New York Times: Εμπλοκή της Ρωσίας για την επανεκλογή του Τραμπ «βλέπουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών

New York Times: Εμπλοκή της Ρωσίας για την επανεκλογή του Τραμπ «βλέπουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών Facebook Twitter
0

Η Ρωσία αναμειγνύεται στην προεκλογική περίοδο των ΗΠΑ, επιδιώκοντας την επανεκλογή του Ντόναλντ Τραμπ, σύμφωνα με αξιωματούχους των υπηρεσιών πληροφοριών που ενημέρωσαν μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σύμφωνα με αποκλειστικό ρεπορτάζ των New York Times, που επικαλούνται πέντε άτομα ενήμερα επί του θέματος, η συγκεκριμένη αποκάλυψη στο Κογκρέσο εξαγρίωσε τον Ντόναλντ Τραμπ που εξέφρασε την οργή του για πιθανή εκμετάλλευση αυτής της διαρροής από τους Δημοκρατικούς, με στόχο να τον βλάψουν. 

Παρότι στο παρελθόν, αξιωματούχοι των υπηρεσιών πληροφοριών είχαν υπογραμμίσει επανειλημμένα την εμπλοκή της Ρωσίας, η ενημέρωση της περασμένης εβδομάδας είχε και μία νέα, πολύ συγκεκριμένη πληροφορία: η Ρωσία σκοπεύει να παρέμβει τόσο στις εκλογές των Δημοκρατικών για την ανάδειξη του υποψηφίου της, όσο και στις γενικές εκλογές.

Μετά την ενημέρωση της 13ης Φεβρουαρίου προς τα μέλη της Βουλής, ο Αμερικανός πρόεδρος καταφέρθηκε εναντίον του απερχόμενου διευθυντή της υπηρεσίας πληροφοριών, Τζόσεφ Μαγκουάιρ, που επέτρεψε την παρουσίαση των στοιχείων. Ο Τραμπ ήταν μάλιστα ιδιαίτερα ενοχλημένος που παρών στην ενημέρωση ήταν ο εκπρόσωπος των Δημοκρατικών, Άνταμ Μ. Σιφ, που ηγήθηκε των διεργασιών για την παραπομπή του σε δίκη.  

Την Τετάρτη, ο Τραμπ ανακοίνωσε ότι αντικαθιστά τον Μαγκουάιρ με τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ, πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία που υποστηρίζει ανοικτά τον μεγιστάνα. Αν και πολλοί - αναλυτές και μη - συνέδεσαν τα δύο γεγονότα, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριξαν, μιλώντας στους NYT ότι η χρονική σύμπτωση ήταν εντελώς τυχαία. 

New York Times: Εμπλοκή της Ρωσίας για την επανεκλογή του Τραμπ «βλέπουν» οι υπηρεσίες πληροφοριών Facebook Twitter

Το Κρεμλίνο διέψευσε το ρεπορτάζ των NYT κάνοντας λόγο για «ακόμα ένα σε μια σειρά παρανοϊκών δημοσιευμάτων». Ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, σχολίασε πως το Κρεμλίνο αναμένει ότι αντίστοιχα δημοσιεύματα θα πληθύνουν, καθώς πλησιάζουν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ. «Βεβαίως δεν έχουν καμιά σχέση με την αλήθεια» 

Ο Τζο Μαγκουάιρ θεωρείτο φαβορί για την μόνιμη θέση του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, αλλά ο Τραμπ φαίνεται πως στράφηκε εναντίον του μόλις πληροφορήθηκε τι είχε συμβεί. Κατά τη διάρκεια της διαβαθμισμένης ενημέρωσης, οι σύμμαχοι του Ντόναλντ Τραμπ αμφισβήτησαν τα συμπεράσματα, υποστηρίζοντας ότι, επί προεδρίας του, ο Λευκός Οίκος υπήρξε αυστηρός απέναντι στην Ρωσία και φρόντισε για την ενίσχυση της ασφάλειας στην Ευρώπη.

Κεντρικό ρόλο στην επίμαχη ενημέρωση είχε ο αξιωματούχος ασφαλείας Σέλμπι Πίρσον, που παρουσίασε αναλυτικά τις μεθόδους της Ρωσίας, μεταξύ των οποίων η εκμετάλλευση των διαύλων των social media και οι ηλεκτρονικές επιθέσεις σε υποδομές για τις εκλογές. Όπως υπογραμμίστηκε, οι ενέργειες της Ρωσίας φαίνεται να ωφελούν τον Τραμπ, αλλά είναι σχεδιασμένες και για να υπονομεύσουν την ίδια την αξιοπιστία των εκλογών. 

Η φημολογούμενη παρέμβαση της Ρωσίας στις προηγούμενες εκλογές του 2016 είχε οδηγήσει σε έρευνα από τον ειδικό σύμβουλο, Ρόμπερτ Μούλερ. Αξιωματούχος της εθνικής ασφάλειας που μίλησε στο CNN, σχολίασε ότι ο Πίρσον μπορεί να παρερμήνευσε τις πληροφορίες για την προτίμηση της Ρωσίας στον Τραμπ. «Μια πιο λογική ερμηνεία των πληροφοριών είναι πως δεν έχουν κάποια προτίμηση (σ.σ οι Ρώσοι) αλλά ότι κατανοούν πως ο πρόεδρος είναι κάποιος με τον οποίο μπορούν να συνεργαστούν και είναι ικανός να κλείνει συμφωνίες. Αλλά δεν είναι ότι τον προτιμούν από τον Σάντερς, τον Μπούτιτζετζ ή οποιονδήποτε άλλον», είπε η ίδια πηγή. 

Οι απόψεις πάντως διίστανται, με τον πρώην επικεφαλής της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών, επί Ομπάμα, να χαρακτηρίζει «σχετικά αναμενόμενη» μια ρωσική απόπειρα εμπλοκής: «Δεν είναι μεγάλη έκπληξη, αλλά δείχνει την τεράστια πρόκληση με την οποία βρίσκεται αντιμέτωπη η κοινότητα πληροφοριών, όταν δίνουν στο φως πληροφορίες που ο πρόεδρός μας δεν θέλει να ακούσει, με αποτέλεσμα να ζητηθεί από τον αγγελιαφόρο των πληροφοριών, Τζο Μαγκουάιρ, να αποχωρήσει», σχολίασε ο Κλάπερ

Με πληροφορίες από New York Times, CNN και Washington Post

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM