Έχασε τη μνήμη της λόγω αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας: «Δεν θυμόμουν πως είχα παιδί»

Έχασε τη μνήμη της λόγω αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας: «Δεν θυμόμουν πως είχα παιδί» Facebook Twitter
0

Έχασε τη μνήμη της, ξέχασε ποια ήταν και τι είχε, εξαιτίας μιας αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας. Σήμερα, η νεαρή μητέρα από την Καλιφόρνια, έχοντας ξεπεράσει το μεγαλύτερο σκόπελο της ζωής της, μιλά για τις μέρες που δεν θυμόταν καν πως είχε παιδί.

Όλα ξεκίνησαν στις 29 Ιουνίου του 2019 όταν η Σάνον ΜακΚούκ μπήκε σε ένα κατάστημα παιχνιδιών του Σαν Φραντσίσκο με το σύζυγό της, Ράιαν Πίτερσον και την, μόλις ενός έτους, κόρη τους. Ξαφνικά, η νεαρή μητέρα είχε μια άσχημη κρίση: Το σώμα της άρχισε να συσπάται, αιμορραγούσε από το στόμα και άρχισε να παραπαίει προτού ο σύζυγός της τρέξει να την κρατήσει. «Συνέβη αστραπιαία» θυμάται ο 37χρονος Πίτερσον, προσθέτοντας: «Άρχισε να έχει βίαιους σπασμούς. Εγώ άρχισα να φωνάζω για βοήθεια - δεν ήξερα τι συνέβαινε».

Μέσα στο ασθενοφόρο, η 36χρονη υπέστη κι άλλη κρίση. Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι κρίσεις της είχαν ξεπεράσει τις 50. Επρόκειτο για μία τρομακτική αρχή μιας δίμηνης περιπέτειας που της στέρησε τη μνήμη, της προκάλεσε ισχυρά ψυχωσικά επεισόδια και παραισθήσεις και την έκανε ανήμπορη ακόμα και να περπατήσει και να μιλήσει.

Διαγνώστηκε με μία αυτοάνοση εγκεφαλίτιδα, μία σπάνια πάθηση κατά την οποία το ανοσοποιητικό σύστημα επιτέθεται στα υγιή κύτταρα και ιστούς του εγκεφάλου.

Έχασε τη μνήμη της λόγω αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας: «Δεν θυμόμουν πως είχα παιδί» Facebook Twitter

Πέρασε 50 μέρες στο νοσοκομείο κι άλλες δύο εβδομάδες σε κέντρο αποκατάστασης, προτού επιστρέψει σπίτι της, τον περασμένο Σεπτέμβρη. «Ήταν ασύλληπτα τρομακτικό να νιώθεις πως δεν έχεις πια τον έλεγχο του σώματός σου. Είχα χάσει την αίσθηση του ποια ήμουν» εξομολογείται η ίδια στο People.

Κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της, κυριευόταν συχνά από παραισθήσεις που «έσβηναν» τη μνήμη της και την άφηναν ανήμπορή ακόμα και να μιλήσει ή να περπατήσει: «Έχασα την αίσθηση της πραγματικότητας. Δεν ήξερα πώς με λένε ή από πού καταγόμουν ή ότι είχαν ένα σύζυγο. Ένιωθα μόνο πως αυτά τα φρικτά τέρατα με είχαν απάγει και σχεδίαζαν να με σκοτώσουν. Προσπαθούσα σωματικά να αντισταθώ, κλωτσώντας, χτυπώντας και ουρλιάζοντας» ομολογεί η ίδια ενώ ο σύζυγός της που ήταν καθημερινά στο πλευρό της, προσπαθούσε εναγωνίως να προκαλέσει ένα σοκ στη μνήμη της, στην προσπάθειά του να την επαναφέρει, δείχνοντάς της φωτογραφίες του γάμου τους και της γέννησης της κόρης τους. «Ένιωθα πως όλα ήταν ένα ψέμα. Δεν πίστευα καν πως είχα παιδί» παραδέχεται η ΜακΚούκ.

Έχασε τη μνήμη της λόγω αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας: «Δεν θυμόμουν πως είχα παιδί» Facebook Twitter

Μέσα σε δύο εβδομάδα, η αγωγή είχε ελέγξει τη φλεγμονή στον εγκέφαλό της κι ενώ η μνήμη της επανερχόταν αργά αλλά σταδιακά, οι γιατροί ετοιμάζονταν να τη στείλουν σε κέντρο αποκατάστασης. Όταν, μερικές ημέρες πριν το εξιτήριο, γυναίκα υπέστη αιφνίδιο αλλεργικό σοκ λόγω ενός από τα φάρμακα, που προκάλεσε υψηλό πυρετό, επώδυνα εξανθήματα και πρήξιμο του σώματός της που επηρέασε τα εσωτερικά της όργανα.

Αποδείχτηκε άλλη μία πρόκληση που η νεαρή μητέρα κατάφερε να ξεπεράσει. Τον περασμένο Αύγουστο ξεκίνησε άλλος ένα γολγοθάς σε κέντρο αποκατάστασης, όπου κλήθηκε να ξαναμάθει βασικές λειτουργίες, όπως περπάτημα, διάβασμα και γραφή.

Έχασε τη μνήμη της λόγω αυτοάνοσης εγκεφαλίτιδας: «Δεν θυμόμουν πως είχα παιδί» Facebook Twitter

Κι αν το δύσκολο φαινομενικά έχει παρέλθει, οι καθημερινές προκλήσεις, όπως λέει, είναι αμέτρητες. Παίρνει πάνω από 30 χάπια την ημέρα, κάνει τέσσερις φορές την εβδομάδα θεραπείες, έχει συχνά κενά μνήμης παθαίνει ακόμα κρίσεις, είναι ασφαλώς ανήμπορη να επιστρέψει στη δουλειά της και, όπως λέει, χάνει το μεγάλωμα της κόρης της: «Ο Ράιαν μου λέει διαρκώς τα πράγματα που της έχω μάθει και έχω ξεχάσει. Αυτό είναι σπαρακτικό. Όμως, κάθε μέρα σταδιακά επανέρχεται η μνήμη μου για το τι είδους μαμά ήμουν πριν ξεχάσω πως ήμουν καν μαμά».

Παρά τις δυσκολίες, η ΜακΚούκ προσπαθεί να διατηρεί την αισιοδοξία της για το αύριο: «Είμαι ευγνώμων που είμαι ζωντανή, στο σπίτι μου και ανακαλύπτω ξανά τον εαυτό μου. Πρέπει να είσαι θετικός» παραδέχεται η ίδια.

Με πληροφορίες από People 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ