Ο νέος κοροναϊός απέκτησε επίσημο όνομα -Πώς το επέλεξε ο ΠΟΥ

Ο νέος κοροναϊός απέκτησε επίσημο όνομα -Πώς το επέλεξε ο ΠΟΥ Facebook Twitter
Ο νέος κοροναϊός, που εμφανίστηκε στην Κίνα, απέκτησε επίσημο όνομα (Πηγή φωτό EPA)
1

Ο νέος κοροναϊός, που έχει κοστίσει πάνω από 1.000 ανθρώπινες ζωές, απέκτησε επίσημο όνομα: COVID-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε την Τρίτη την επίσημη ονομασία του νέου κοροναϊού. Ο επικεφαλής του οργανισμού, Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγεσούς, εξήγησε ότι το όνομα επιλέχθηκε προσεκτικά, προκειμένου να αποφευχθεί το στίγμα.

«Έπρεπε να βρούμε ένα όνομα που δεν αναφερόταν σε γεωγραφική περιοχή, ζώο, άτομο, ή ομάδα ανθρώπων», δήλωσε, ενώ εξήγησε πως η ονομασία COVID-19 αποτελεί συνδυασμό των λέξεων κοροναϊός (CO), ιός (VI), ασθένεια (D) και το 19 παραπέμπει στο έτος που εμφανίστηκε (τον Δεκέμβριο του 2019). Μέχρι τώρα, οι ειδικοί αναφέρονταν στον νέο κοροναϊό με την προσωρινή ονομασία 2019-nCoV.

Ο επικεφαλής του ΠΟΥ προειδοποίησε ότι το πρώτο εμβόλιο για τον νέο κοροναϊό ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», συμπλήρωσε, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι «έχουμε ρεαλιστικές πιθανότητες» να σταματήσει η επιδημία. Οι νεκροί πλέον έχουν φτάσει τους 1.016 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπερνούν τα 42.000, σε περίπου 25 χώρες.

Την Τρίτη καταγράφηκαν 108 θάνατοι από τον νέο κοροναϊό, για πρώτη φορά τριψήφια ημερήσια αύξηση των νεκρών. Το ποσοστό θνησιμότητας παραμένει σχετικά χαμηλό, στο 2,4%. Όμως, η περίπτωση ενός Βρετανού που μετέδωσε τον νέο κοροναϊό σε τουλάχιστον άλλους 11 ανθρώπους, χωρίς να έχει πάει στην Κίνα, προκαλεί φόβους για νέα φάση μεταδοτικότητας, εκτός Κίνας.

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ