Ασάνζ: «Του πέρασαν χειροπέδες 11 φορές και τον ξεγύμνωσαν» - Τι καταγγέλλουν οι δικηγόροι

Ασάνζ: «Του πέρασαν χειροπέδες 11 φορές και τον ξεγύμνωσαν» - Τι καταγγέλλουν οι δικηγόροι Facebook Twitter
EPA
0

Έντεκα φορές χειροπέδες πέρασαν χειροπέδες και δύο φορές ξεγύμνωσαν τον Τζούλιαν Ασάνζ, χθες, μετά την ολοκλήρωση της πρώτη ημέρας της ακροαματικής διαδικασίας, σύμφωνα με τους δικηγόρους του.

Παράλληλα, οι δικηγόροι του Ασάνζ ανέφεραν ότι κατασχέθηκαν και τα έγγραφα που διάβαζε χθες. Η έκκληση των δικηγόρων του Ασάνζ στην επιβλέπουσα δικαστή της δίκης στο δικαστήριο του νοτιοδυτικού Λονδίνου υποστηρίχθηκε και από τους νομικούς σύμβουλους της κυβέρνησης των ΗΠΑ που είπαν πως πρέπει να εξασφαλιστεί στον ιδρυτή των WikiLeaks μια δίκαιη δίκη.

Ο δικηγόρος του Ασάνζ, Edward Fitzgerald, υποστήριξε πως οι φάκελοι της υπόθεσης, που ο Ασάνζ διάβαζε στο δικαστήριο χθες Δευτέρα, κατασχέθηκαν από τους φρουρούς όταν επέστρεψε στη φυλακή. Ο Fitzgerald κάλεσε το δικαστήριο να λάβει υπ' όψη του αυτή την αντιμετώπιση καθώς καταπατά το δικαίωμα του Ασάνζ «σε μια δίκαιη δίκη και τη δυνατότητά του να συμμετέχει στη διαδικασία».

Η δικαστής, Vanessa Baraitser, απάντησε πως δεν έχει την νόμιμη δυνατότητα να σχολιάσει ή να αποφασίσει για την κατάσταση του Ασάνζ προέτρεψε όμως τους δικηγόρους του να θίξουν επίσημα το ζήτημα στο σωφρονιστικό κατάστημα. Η Baraitser υποστήριξε ωστόσο ότι περίμενε πως ο ιδρυτής των WikiLeaks θα αντιμετωπιζόταν με τρόπο που θα προστάτευε τα δικαιώματά του στη δίκη. «Νομίζω πως όλοι στο δικαστήριο υποστηρίζουν μια δίκαιη ακρόαση», σημείωσε. Εκ μέρους των κατηγόρων ο James Lewis υποστήριξε ότι δεν πρέπει να τεθεί σε κίνδυνο η δίκαιη ακρόαση του Ασάνζ.

Στο δικαστήριο τη Δευτέρα ειπώθηκε ότι για την κυβέρνηση Τραμπ ο Ασάνζ είναι ένας εχθρός της Αμερικής που πρέπει να εξουδετερωθεί και πως η ζωή του μπορεί να τεθεί σε κίνδυνο αν δικαστεί στις ΗΠΑ. Οι δικηγόροι του ιδρυτή των Wikileaks θα καλέσουν ως μάρτυρα έναν πρώην υπάλληλο ισπανικής εταιρείας ασφάλειας που υποστηρίζει ότι ο Ασάνζ παρακολουθήθηκε από τις ΗΠΑ όσο ήταν στην πρεσβεία του Εκουαδόρ στο Λονδίνο και πως υπήρξαν συζητήσεις για την πιθανή απαγωγή ή δηλητηρίασή του.

Σχεδόν μια δεκαετία αφότου ο ιστότοπος WikiLeaks εξόργισε την Ουάσινγκτον διαρρέοντας απόρρητα αμερικανικά έγγραφα, ο Ασάνζ καταζητείται από τις ΗΠΑ για 18 ποινικές κατηγορίες για συνωμοσία και πειρατεία σε κυβερνητικούς υπολογιστές και για παραβίαση ενός νόμου περί κατασκοπείας και, αν καταδικασθεί, μπορεί να περάσει δεκαετίες στη φυλακή.

Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και σε νέα φωτογραφία της Κέιτ Μίντλετον διαπιστώνουν photoshop φωτογραφικά πρακτορεία

Διεθνή / Η Κέιτ Μίντλετον έκανε photoshop και σε άλλη φωτογραφία με τα παιδιά της και τη βασίλισσα Ελισάβετ, λένε από το Getty

Μία φωτογραφία της βασίλισσας Ελισάβετ με τα εγγόνια της, που είχε τραβήξει η Κέιτ Μίντλετον, έχει υποστεί επεξεργασία, σύμφωνα με διεθνή πρακτορεία
NEWSROOM
Κέιτ Μίντλετον: Η πιο περιζήτητη γυναίκα στον κόσμο εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Διεθνή / Κέιτ Μίντλετον: Η πιο πολυσυζητημένη γυναίκα των ημερών εμφανίστηκε για να δώσει τέλος στις θεωρίες συνωμοσίας

Ειδικός στη γλώσσα του σώματος εξηγεί τα μηνύματα που ήθελε να περάσει στο κοινό η πριγκίπισσα της Ουαλίας - Σιγή ασυρμάτου από το παλάτι για τη δημόσια εμφάνιση της μέλλουσας βασίλισσας
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ