Έκθεση αμερικανικού think tank: Πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

Έκθεση αμερικανικού think tank: Πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Έκθεση αμερικανικού think tank για την εξωτερική πολιτική στην Τουρκία υποστηρίζει πως είναι πιθανή νέα απόπειρα πραξικοπήματος.

Η έκθεση δημοσιεύτηκε από το RAND Corporation τον περασμένο μήνα για λογαριασμό του αμερικανικού στρατού. Σύμφωνα με αυτήν, το μπαράζ καταστολής από την τουρκική κυβέρνηση εκατοντάδων αξιωματούχων μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016, έχει προκαλέσει τεράστια δυσαρέσκεια στις τάξεις του τουρκικού στρατού.

«Αξιωματούχοι στη μέση ιεραρχία του στρατού φέρεται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με την στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν πως θα εκδιωχθούν κατά τις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά την απόπειρα πραξικοπήματος» αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση, συμπληρώνοντας: «Αυτή η δυσαρέσκεια ίσως οδηγήσει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος κάποια στιγμή, απειλή που ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φαίνεται να παίρνει τα σοβαρά».

Μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, ακολούθησε σειρά συσκέψεων κεκλεισμένων των θυρών πολλών αξιωματούχων, παρότι το γενικότερο αίσθημα στην Άγκυρα είναι πως πρόκειται για τίποτα περισσότερο από μία φημολογία.

Φημολογία ή μη, μερίδα του φιλοκυβερνητικού Τύπου αξιολογεί ως σοβαρά τα ευρήματα της έκθεσης, αρθρογραφώντας αναλόγως.

«Κανείς δεν πρέπει να θεωρεί το ζήτημα αυτό ως θεωρία συνωμοσίας. Αν δεν μπορείτε να δείτε πώς όλα αυτά τελικά ενορχηστρώνονται και συντονίζονται από ενα κέντρο, δεν έχω κάτι να προσθέσω. Μην εκπλαγείτε αν δείτε νέα απόπειρα πραξικοπήματος» γράφει ο Hasan Basri Yalcin, αρθρογράφος της Sabah.

O συντηρητικός αρθρογράφος της Yeni Safak, Yusuf Kaplan, μάλιστα, προέβλεψε πως το επόμενο πραγμικόπημα δεν θα οργανωθεί από τους υποστηρικτές του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη Φετουλάχ Γκιουλέν, αλλά από τους κεμαλιστές και τους θιασώτες του κοσμικού κράτους στις τάξεις του στρατού.

Μπαράζ συλλήψεων

Ενδεικτικές της κλιμάκωσης των αστυνομικών επιχειρήσεων σε βάρος των «Γκιουλενιστών», μάλιστα, υπήρξαν οι τελευταίες επιχείρησεις και συλλήψεις σε βάρος 700 ανθρώπων - υπόπτων για διασυνδέσεις με τον Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ως ο εγκέφαλος του πραξικοπήματος του Ιουλίου 2016.

Σύμφωνα με το τουρκικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, οι ερευνητές αναζητούν 695 πρόσωπα, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί, αστυνομικοί και υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης. Τουλάχιστον 159 εξ αυτών συνελήφθησαν σήμερα το πρωί.

Αυτά τα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν στο πλαίσιο πολλών ερευνών σε όλη την Τουρκία.

Με πληροφορίες από middleeasteye.net

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ