Το Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσε ότι θα καταβάλλει περίπου 1.280 δολάρια σε κάθε μόνιμο κάτοικο άνω των 18 ετών, σε μια προσπάθεια να προστατευθεί η οικονομία από τις συνέπειες των πολύμηνων διαδηλώσεων, αλλά και του νέου κοροναϊού.

 

Το πακέτο που έχει συνολικό μπάτζετ 15,4 δισεκατομμύρια δολάρια ανακοινώθηκε από τον υπουργό Οικονομικών του Χονγκ Κονγκ, Πολ Τσαν, ο οποίος προϋπόθεσε ότι ο προϋπολογισμός θα καταγράψει έλλειμμα για πρώτη φορά τα τελευταία 15 χρόνια, εξαιτίας της ύφεσης που ξεκίνησε το τρίτο τετράμηνο του 2019.

 

Μάλιστα, η κατάσταση αναμένεται να επιδεινωθεί. Ο Τσαν ανέφερε ότι το έλλειμμα για το νέο δημοσιονομικό έτος, έως τον Μάρτιο του 2021, αναμένεται να φτάσει σε επίπεδο ρεκόρ, περίπου στο 4,8% του ΑΕΠ. «Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει τεράστιες προκλήσεις φέτος», παραδέχθηκε.

 

Η οικονομία του Χονγκ Κονγκ επηρεάστηκε από τις μαζικές διαδηλώσεις που γίνονταν επί μήνες, τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ- Κίνας, αλλά και την επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας. Όλα αυτά είχαν συνέπεια τη συρρίκνωση της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ κατά 12% πέρυσι. Ήταν η πρώτη συρρίκνωση μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Σε όλα αυτά, ήρθαν να προστεθούν οι συνέπειες από τον νέο κοροναϊό, που ήδη έχουν πλήξει την οικονομική δραστηριότητα στο Χονγκ Κονγκ, σύμφωνα με τον Τσαν.

 

Κάποια από τα χρήματα του πακέτου προς τους κατοίκους θα προέλθουν από το ειδικό ταμείο που δημιουργήθηκε για την προβλεπόμενη επιδείνωση των οικονομικών συνθηκών εξαιτίας του νέου κοροναϊού. Παράλληλα, μεταξύ άλλων, προβλέπεται η μείωση του φόρου εισοδήματος για περίπου 2 εκατομμύρια φορολογούμενους, όπως και η οικονομική ενίσχυση 200.000 μη προνομιούχων νοικοκυριών.

 

Πάντως, ο Πολ Τσαν εκτίμησε ότι μακροπρόθεσμα η οικονομία θα ανακάμψει. «Παρότι βραχυπρόθεσμα ο αντίκτυπος του νέου κοροναϊού στην οικονομία θα είναι μεγαλύτερος από εκείνον του SARS το 2003, τα θεμέλια της οικονομίας του Χονγκ Κονγκ παραμένουν συμπαγή. Η οικονομία θα ανακάμψει όταν περάσει η επιδημία», ανέφερε ο Τσαν.

 

Με πληροφορίες από το CNN