The Times: Με εθελοντές τα πειράματα για το εμβόλιο του κοροναϊού στη Βρετανία

The Times: Με εθελοντές τα πειράματα για το εμβόλιο του κοροναϊού στη Βρετανία Facebook Twitter
EPA - Φωτογραφία Αρχείου
0

Το ποσό των 4.000 ευρώ για να περάσει κάποιος χαλαρά μπροστά από μία τηλεόραση, με βιβλία, για δύο εβδομάδες ακούγεται ως μία δελεαστική προσφορά. Υπάρχει όμως κάτι ακόμα: θα πρέπει να μολυνθεί από κοροναϊό και να μην έχει καμία επαφή με τον έξω κόσμο. 

Ως μέρος ενός διεθνούς πειράματος, ως και 24 άτομα θα μολυνθούν εθελοντικά με κοροναϊό συμμετέχοντας σε ένα πρόγραμμα δύο τρισεκατομμυρίων δολαρίων για την εύρεση εμβολίου για τον Covid-19. Η Hvivo, η εταιρεία που διαχειρίζεται τη μονάδα καραντίνας σε εργαστήριο στο ανατολικό Λονδίνο είναι μία από τις είκοσι εταιρείες και δημόσιους οργανισμούς που παίρνουν μέρος στην παγκόσμια προσπάθεια για την ανάπτυξη ενός εμβολίου για τον κοροναϊό.

Ο στόχος των ερευνητών είναι να αναπτυχθεί ένα εμβόλιο που από τον επόμενο χειμώνα θα μπορεί να χορηγηθεί ώστε να προστατεύσει τους ηλικιωμένους και όσους συγκαταλέγονται στις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Στις ΗΠΑ η Coalition for Epidemic Preparedness Innovations (Cepi) χρηματοδοτεί τέσσερα ερευνητικά προγράμματα για εμβόλια ανάμεσα στα οποία ένα που διεξάγεται από τη Moderna, μία εταιρεία βιοτεχνολογίας έξω από τη Βοστόνη. Η βρετανική φαρμακοβιομηχανία Glaxo Smith Kline, που συνεργάζεται με την κινεζική Clover Biopharmaceuticals έχει επίσης μπει στην κούρσα για την ανάπτυξη του εμβολίου. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας πάνω από είκοσι ερευνητικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι ανταμοιβές είναι σημαντικές.

Η γαλλική φαρμακοβιομηχανία Sanofi, μία από τις μεγαλύτερες παρασκευάστριες εμβολίων, έκανε τζίρο 1,9 εκατομμυρίων ευρώ πέρυσι, από τις πωλήσεις εμβολίων για τη γρίπη. Από την πλευρά του ο καθηγητής John Oxford, επιδημιολόγος στο Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου εκτιμά ότι απέχουμε τουλάχιστον έναν χρόνο από το εμβόλιο. Ωστόσο πολλά εργαστήρια πραγματοποιούν ήδη πειράματα σε ζώα με τις δοκιμές σε ανθρώπους να αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα. Οι έρευνες πάνω στο εμβόλιο ξεκίνησαν σε παγκόσμιο επίπεδο όταν τον Ιανουάριο η Κίνα έδωσε στη δημοσιότητα τα γενετικά δεδομένα του ιού. Η Cepi αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους χρηματοδότες της προσπάθειας καθώς το κόστος της συνδρομής της ανέρχεται σε 2 δισεκατομμύρια δολάρια. 

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι The Times, η εμπλοκή βρετανικών εταιρειών όπως η Hvivo κρίνεται απαραίτητη. Το σχέδιό της, να δοκιμάσει έναν λιγότερο ισχυρό ιό συγγενή του Covid-19, έπεσε στην αντίληψη κινεζικών φαρμακευτικών που συμφώνησαν να συγχρηματοδοτήσουν τη μελέτη. Ο Cathal Friel, διευθυντής της Open Orphan, μητρικής εταιρείας της Hvivo. ανακοίνωσε πως η μελέτη τοποθετεί την εταιρεία το μέτωπο ενάντια στη μάχη κατά του ιού. Η Hvivo, πάντα σύμφωνα με το ρεπορτάζ των The Times, μόλις εξασφαλίσει έγκριση από τις βρετανικές Αρχές, θα ξεκινήσει τις δοκιμές. Έως και 24 άτομα θα κρατούνται σε καραντίνα στο εργαστήριο της Hvivo στο Ανατολικό Λονδίνο όπου και μολυνθούν με δύο κοινά στελέχη κοροναϊού, τα 0C43 και 229E, από την ίδια οικογένεια ιών, που όμως προκαλούν ήπια αναπνευστική νόσο.

Το γεγονός αυτό θα επιτρέψει σε ερευνητές και φαρμακευτικές να πραγματοποιήσουν έρευνες για τους ιούς και τα φάρμακα σε ένα ασφαλές περιβάλλον. «Αν δουλέψει για τον δικό μας μικρό ιό είναι πιθανόν να δουλέψει και στον πραγματικό κόσμο», αναφέρει ο Oxford ενώ επισημαίνει ότι οι συμμετέχοντες θα αισθανθούν τα συμπτώματα ενός κρυολογήματος. Πριν πραγματοποιηθούν τα πειράματα οι συμμετέχοντες θα ερωτηθούν για το ιατρικό τους ιστορικό, και θα υποβληθούν σε εξετάσεις αίματος, ούρων και καρδιάς. Οι νοσηλευτές και οι γιατροί που εισέρχονται στο δωμάτιο θα πρέπει να φορούν τα απαραίτητα ρούχα. Κατά τη διάρκεια αυτών των δύο εβδομάδων, οι συμμετέχοντες δεν θα είναι σε θέση να ασκηθούν ή να έχουν οποιαδήποτε επαφή με άλλους ανθρώπους. Τα τρόφιμα που θα τρώνε θα ελέγχονται αυστηρά.

Με πληροφορίες από The Times 

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM