Ιαπωνία: Μερική άρση απαγόρευσης σε πόλη της Φουκουσίμα - Εν όψει Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας

Ιαπωνία: Μερική άρση απαγόρευσης σε πόλη της Φουκουσίμα - Εν όψει Ολυμπιακής λαμπαδηδρομίας Facebook Twitter
0

Η Ιαπωνία ήρε μερικώς την εντολή εκκένωσης για πόλη που βρίσκεται κοντά στο κατεστραμμένο πυρηνικό εργοστάσιο Νταΐτσι της Φουκουσίμα, λίγες εβδομάδες πριν την έναρξη της Ολυμπιακής Λαμπαδηδρομίας στην περιοχή.

Η Φουτάμπα, 4 χιλιόμετρα δυτικά των πυρηνικών εγκαταστάσεων, έχει σχεδόν ερημώσει από τη στιγμή του πυρηνικού ατυχήματος, εννέα χρόνια πριν, τη στιγμή που άλλες περιοχές που η κυβέρνηση κήρυξε ασφαλείς για την επιστροφή των κατοίκων, έχουν αρχίσει να επανέρχονται.

Η έναρξη της Λαμπαδηδρομίας στη συγκεκριμένη περιοχή λογίζεται ως μήνυμα ανάκαμψης της Φουκουσίμα από το χειρότερο πυρηνικό ατύχημα μετά το Τσέρνομπιλ. Ωστόσο, κάποιοι ντόπιοι με πίκρα επιμένουν πως οι πόλεις τους δεν θα επιστρέψουν ποτέ στην κατάσταση προ 2011.

Οι 7.000 άνθρωποι της Φουτάμπα εξαναγκάστηκαν, τον Μάρτιο του 2011, σε βίαιη φυγή, εξαιτίας του πανίσχυρου σεισμού που προκάλεσε τσουνάμι - το οποίο σκότωσε πάνω από 18.000 ανθρώπους στην βορειοανατολική ακτή της Ιαπωνίας και κατέστρεψε την πυρηνική μονάδα παραγωγής ενέργειας..

Η άρση της απαγόρευσης για 2,5 τετραγωνικα χιλιομέτρα της πόλης σημαίνει πως οι άνθρωποι που έχουν αναλάβει την ανάπλαση της θα μπορούν να φιλοξενηθούν σε δομές της περιοχής.

Ωστόσο οι κάτοικοι δεν θα μπορούν να επιστρέψουν για τουλάχιστον άλλα δύο χρόνια, όταν η υδροδότηση και άλλες βασικές υποδομές θα έχουν αποκατασταθεί. Παρόλα αυτά, θα μπορούν να πηγαίνουν για σύντομες επισκέψεις χωρίς τη συνοδεία ασφάλειας και χωρίς τη χρήση προστατευτικών ρούχων, όμως, δεν θα επιτρέπεται να διανυκτερεύσουν.

«Είμαι συγκινημένος που επιτέλους αποκαθίστανται μερικώς οι λειτουργίες στην πόλη μας» τόνισε ο δήμαρχος της Φουτάμπα, Σίρο Ιζάβα.

Παρότι η παγκόσμια επιδημία κοροναϊού έχει προκαλέσει έντονη φημολογία περί ακύρωσης ή αναβολής των Ολυμπιακών, η κυβέρνησης προωθεί τη διοργάνωση ως απόδειξη της πλήρους ετοιμότητας της χώρας.

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία στην Ιαπωνία αναμένεται να ξεκινήσει στις 26 Μαρτίου στο J-Village, πρώην γήπεδο προπόνησης ποδοσφαίρου που τα τελευταία χρόνια είχε μετατραπεί σε διαχειριστικό κέντρο για τους υπαλλήλους που ήλεγχαν και παρόπλιζαν την κατεστραμένη πυρηνική μονάδα.

Παρότι οι διοργανωτές δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο της αλλαγής της διαδρομής, η Ολυμπιακή Φλόγα αναμένεται να περάσει από τη Φουτάμπα, προτού μετακινηθεί σε άλλα σημεία του νομού Φουκουσίμα, όπου και θα παραμείνει τις επόμενες δύο ημέρες.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM