Χάρβαρντ και Γέιλ κατηγορούνται ότι έκρυψαν «δώρα» εκατομμυρίων από το εξωτερικό

Χάρβαρντ και Γέιλ κατηγορούνται ότι έκρυψαν «δώρα» εκατομμυρίων από το εξωτερικό Facebook Twitter
Έρευνα για το αν το Χάρβαρντ έκρυψε δώρα και συμβόλαια από το εξωτερικό (Πηγή φωτό EPA)
0

Το υπουργείο Παιδείας των ΗΠΑ άνοιξε έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί αν τα πανεπιστήμια Χάρβαρντ και Γέιλ δεν ανέφεραν δώρα και συμβόλαια από το εξωτερικό, αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Το Γέιλ ενδέχεται να μην έχει αναφέρει τουλάχιστον 375 εκατομμύρια δολάρια χρηματοδότησης από το εξωτερικό, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ανέφερε η ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας. Στην περίπτωση του Χάρβαρντ, δεν έκανε λόγο για ποσό, παρά μόνο ότι επίσης μπορεί να μην έχει αναφέρει πλήρως όλες τα δώρα και τα συμβόλαια από το εξωτερικό.


«Το θέμα είναι η διαφάνεια», υπογράμμισε η υπουργός Παιδείας των ΗΠΑ, Μπέτσι ΝτεΒος. «Αν τα κολέγια και τα πανεπιστήμια δέχονται ξένο χρήμα και δώρα, οι φοιτητές, οι δωρητές και οι φορολογούμενοι δικαιούνται να γνωρίζουν πόσα είναι και από ποιον», συμπλήρωσε.

Δωρεές από Κίνα, Σαουδική Αραβία

Η ομοσπονδιακή νομοθεσία απαιτεί από τα περισσότερα κολέγια και πανεπιστήμια να αναφέρουν δύο φορές τον χρόνο, τα δώρα και τα συμβόλαια από το εξωτερικό, που είναι πάνω από 250.000 δολάρια. Τα στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τις τελευταίες τρεις δεκαετίες δείχνουν ότι τα αμερικανικά πανεπιστήμια και κολέγια έχουν αναφέρει δωρεές πάνω από 6,6 δισ. δολάρια, που προήλθαν από το Κατάρ, την Κίνα, τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. «Αυτό το ποσό μπορεί να είναι σημαντικά υποεκτιμημένο», ανέφερε το υπουργείο Παιδείας.


Εκπρόσωπος του Γέιλ επιβεβαίωσε ότι το πανεπιστήμιο δέχθηκε αίτημα του υπουργείου Παιδείας, για τα αρχεία που αφορούν συγκεκριμένα δώρα και συμβόλαια. Επίσης, δήλωσε ότι το εκπαιδευτικό ίδρυμα προετοιμάζει την απάντησή του. Αντίστοιχη ανακοίνωση έκανε και το Χάρβαρντ.


Πριν από δύο εβδομάδες ο Τσαρλς Λίμπερ, επικεφαλής του Τμήματος Χημείας και Χημικής Βιολογίας του Χάρβαρντ, μαζί με δύο Κινέζους ερευνητές στο πανεπιστήμιο και το νοσοκομείο της Βοστώνης, κατηγορήθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης ότι είπαν ψέματα για τις σχέσεις που φέρεται να έχουν με την κινεζική κυβέρνηση.


Υποεπιτροπή της Γερουσίας έχει χαρακτηρίσει σε έκθεσή της «μαύρη τρύπα» την εισροή ξένου χρήματος στα αμερικανικά πανεπιστήμια, τόσο γιατί δεν υπάρχει πλήρης αναφορά αυτής της χρηματοδότησης, αλλά κυρίως επειδή αυτά τα λεφτά «συνοδεύονται από δεσμεύσεις που μπορεί να θέτουν σε κίνδυνο την ακαδημαϊκή ελευθερία.


Με πληροφορίες από Guardian

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ