Τουρκία: Συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη και άλλους 3 δημοσιογράφους του Sputnik

Τουρκία: Συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη και άλλους 3 δημοσιογράφους του Sputnik Facebook Twitter
Συλλήψεις δημοσιογράφων του Sputnik στην Τουρκία (Πηγή φωτό Sputnik)
0

Οι αρχές της Τουρκίας συνέλαβαν τον αρχισυντάκτη του Sputnik στην Κωνσταντινούπολη και τρεις ακόμη δημοσιογράφους του ρωσικού πρακτορείου στην Άγκυρα.

Στην Κωνσταντινούπολη συνελήφθη ο αρχισυντάκτης του Sputnik, Μαχίρ Μπόζτεπε. Το γεγονός επιβεβαίωσε η διευθύντρια του ομίλου, Μαργκαρίτα Σιμονιάν. «Η αστυνομία πήγε στα γραφεία μας στην Κωνσταντινούπολη. Ένας νέος συνεργάτης μας συνελήφθη (...) Τουρκία, τι συμβαίνει;», ανέφερε σε ανάρτησή της.

Λίγες ώρες νωρίτερα, είχαν συλληφθεί στην Άγκυρα άλλοι τρεις δημοσιογράφοι του Sputnik, σύμφωνα με την Σιμονιάν και τη μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα. Οι δημοσιογράφοι συνελήφθησαν όταν πήγαν σε αστυνομικό τμήμα για να καταθέσουν μήνυση, επειδή το βράδυ του Σαββάτου άνθρωποι που φώναζαν εθνικιστικά συνθήματα και απειλές προσπάθησαν να εισβάλλουν στα σπίτια τους.

«Αυτοί οι χούλιγκαν τους απείλησαν, φώναζαν ότι πρόδωσαν την πατρίδα τους επειδή εργάζονται για τους Ρώσους», είπε η Σιμονιάν. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε την επίθεση, ως κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των δημοσιογράφων και ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να παρέμβει.

Όταν οι τρεις δημοσιογράφοι πήγαν στο αστυνομικό τμήμα, για να κάνουν μήνυση, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι ήταν καταζητούμενοι, για άρθρο τους που προκάλεσε αναταραχή στην Τουρκία. Στο συγκεκριμένο άρθρο, το Sputnik χαρακτήριζε «κλεμμένη επαρχία» την περιοχή του Χατάι, την οποία προσάρτησε η Τουρκία το 1939, με την άδεια της Γαλλίας –που διοικούσε τη Συρία κατ' εντολή της Κοινωνίας των Εθνών– ώστε να εξασφαλίσει την ουδετερότητα της Άγκυρας κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Τελικά, το μεσημέρι της Κυριακής, οι τρεις δημοσιογράφοι που είχαν συλληφθεί στην Άγκυρα αφέθηκαν ελεύθεροι, αφού πρώτα έδωσαν κατάθεση.

Με πληροφορίες από Sputnik, ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Υπήρχαν μεγαλύτερες προσδοκίες για την επίλυση του Κυπριακού από την συμμετοχή στην ΕΕ»

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ