«Φώναζαν “κοροναϊός”»-Ασιάτης, θύμα επίθεσης, μιλά για ρατσισμό λόγω επιδημίας

«Φώναζαν “κοροναϊός”»-Ασιάτης, θύμα επίθεσης, μιλά για ρατσισμό λόγω επιδημίας Facebook Twitter
24χρονος Ταϊλανδός δέχθηκε επίθεση στο Λονδίνο (Πηγή φωτό Facebook)
0

Ένας άνδρας από την ανατολική Ασία έπεσε θύμα βίαιης επίθεσης και κλοπής στο Λονδίνο, από δύο εφήβους. Τώρα, προειδοποιεί για κλίμα ρατσισμού στη Βρετανία, εξαιτίας της επιδημίας του κοροναϊού.

Η επίθεση στον Ταϊλανδό Pawat Silawattakun θεωρείται ότι είναι το πρώτο έγκλημα μίσους που συνδέεται με τον κοροναϊό και καταγγέλλεται στις βρετανικές αρχές. Ο 24χρονος φορολογικός σύμβουλος, που εργάζεται στο City, επέστρεφε στο σπίτι του στο δυτικό Λονδίνο, αργά το απόγευμα, όταν δέχθηκε επίθεση σε μια λεωφόρο, μπροστά σε δεκάδες περαστικούς.

Οι δράστες του έσπασαν τη μύτη και θα πρέπει να υποβληθεί σε επέμβαση και του έκλεψαν τα ακουστικά, ενώ τραβούσαν βίντεο της επίθεσης.

Πώς έγινε η επίθεση

 

«Μόλις είχα βγει από το λεωφορείο, όταν άκουσα κάτι. Έβγαλα τα ακουστικά μου και ένας από αυτούς μου φώναξε "Κοροναϊός! Κοροναϊός! Χα,χα!", ενώ τραβούσαν βίντεο. Δεν πρόλαβα να πω τίποτα, όταν ένας από αυτούς άρπαξε τα ακουστικά από τον λαιμό μου», περιέγραψε στον Observer o 24χρονος.

Αρχικά, κανένας από τους δράστες δεν απομακρύνθηκε. Αντί για αυτό, γελούσαν με το θύμα τους. «Δεν φαινόταν σαν ληστεία εκείνη τη στιγμή. Ήταν σαν bullying, κάτι σαν σαχλαμάρισμα», δήλωσε ο Silawattakun.

Όμως, η κατάσταση άλλαξε όταν εκείνος έτρεξε πίσω τους. «Τους κυνήγησα και τους φώναξα "γιατί το κάνετε αυτό;". Όταν έφτασα στη νησίδα, ο ένας γύρισε και με έριξε με γροθιά κάτω. Υπήρχε αίμα παντού», δήλωσε.

Ο 24χρονος φώναξε στους περαστικούς, αλλά αρχικά «κανείς δεν φαινόταν να ενδιαφέρεται ή να δίνει προσοχή». Τελικά τον βοήθησαν δύο άνθρωποι και πήγε στο νοσοκομείο. Οι δράστες δεν έκαναν καν τον κόπο να εξαφανιστούν από το σημείο, οπότε εκείνος τράβηξε φωτογραφίες, για να τις δείξει στην αστυνομία.

«Ξέσπασμα ξενοφοβίας»

«Αυτό μου προκάλεσε μεγάλη ανησυχία. Είναι απαίσιο συναίσθημα να ξέρω ότι είναι ακόμη εκεί έξω. Δεν ήταν απλά ληστεία. Μπήκα στο στόχαστρο λόγω της εθνικότητάς μου. Με κατέγραφαν, για να με εξευτελίσουν. Λες και όσοι είμαστε από την ανατολική Ασία είμαστε όλοι υποτελείς και εύκολος στόχος», σχολίασε.

«Στατιστικά, είναι πιο πιθανό να βρεις κάποιον Ασιάτη γιατρό που θα σε θεραπεύσει από το να βρεις έναν Ασιάτη που θα σου μεταδώσει τον κοροναϊό, αλλά αυτή η ξενοφοβία έχει ξεσπάσει σε όλους όσοι είναι από την ανατολική Ασία. Όταν υπήρχε το ξέσπασμα του Έμπολα πριν από λίγα χρόνια, άκουγες να φωνάζουν "Έμπολα" σε όλους τους αφροαμερικανούς στον δρόμο;», δήλωσε ακόμη ο 24χρονος που είχε μετακομίσει στη Βρετανία για να φοιτήσει σε οικοτροφείο στο Σάρεϊ.

Όταν ο Silawattakun έγραψε για την επίθεση στον λογαριασμό του στο Facebook, πολλοί μοιράστηκαν ανάλογες εμπειρίες εχθρότητας και ρατσιστικής συμπεριφοράς που έχουν βιώσει τις τελευταίες εβδομάδες.

«Δεν έχει σημασία πια τι έχω πετύχει ή πόσο σκληρά έχω δουλέψει. Τίποτα από αυτά δεν προστατεύει εμένα ή οποιονδήποτε άλλο. Είμαι απλά ένας στόχος επειδή είμαι από την ανατολική Ασία», κατέληξε ο 24χρονος.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ