Γαλλία: Στη φυλακή το δίδυμο που έστησε απάτη 55 εκατ. -Με μάσκα με το πρόσωπο υπουργού

Γαλλία: Στη φυλακή το δίδυμο που έστησε απάτη 55 εκατ. -Με μάσκα με το πρόσωπο υπουργού Facebook Twitter
Ο Gilbert Chikli, ένας από τους εγκεφάλους της απάτης
0

Δικαστήριο στη Γαλλία καταδίκασε σε φυλάκιση το δίδυμο που έστησε απάτη εκατομμυρίων, καθώς υποδύονταν Γάλλο υπουργό- με μια μάσκα σιλικόνης με τη μορφή του- ξεγελώντας πλούσιους και διάσημους.

Ο 54χρονος Gilbert Chikli και ο 35χρονος Anthony Lasarevitsch καταδικάστηκαν ως οι εγκέφαλοι της απάτης, με την οποία απέσπασαν 55 εκατομμύρια ευρώ από τρία θύματά τους. Στον 54χρονο επιβλήθηκε ποινή 11 ετών και πρόστιμο 2 εκατομμυρίων. «Είναι σκάνδαλο, θα έπρεπε να ντρέπεστε», φώναξε όταν ανακοινώθηκε η απόφαση. Ο 35χρονος καταδικάστηκε σε επταετή φυλάκιση και του επιβλήθηκε πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ. Σε τέσσερις συνεργούς τους επιβλήθηκαν ποινές από 15 μήνες έως 5 χρόνια.

Το δίδυμο είχε στήσει την απάτη, υποδυόμενοι τον Ζαν Ιβ Λεντριάν, τον τότε υπουργό Άμυνας της Γαλλίας και σημερινό υπουργό Εξωτερικών, για να αποσπάσουν χρήματα το διάστημα 2015-2016. Προσέγγιζαν πλούσιους και ισχυρούς και τους ζητούσαν οικονομική βοήθεια, υποστηρίζοντας ότι τα χρήματα προορίζονται για μυστικές επιχειρήσεις του γαλλικού κράτους.

Στο πλαίσιο της απάτης, κάποιος εμφανιζόταν σε τηλεδιασκέψης, πίσω από ένα γραφείο, φορώντας σκούρο κοστούμι και τη μάσκα με το πρόσωπο του Λεντριάν. Ο υποτιθέμενος υπουργός έκανε τηλεφωνήματα σε πάνω από 150 στόχους και τελικά τρεις κατάφερε να τους ξεγελάσει.

Σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ο Αγά Χαν, ο πνευματικός ηγέτης των ισμαηλιτών μουσουλμάνων, ξεγελάστηκε από τους απατεώνες το 2016 και έκανε πέντε καταθέσεις, συνολικού ποσού 20 εκατομμυρίων, σε λογαριασμούς στην Πολωνία και την Κίνα. Τρεις από αυτές τις καταθέσεις «πάγωσαν», αλλά 7,7 εκατομμύρια εξαφανίστηκαν.

Λίγους μήνες αργότερα, ένας Τούρκος μεγιστάνας, ο Ινάν Κιράτς, πείστηκε να τους καταθέσει πάνω από 47 εκατομμύρια δολάρια, καθώς πείστηκε ότι επρόκειτο για λύτρα για δύο δημοσιογράφους που κρατούνταν όμηροι στη Συρία.

Το 2015, δικαστήριο είχε καταδικάσει τον Chikli ερήμην, σε επτά χρόνια φυλάκισης, για παρόμοιες απάτες που είχε κάνει το 2005-2006, όταν εμφανιζόταν ως CEO επιχειρήσεων. Δύο χρόνια αργότερα συνελήφθη μαζί με τον Lararecitsch στην Ουκρανία. Στα τηλέφωνά τους η αστυνομία βρήκε φωτογραφίες με μάσκα σιλικόνης του πρίγκιπα Αλβέρτου, καθώς προφανώς σχεδίαζαν νέα απάτη.

Με πληροφορίες από τον Guardian

 


Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ