της ΕΕ. Όμως, η συζήτηση μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών από τις αρχές Μαρτίου γίνεται με τηλεδιάσκεψη.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Πολιτικής αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο για την έκθεση, όμως εκπρόσωπός της δήλωσε ότι η ΕΕ είναι σε επαφή με την Google, το Facebook, το Twitter και τη Microsoft, για να «συζητηθεί η εξάπλωση της παραπληροφόρησης σχετικά με τον κορωνοϊό».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM