Το φονικό ποδοπάτημα - Ξεκινά η πολύκροτη δίκη στην Ιταλία

Το φονικό ποδοπάτημα - Ξεκινά η πολύκροτη δίκη στην Ιταλία Facebook Twitter
Μια εθνική τραγωδία της Ιταλίας αναβιώνει στη δίκη των έξι που σκόρπισαν πανικό και θάνατο σε κλαμπ
0

Τον Δεκέμβριο του 2018 η Ιταλία βυθίστηκε στο πένθος μετά από το θάνατο έξι ανθρώπων σε ένα κλαμπ. Πέντε έφηβοι και μια γυναίκα ποδοπατήθηκαν καθώς προκλήθηκε πανικός στο Lanterna Azzurra (Blue Lantern), ενώ 200 ακόμη είχαν τραυματιστεί.

Έξι άνδρες δικάζονται τώρα στην Ανκόνα, στην κεντρική Ιταλία, με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας. Οι εισαγγελείς πιστεύουν ότι ο πανικός προκλήθηκε σκόπιμα, ώστε να ληστέψουν το πλήθος. Αλλά, το τέχνασμα των κατηγορούμενων προκάλεσε μια τραγική καταστροφή, γνωστή στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ως η «σφαγή του Corinaldo». Η δίκη συγκεντρώνει μεγάλο ενδιαφέρον του Τύπου στην Ιταλία ενώ για τους επόμενους μήνες την ακροαματική διαδικασία αναμένεται να παρακολουθήσουν και γονείς των θυμάτων.

Τίποτα δεν προμήνυε τι θα ακολουθούσε εκείνη την ημέρα στο Lanterna Azzurra το οποίο ήταν γεμάτο από φανς του ράπερ Sfera Ebbasta. Τουλάχιστον 1.400 άτομα είχαν συγκεντρωθεί για την εκδήλωση στη μικρή πόλη κοντά στην Ανκόνα.  Ωστόσο, ο χώρος είχε προδιαγραφές για λιγότερους από 900, λένε οι αστυνομικοί.

Τα περισσότερα από τα θύματα  ήταν ηλικίας μεταξύ 14 και 16 ετών. Το πλήθος ανέμενε να βγει στη σκηνή ο Sfera Ebbasta, όταν κάποιος ψέκασε με σπρέι πιπεριού. Επικράτησε χάος και μέσα σε λίγα λεπτά η κατάσταση έγινε επικίνδυνη. Οι άνθρωποι πανικοβλήθηκαν και έτρεχαν προς τις εξόδους έκτακτης ανάγκης, αλλά τα κιγκλιδώματα κατέρρευσαν και πολλοί άρχισαν να πέφτουν σε έναν διάδρομο. τη θέση τους και οι άνθρωποι έπεσαν από ένα διάδρομο. Τα θύματα βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ οι 200 τραυματίες είχαν σπασμένα οστά και σοβαρούς τραυματισμούς από την πτώση.

Το σοκαριστικό βίντεο με εικόνες από τον πανικό στο κλαμπ:

 

Ο μεγαλύτερος από τους έξι που πέθαναν ήταν η 39χρονη μητέρα της Ελεονόρα Τζιορλιμίνι, η οποία βρισκόταν στο κλαμπ μαζί με την 11χρονη κόρη της και τον σύζυγό της. Το σώμα της βρέθηκε από την κόρη της και ο σύζυγός της προσπάθησε μάταια να την επαναφέρει, σύμφωνα με την Ancona Today. Τα άλλα θύματα ήταν όλα παιδιά, τρία κορίτσια και δύο αγόρια.

Οι φερόμενοι ως δράστες είναι νέοι, περίπου 20 ετών, και συνελήφθησαν στις 2 Αυγούστου του περασμένου έτους. Ονομάζονται Ugo Di Puorto, Andrea Cavallari, Moez Akari, Raffaele Mormone, Souhaib Haddada και Badr Amouiyah.

Εκτός από κατηγορίες για ανθρωποκτονία, οι ύποπτοι αντιμετωπίζουν κατηγορίες για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, πρόκληση σωματικής βλάβης και κλοπή. Ένας έβδομος άνδρας, 65 ετών, συνελήφθη για κλεπταποδοχή. 

Ο πανικός ως παγίδα για κλοπή

 

Η τραγωδία αυτή δεν ήταν η πρώτη που προκλήθηκε με επιτηδευμένη πρόκληση πανικού. Στις 3 Ιουνίου 2017, επίδοξοι κλέφτες έριξαν σπρέι πιπεριού σε υπαίθρια προβολή του τελικού ποδοσφαίρου του Τσάμπιονς Λιγκ στην πλατεία του Σαν Κάρλο στο Τορίνο, προκαλώντας πανικό με αποτέλεσμα δύο γυναίκες να χάσουν τη ζωή τους και να τραυματιστούν 1.672 άνθρωποι.

 

Τέσσερις υπήκοοι από το Μαρόκο καταδικάστηκαν πως χρησιμοποίησαν το σπρέι για να κλέψουν χρήματα και φυλακίστηκαν τον Μάιο του 2019 για πάνω από 10 χρόνια.

Τα σπρέι πιπεριού, που χρησιμοποιούνται συνήθως από γυναίκες για προσωπική προστασία, μπορούν να αγοραστούν νόμιμα στην Ιταλία και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά απαγορεύονται σε άλλες, όπως για παράδειγμα, στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM