Ιράν: Σιίτες συγκεντρώθηκαν σε τεμένη παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού

Ιράν: Σιίτες συγκεντρώθηκαν σε τεμένη παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού Facebook Twitter
Σιίτες στο Ιράν συγκεντρώθηκαν σε ναούς παρά τις απαγορεύσεις λόγω κορωνοϊού
0

Σκληροπυρηνικοί Σιίτες στο Ιράν εισέβαλαν σε δύο τεμένη, που ήταν κλειστά λόγω της έξαρσης του κορωνοϊού.

Καθώς η ιρανική κυβέρνηση παλεύει να ελέγξει την πιο σοβαρή έξαρση του κορωνοϊού στην Μέση Ανατολή, σκληροπυρηνικοί Σιίτες μπήκαν με τη βία σε δύο από τους μεγαλύτερους χώρους προσκυνήματος.

Σχεδόν εννέα στις δέκα περιπτώσεις των 17.000 κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού στην Μέση Ανατολή εντοπίζονται από το Ιράν, όπου οι αρχές για μέρες αρνούνταν να αντιμετωπίσουν την πραγματικότητα. Πλέον ο αρχές επιδίδονται σε νέους ελέγχους για τους ανθρώπους που προσπαθούν να φύγουν από τις μεγάλες πόλεις, αλλά δίστασαν να τις βάλουν σε καραντίνα.

Αργά το βράδυ της Δευτέρας οργισμένο πλήθος εισέβαλε στους ιερούς χώρους προσκυνήματος στο Mashhad Imam Reza και το Qom Fatima Masumeh. Συνήθως,  οι χώροι αυτοί είναι ανοιχτοί για να προσεύχεται το πλήθος 24 ώρες την ημέρα, επτά ημέρες την εβδομάδα, φιλώντας και ακουμπώντας το τέμενος. Αυτό θορύβησε τις αρχές της δημόσιας υγείας που για εβδομάδες προσπαθούσαν να πείσουν τους κληρικούς να τα κλείσουν.

Ωστόσο, τη Δευτέρα, η κρατική τηλεόραση ανακοίνωσε ότι οι χώροι προσκυνήματος θα παραμείνουν κλειστοί προκαλώντας διαδηλώσεις και αντιδράσεις. «Είμαστε εδώ για να δηλώσουμε ότι η Τεχεράνη κάνει λάθος με αυτή την απόφαση. είπε ένας Σιίτης κληρικός στη Mashhad. Σύντομα, τον ακολούθησαν και άλλοι φωνάζοντας πως «Ο υπουργός Υγείας κάνει τεράστιο λάθος, ο πρόεδρος κάνει τεράστιο λάθος».

Σύμφωνα με τα κρατικά ΜΜΕ, η αστυνομία αργότερα διέλυσε το συγκεντρωμένο πλήθος. Από την πλευρά τους, οι θρησκευτικές αρχές με ανακοίνωσή τους χαρακτήρισαν τη διαδήλωση «προσβολή» στο τέμενος, προτρέποντας τους πιστούς να βασιστούν στη «σοφία και την υπομονή» κατά τη διάρκεια των μέτρων αποκλεισμού των τζαμιών.

Οι ιεροί χώροι προσκυνήματος στο Ιράν προσελκύουν Σιίτες από όλη την Μεσόγειο και αυτό ενδεχομένως συμβάλλει στην εξάπλωση του ιού στην περιοχή. Η Σαουδική Αραβία, από την πλευρά της, έχει κλείσει νωρίτερα τις ιερές τοποθεσίες του Ισλάμ, λόγω του φόβου για την εξάπλωση του ιού.

Ο Πρόεδρος Χασάν Ρουχανί δήλωσε την Τρίτη ότι παρά τον αποκλεισμό, «η ψυχή μας είναι περισσότερο από ποτέ πιο κοντά στα θεία». Παράλληλα, η κρατική τηλεόραση ανήγγειλε ότι το Ιράν έχει αναπτύξει ομάδες για να ελέγχει τους ταξιδιώτες, που αποχωρούν από μεγάλες πόλεις στις 13 επαρχίες της χώρας, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Τεχεράνης.

Ωστόσο, το Ιράν έχει 31 επαρχίες και οι αρχές δεν έχουν ακόμα προβεί στον αποκλεισμό της χώρας, όπως έχουν πράξει ήδη τα συμμαχικά έθνη του Ιράκ και του Λιβάνου. Οι ομάδες αυτές ελέγχουν τη θερμοκρασία των ταξιδιωτών και στέλνουν όσους είναι εμπύρετοι σε κέντρα καραντίνας. Το Ιράν συστήνει στους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, αλλά πολλοί είναι εκείνοι που αγνοούν τις εντολές.

Σε μία προσπάθεια δε, να περιορίσει την εξάπλωση του ιού, το Ιράν απελευθέρωσε 85.000 φυλακισμένους που είχαν προσωρινή άδεια, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος των δικαστικών αρχών Gholamhossein Esmaili. Χώρες της Δύσης ζήτησαν από το Ιράν να απελευθερώσει όσους έχουν διπλή υπηκοότητα αλλά και άλλους που εικάζεται ότι κρατούνται ως διαπραγματευτικά «χαρτιά».

Μεταξύ αυτών που αφέθηκαν ελεύθεροι είναι και ο Mohammad Hossein Karroubi, γιος του ηγέτη της αντιπολίτευσης Mehdi Karroubi, ο οποίος παρέμενε φυλακισμένος για διάστημα σχεδόν δύο μηνών.

Μέτρα στις υπόλοιπες χώρες της Μέσης Ανατολής

Στο Ομάν, ο σουλτάνος ανακοίνωσε ότι όποιος έρχεται από το εξωτερικό θα τίθεται σε καραντίνα.

Εν τω μεταξύ, στο Ισραήλ, το υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αναπτύξει σχέδιο, όπου θα χρησιμοποιεί σχεδόν άδειες ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις, ως κέντρα αποκατάστασης για ασθενείς με κορωνοϊό. Ήδη δύο ξενοδοχεία έχουν δεχτεί κρούσματα του ιού.

Επίσης ο υπουργός Naftali Bennett ανακοίνωσε ότι θα επιτρέπεται η είσοδος στο Ισραήλ μόνο σε Παλαιστινίους εργαζόμενους και εμπόρους, των οποίων το έργο θεωρείται απαραίτητο για την υγεία, τη γεωργία, τη νοσηλεία και τις κατασκευές. Οι εργαζόμενοι επιτρέπεται να μένουν στο Ισραήλ για έναν έως δύο μήνες.

Παράλληλα, ύστερα από έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, η εσωτερική υπηρεσία ασφαλείας Shin Bet του Ισραήλ δήλωσε ότι θα ξεκινήσει την ανάπτυξη της τεχνολογίας τηλεφωνικής παρακολούθησης για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού.

Η Shin Bet επέμεινε ότι η χρήση θα περιορίζεται μόνο για να βοηθήσει να «σώσουμε ζωές» και να προειδοποιεί όσους έχουν εκτεθεί.

Στο πλαίσιο των ανησυχιών της λειτουργίας για το απόρρητο της πληροφορίας, ανέφερε ότι η τεχνολογία δεν θα χρησιμοποιηθεί για την επιβολή της καραντίνας και ότι τα δεδομένα θα αποθηκευτούν μόνο προσωρινά και θα είναι διαθέσιμα μόνο σε μια επιλεγμένη ομάδα ανθρώπων. Το διάταγμα της έκτακτης ανάγκης θα ισχύει για 30 ημέρες.

Με πληροφορίες του TIME

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM