Κοροναϊός: «Ανιχνευτής στενής επαφής» - Η εφαρμογή κινδύνου για τον ιό

Κοροναϊός: «Ανιχνευτής στενής επαφής» - Η εφαρμογή κινδύνου για τον ιό Facebook Twitter
0

Η Κίνα κυκλοφόρησε μια εφαρμογή που επιτρέπει στους ανθρώπους να ελέγχουν εάν έχουν κινδυνεύει από τον κοροναϊό.

Ο «ανιχνευτής στενής επαφής», θα ενημερώνει τους χρήστες εάν βρίσκονται κοντά σε άτομο που έχει επιβεβαιωθεί ή υπάρχει υποψία ότι έχει τον ιό. Τα άτομα που εντοπίστηκαν να βρέθηκαν σε κίνδυνο, πρέπει να παραμείνουν στο σπίτι τους και να ενημερώσουν τις τοπικές υγειονομικές αρχές. Η τεχνολογία αυτή ωστόσο, εγείρει ζήτημα για τη στενή παρακολούθηση του πληθυσμού από την κινεζική κυβέρνηση.

Για να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή, οι χρήστες σκανάρουν έναν κώδικα γρήγορης ανταπόκρισης (QR) στα smartphone τους χρησιμοποιώντας εφαρμογές όπως η υπηρεσία πληρωμών Alipay ή η πλατφόρμα WeChat. Μόλις καταχωρηθεί η νέα εφαρμογή με έναν αριθμό τηλεφώνου, οι χρήστες καλούνται να καταχωρήσουν το όνομα και τον αριθμό ταυτότητάς τους. Κάθε καταχωρημένος αριθμός τηλεφώνου μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο της κατάστασης έως και τριών αριθμών ταυτότητας.

Η εφαρμογή αναπτύχθηκε από κοινού από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και την  εταιρεία China Electronics Technology Group Corporation και υποστηρίζεται από στοιχεία που ελήφθησαν από τις αρχές υγείας και μεταφορών, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Είναι ευρέως γνωστό ότι η κινεζική κυβέρνηση διεξάγει υψηλά επίπεδα επιτήρησης για τους πολίτες της, αλλά οι εμπειρογνώμονες στον τομέα αυτό υποδηλώνουν, τουλάχιστον σε αυτή την περίπτωση, ότι η πρακτική δεν θα θεωρηθεί αμφιλεγόμενη εντός της χώρας. Η Carolyn Bigg, δικηγόρος με ειδίκευση σε θέματα τεχνολογίας στο Χονγκ Κονγκ για την εταιρεία DLA Piper είπε στο BBC: «Στην Κίνα και σε ολόκληρη την Ασία, τα δεδομένα δεν θεωρούνται ότι πρέπει να είναι κλειδωμένα, είναι κάτι που μπορεί να χρησιμοποιηθεί με συναίνεση, όπου χρειάζεται». «Από μια οπτική, αυτή είναι μια πραγματικά χρήσιμη υπηρεσία για τους ανθρώπους... Είναι ένα πραγματικά ισχυρό εργαλείο που δείχνει πραγματικά τη δύναμη των δεδομένων που χρησιμοποιούνται για το κοινό καλό», πρόσθεσε.

Η κινεζική κυβέρνηση ορίζει ως «στενή επαφή» αυτή κατά την οποία κάποιος πλησιάζει χωρίς αποτελεσματική προστασία, επιβεβαιωμένο, ή ύποπτο κρούσμα του κοροναϊού ενώ ο ασθενής ήταν άρρωστος, ακόμα και αν δεν εμφάνιζε συμπτώματα την εποχή εκείνη. Η στενή επαφή καλύπτει μεταξύ άλλων ανθρώπους που συνεργάζονται, είναι στη ίδια σχολική τάξη ή ζουν στο ίδιο σπίτι, ιατρικό προσωπικό, μέλη της οικογένειας ή άλλα άτομα που βρίσκονται σε στενή επαφή με τους ασθενείς και τους φροντιστές τους, επιβάτες και πλήρωμα που βρίσκονται σε αεροπλάνα, τρένα και άλλα μέσα μεταφοράς με μολυσμένο άτομο.

Για παράδειγμα, όλοι οι επιβάτες αεροπορικών γραμμών εντός τριών σειρών ενός επιβάτη με τον ιό, καθώς και το προσωπικό της καμπίνας, θεωρούνται ότι βρέθηκαν σε στενή επαφή, ενώ άλλοι επιβάτες θα καταγράφονται ως «γενική επαφή». Όσον αφορά τα κλιματιζόμενα τρένα, όλοι οι επιβάτες και τα μέλη του πληρώματος του ίδιου οχήματος θεωρούνται ότι βρέθηκαν σε στενή επαφή.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Διεθνή / Πρίγκιπας Ουίλιαμ: «Σιγή ιχθύος» για την υγεία της Κέιτ Μίντλετον στην πρώτη δημόσια εμφάνιση μετά τον καρκίνο

Ο πρίγκιπας της Ουαλίας επισκέφθηκε φιλανθρωπική οργάνωση διανομής τροφίμων στο Σάρεϊ - «Καμία ενημέρωση για την κατάσταση της συζύγου του», λέει δημοσιογράφος του BBC
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Αλβανός δημοσιογράφος λέει ότι ο Μπελέρης είναι υποψήφιος στις Ευρωεκλογές γιατί «είναι αρεστός στη Χρυσή Αυγή»

Διεθνή / Με την υποψηφιότητα Μπελέρη η ΝΔ ψάχνει ψήφους από την άκρα δεξιά, γράφουν αλβανικά Μέσα Ενημέρωσης

Στα Τίρανα ενοχλήθηκαν από τη δήλωση Πύρρου Δήμα «η καταγωγή μου είναι από τη Χειμάρρα, την καρδιά της Βορείου Ηπείρου» - Ποιος ζητά να αφαιρεθεί η αλβανική υπηκοότητα από τον Φρέντη Μπελέρη
NEWSROOM