Έκτακτο Eurogroup για τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού

Έκτακτο Eurogroup για τις οικονομικές συνέπειες του κοροναϊού Facebook Twitter
EUROGROUP
0

Οι οικονομικές αναταράξεις που έχει προκαλέσει η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, θα συζητηθούν στη σημερινή, έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Οι 27 υπουργοί Οικονομικών των κρατών - μελών θα αποτιμήσουν την κατάσταση, αναζητώντας τρόπους αντιμετώπισης των προβλημάτων που δημιουργεί η νέα επιδημία στην ΕΕ, την ώρα που ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί για μια ενδεχόμενη πανδημία COVID-19.

Κλάδοι όπως ο τουριστικός, ο ναυτιλιακός και οι μεταφορές έχουν δεχτεί το πρώτο και ισχυρότερο πλήγμα ενώ προβλήματα εντοπίζονται πλέον και στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Μιλώντας στη Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στις πιθανές επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία, στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και διαβεβαίωσε ότι εξετάζονται σενάρια έκτακτης ανάγκης σε συνεννόηση με εκπροσώπους των κλάδων που ήδη επηρεάζονται ή είναι πιθανό να επηρεαστούν από την εξάπλωση του ιού. 

Η εξάπλωση του κοροναϊού έχει προκαλέσει ανησυχία στην παγκόσμια οικονομία και ο αρμόδιος Ευρωπαίος επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι δήλωσε, εν αναμονή της σημερινής συνεδρίασης, ότι θα χρησιμοποιηθούν όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για την αντιμετώπιση των συνεπειών της επιδημίας και την εξασφάλιση της ανάπτυξης.

Έμφαση αναμένεται να δοθεί στην υποστήριξη των κρατικών συστημάτων υγείας, στην κάλυψη θεμάτων που σχετίζονται με καταβολή οφειλών αλλά και στα μέτρα για την υποστήριξη της απασχόλησης. Αρμόδιες πηγές πάντως εκτιμούν πως σήμερα δεν είναι πιθανό να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις και η έκτακτη τηλεδιάσκεψη θα αποτελέσει απλώς την βάση για την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup στις 16 Μαρτίου. 

Σε εθνικό επίπεδο πάντως, η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδια για την παροχή ρευστότητας στις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου που αναμένεται να πληγούν από τον κοροναϊό. Όπως εξηγούσε πρόσφατα ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, όταν και όπου απαιτηθεί, θα γίνουν παρεμβάσεις - είτε σε επίπεδο επιχειρήσεων είτε σε επίπεδο κλάδου ή ακόμα και σε γεωγραφικό επίπεδο.

Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί επίσης τις εξελίξεις στο χρηματιστήριο και στην αγορά ομολόγων και στη συνάντηση που είχαν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός με τους προέδρους της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, του Χρηματιστηρίου κι άλλων θεσμικών φορέων, δόθηκε έμφαση στον σχεδιασμό μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ