Σεισμός

Φον ντερ Λάιεν για προσφυγικό: Αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή πρόκληση

Φον ντερ Λάιεν για προσφυγικό: Αυτό που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκή πρόκληση Facebook Twitter
Η απόφαση της Άγκυρας με τους πρόσφυγες δεν είναι λύση, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν (Πηγή φωτό EPA)
0

«Η πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα είναι μια ευρωπαϊκή πρόκληση», δήλωσε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αναφερόμενη στις εξελίξεις στο προσφυγικό.

Η πρόεδρος της Κομισιόν θα βρεθεί αύριο στον Έβρο, στα σύνορα της Ελλάδας με την Τουρκία, μαζί με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ και τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι.

Η Φον ντερ Λάιεν εξέφρασε την κατανόησή της προς την Τουρκία, για τον πόλεμο στη Συρία, αλλά τόνισε ότι η απόφαση της Άγκυρας να αφήσει πρόσφυγες και μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη «δεν μπορεί να είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση».

«Αναγνωρίζω ότι η Τουρκία είναι σε δύσκολη θέση σε ό,τι αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Όμως αυτό που βλέπουμε τώρα δεν μπορεί να είναι η απάντηση ή η λύση», είπε η πρόεδρος της Κομισιόν, σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς Βερολίνου, ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ επανέλαβε ότι η ΕΕ αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τη συμφωνία για τους πρόσφυγες. «Είμαστε πεπεισμένοι για την αξία αυτής της συμφωνίας και αναμένουμε ότι θα γίνει σεβαστή», τόνισε ο Στέφεν Ζάιμπερτ και συμπλήρωσε ότι κάθε διαφωνία για το θέμα μεταξύ Άγκυρας και Βρυξελλών θα πρέπει να επιλυθεί μέσω συζητήσεων μεταξύ εταίρων.

Στήριξη από την Αυστρία

Ο υπουργός Εσωτερικών της Αυστρίας, Καρλ Νέχαμερ, δήλωσε ότι η χώρα του επιθυμεί να στηρίξει με προσωπικό, υλικό και χρήματα, την Ελλάδα και τις άλλες βαλκανικές χώρες τις οποίες αφορούν οι τελευταίες εξελίξεις στο προσφυγικό.

Η Τουρκία πρέπει να τηρήσει το Σύμφωνο με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το προσφυγικό, υπογράμμισε ο Αυστριακός υπουργός και τόνισε ότι «η ΕΕ, η Αυστρία και η Ουγγαρία δεν θα επιτρέψουν να εκβιάζονται».

Εξάλλου και ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, επανέλαβε το βράδυ της Κυριακής την πρόθεση της χώρας του να υποστηρίξει οικονομικά και με επιπλέον αστυνομικούς τις χώρες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ελλάδα και Βουλγαρία, για την αντιμετώπιση της κρίσιμης κατάστασης με τους πρόσφυγες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ Reuters, AFP

 

 

Διεθνή
0

Σεισμός

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ