Κοροναϊός: Μυστηριώδης εξαφάνιση δημοσιογράφου στη Γουχάν- Φουντώνει η οργή του κόσμου

Κοροναϊός: Μυστηριώδης εξαφάνιση δημοσιογράφου στη Γουχάν- Φουντώνει η οργή του κόσμου Facebook Twitter
Δημοσιογράφος εξαφανίστηκε μυστηριωδώς στη Γουχάν
0

Ένας Κινέζος δημοσιογράφος, που έκανε ρεπορτάζ από το επίκεντρο της επιδημίας του νέου κοροναϊού, την πόλη Γουχάν, εξαφανίστηκε μυστηριωδώς. Και τώρα πολλοί ανησυχούν ότι οι αρχές φιμώνουν άλλον έναν άνθρωπο που προσπαθεί να πει την αλήθεια.

Ο Τσεν Κιουσί έχει εξαφανιστεί από την περασμένη Πέμπτη. Την ίδια ημέρα έγινε γνωστό ότι ο Λι Γουενλιάνγκ πέθανε στην εντατική, από τον νέο κοροναϊό. Ο 34χρονος οφθαλμίατρος ήταν ο άνθρωπος που φίμωσαν οι κινεζικές αρχές, επειδή προσπάθησε να προειδοποιήσει φίλους και συναδέλφους για τον νέο κοροναϊό.

Με τον θάνατο του γιατρού φούντωσε η λαϊκή οργή κατά της κινεζικής κυβέρνησης, για το πώς χειρίζεται την επιδημία. Ο κόσμος απαίτησε δημόσια συγγνώμη από την κυβέρνηση και το hashtag «θέλω ελευθερία λόγου» πλημμύρισε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το hashtag λογοκρίθηκε το επόμενο πρωί.

Τώρα, μετά την εξαφάνιση του δημοσιογράφου, οι χρήστες του διαδικτύου κατηγορούν την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να φιμώσει όποιον επιχειρεί να πει την αλήθεια για τον νέο κοροναϊό και τις συνθήκες στη Γουχάν. «Ο Τσεν Κιουσί δεν μπορεί να γίνει άλλος ένας Λι Γουενλιάνγκ! Η Κίνα πρέπει να αφήσει τους ανθρώπους να μιλήσουν ανοιχτά», έγραψε κάποιος. «Δεν υπάρχουν σούπερ ήρωες σε αυτό τον κόσμο, μόνο απλοί άνθρωποι που ορθώνουν ανάστημα», ανέφερε άλλη ανάρτηση.

«Τον έβαλαν σε καραντίνα με το ζόρι»

Την περασμένη Πέμπτη, ο Τσεν επισκέφθηκε νοσοκομείο στη Γουχάν. Από το βράδυ εκείνης της ημέρας αδυνατούν να τον βρουν συγγενείς και φίλοι- που επικοινωνούσαν τακτικά μαζί του εξαιτίας του φόβου ότι ανά πάσα στιγμή θα συλληφθεί.

Σε βίντεο που ανάρτησε η μητέρα του, στον λογαριασμό του Τσεν στο Twitter, ανέφερε πως τον έβαλαν με το ζόρι σε καραντίνα. Συγκεκριμένα, είπε ότι η αστυνομία ενημέρωσε την οικογένεια πως «συνελήφθη στο όνομα της καραντίνας». Όμως, οι αστυνομικοί αρνήθηκαν να τους πουν πού βρίσκεται ο ρεπόρτερ.

Οι φίλοι του λένε ότι ο Τσεν ήταν υγιής μέχρι τη στιγμή της εξαφάνισής του. Όμως, πλέον εκφράζουν φόβους τόσο για την ασφάλειά του, όσο και για την υγεία του.

 

Ποιος είναι ο Τσεν Κιουσί

Στο παρελθόν, ο Τσεν Κιουσί είχε μπει σε μπελάδες, εξαιτίας των βίντεο που δημοσίευε από τις διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ.

Η κινεζική αστυνομία τον συνέλαβε, τον ανέκρινε πολλές φορές, ενώ οι λογαριασμοί του στα social media διαγράφηκαν πέρυσι. Όμως, εκείνος επανήλθε. Τώρα έχει περισσότερους από 200.000 followers στο Twitter και πάνω από 400.000 εγγεγραμμένους χρήστες στο κανάλι του στο YouTube.

Στις 23 Ιανουαρίου, όταν η Γουχάν τέθηκε σε καραντίνα λόγω του νέου κοροναϊού, πήγε στην πόλη. Από εκεί, δημοσίευσε τακτικά ενημερώσεις. Επισκεπτόταν νοσοκομεία και αυτοσχέδιους χώρους καραντίνας, μιλούσε με ασθενείς και γιατρούς.

«Θα χρησιμοποιήσω την κάμερά μου για να καταγράψω τι πραγματικά συμβαίνει στη Γουχάν με τις προσπάθειες να περιοριστεί η επιδημία. Είμαι πρόθυμος να μεταφέρω τη φωνή των ανθρώπων της Γουχάν στον έξω κόσμο. Υπόσχομαι να μην ξεκινήσω ούτε να διαδώσω φήμες. Δεν θα προκαλέσω πανικό, ούτε θα συγκαλύψω την αλήθεια», έλεγε στο πρώτο του βίντεο από το επίκεντρο της επιδημίας.

«Φοβάμαι. Έχω μπροστά μου τον ιό και πίσω μου τις αρχές ασφαλείας της Κίνας», έλεγε σε ένα βίντεο από το δωμάτιο του ξενοδοχείου του, στις 30 Ιανουαρίου. «Όσο είμαι ζωντανός, θα συνεχίσω τα ρεπορτάζ μου. Δεν φοβάμαι να πεθάνω, γιατί θα έπρεπε να φοβάμαι εσένα, Κομμουνιστικό Κόμμα;», έλεγε στο ίδιο βίντεο.

Με πληροφορίες από Guardian, CNN

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ