Το βιβλίο του Γούντι Άλεν μπορεί να κυκλοφορήσει στη Γαλλία, παρά τις αντιδράσεις

Το βιβλίο του Γούντι Άλεν μπορεί να κυκλοφορήσει στη Γαλλία, παρά τις αντιδράσεις Facebook Twitter
Μπορεί να εκδοθεί στη Γαλλία το βιβλίο του Γούντι Άλεν (EPA)
0

Το πολυσυζητημένο βιβλίο το Γούντι Άλεν «Apropos to Nothing» (Επίκαιρος του Τίποτα) μπορεί να «πάγωσε» στις ΗΠΑ αλλά δεν ισχύει το ίδιο και στη Γαλλία.

«Ο Γούντι Άλεν δεν είναι ο Ρόμαν Πολάνσκι» λέει ο Γάλλος εκδότης που βλέπει θετικά το ενδεχόμενο να εκδώσει το βιβλίο του Αμερικανού σκηνοθέτη.

«Η περίπτωση της Αμερικής δεν είναι δική μας» λέει ο γαλλικός εκδοτικός οίκος Éditions Stock που ελπίζει να προχωρήσει με την έκδοση στις 29 Απριλίου.

Ο επικεφαλής μάλιστα των εκδόσεων, Manuel Carcassonne, δήλωσε στην Le Point «Ο Γούντι Άλεν είναι ένας σπουδαίος καλλιτέχνης, σκηνοθέτης, συγγραφέας και το Νεοϋορκέζικο εβραϊκό χιούμορ του μπορεί να αποδοθεί σε κάθε λέξη της αυτοβιογραφίας του, στον αυτοσαρκασμό, τη σεμνότητα, και την τέχνη της μεταμόρφωσης μιας τραγωδίας σε κωμωδία. Ακόμη και με προσωπικό κόστος».

Ωστόσο, διευκρίνισε ότι δεν είναι σίγουρος ότι θα μπορέσει να προχωρήσει με τα σχέδια της έκδοσης, καθώς μετά την αποχώρηση του αμερικανικού οίκου Hachette, τα δικαιώματα επέστρεψαν στον Άλεν. Ωστόσο, είπε ότι θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να καταφέρει να εκδώσει το βιβλίο.

«Πρέπει να πάρουμε τα δικαιώματα που επιστράφηκαν στον συγγραφέα. Και πάνω απ' όλα, ας είμαστε ειλικρινείς. Μόνο ο συγγραφέας μπορεί να αποφασίσει».

Σχολιάζοντας την απόφαση της Hachette να μην εκδώσει τελικά το βιβλίο, ο Γάλλος εκδότης υποστήριξε ότι είναι «λυπηρό για την ελευθερία της έκφρασης αλλά απόλυτα κατανοητό για την αμερικανική ιδιοσυγκρασία.»

Και η εταιρεία Pen America σχολίασε την ακύρωση της έκδοσης, με την επικεφαλής Suzanne Nossel να επισημαίνει ότι «αν αυτό τελειώσει εδώ και εξαφανιστεί κάθε ίχνος του βιβλίου, τότε οι αναγνώστες δεν θα έχουν την ευκαιρία να βγάλουν τα δικά τους συμπεράσματα».

Ο Carcassonne μιλώντας και στην France Inter σημείωσε ότι ο Άλεν «έχει εξ' ολοκλήρου απαλλαγεί» και ότι «πεποίθησή μου είναι ότι ο Άλεν είναι τελείως αθώος για όλα όσα κατηγορείται. Ο Γούντι Άλεν δεν είναι ο Ρόμαν Πολάνσκι. Κάποιες από τις κατηγορίες εναντίον του Πολάνσκι έχουν αποδειχθεί στην πράξη. Αυτό δεν ισχύει για την περίπτωση του Γούντι Άλεν, που πάντα διακήρυττε την αθωότητά του κάτι που αποδείχθηκε και στα αμερικανικά δικαστήρια».

Ερωτώμενος για τις αντιδράσεις που ενδεχομένως να προκύψουν, ο Carcassonne είπε ότι δεν ανησυχεί αλλά σημείωσε, ότι η ανάγνωση του βιβλίου θα ικανοποιούσε και θα διαβεβαίωνε αυτούς που τον δυσφημούν.

Υπενθυμίζεται ότι ο αμερικανικός οίκος Hachette είχε αγοράσει τα δικαιώματα του βιβλίου του Γούντι Άλεν ωστόσο, μετά από τις αντιδράσεις των εργαζομένων της εταιρείας αλλά και της κόρης του Γούντι Άλεν, Ντίλαν, απέσυρε την πρότασή του.

Με πληροφορίες του Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM