Λιβύη: Να φύγουν οι μισθοφόροι ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με προσχέδιο

Λιβύη: Να φύγουν οι μισθοφόροι ζητά το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με προσχέδιο Facebook Twitter
Νέο προσχέδιο για τη Λιβύη στο Συμβούλιο Ασφαλείας (Πηγή φωτό EPA)
0

Ανησυχία για την εμπλοκή των μισθοφόρων στη Λιβύη και απαίτηση για την αποχώρησή τους εκφράζει προσχέδιο απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κατάσταση στη χώρα.

Η Μ. Βρετανία επέδωσε το τροποποιημένο προσχέδιο στους εταίρους της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή. Σε αυτό, εκφράζεται η ανησυχία του Συμβουλίου Ασφαλείας «για την αυξανόμενη εμπλοκή μισθοφόρων στη Λιβύη».

Ακόμη, το προσχέδιο υπενθυμίζει ότι οι μετέχοντες στη Διάσκεψη του Βερολίνου για τη Λιβύη δεσμεύθηκαν πως θα τηρήσουν το εμπάργκο όπλο το οποίο επιβλήθηκε στη χώρα το 2011 «συμπεριλαμβανομένης της διακοπής κάθε υποστήριξης σε οπλισμένους μισθοφόρους και της απόσυρσής τους από τη λιβυκή επικράτεια».

Επίσης, το κείμενο απαιτεί «από όλα τα κράτη μέλη να μην επεμβαίνουν στη σύρραξη ούτε να παίρνουν μέτρα που επιδεινώνουν την κατάσταση». Όμως, η Ρωσία εναντιώνεται σε οποιαδήποτε αναφορά σε μισθοφόρους στην απόφαση, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές.

Μέχρι στιγμής δεν έχει οριστεί ημερομηνία ψηφοφορίας επί του συγκεκριμένου κειμένου στο Συμβούλιο Ασφαλείας. Σε προηγούμενο προσχέδιο δεν γινόταν καμία αναφορά σε ξένους μαχητές, την παρουσία των οποίων στηλίτευσε- δίχως να τους κατονομάσει- ο ειδικός επιτετραμμένος του ΟΗΕ στη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε την Πέμπτη παρεμβαίνοντας στη συζήτηση στο Συμβούλιο.

Η Ρωσία, που υποστηρίζει τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ κατηγορείται ότι διευκόλυνε την άφιξη πολλών χιλιάδων μισθοφόρων του ρωσικού ομίλου Βάγκνερ στη Λιβύη. Η Τουρκία από την άλλη, που στηρίζει την κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σάρατζ, κατηγορείται ότι συνεχίζει να μεταφέρει Σύρους αντάρτες στη Λιβύη.

Πέρα από όλα αυτά, ειδικοί του ΟΗΕ, σε αναφορά τους τον Δεκέμβριο, είχαν κάνει λόγο και για παρουσία ενόπλων κυρίως από το Σουδάν και το Τσαντ στη Λιβύη. Το τροποποιημένο βρετανικό κείμενο «καταδικάζει την πρόσφατη κλιμάκωση των βιαιοτήτων και απαιτεί από τα δύο μέρη να δεσμευθούν σε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός».

Άλλη μια διαφορά του προηγούμενου με το τρέχον σχέδιο απόφασης που καταρτίστηκε από το Λονδίνο είναι ότι το πρώτο δεν αναφερόταν στον ρόλο γειτονικών χωρών και περιφερειακών οργανισμών, ενώ το τροποποιημένο αναφέρεται ρητώς στη δυνητική συμμετοχή «ιδίως της Αφρικανικής Ένωσης, του Αραβικού Συνδέσμου και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» στον μηχανισμό επιτήρησης της κατάπαυσης του πυρός, αν υπάρξει τέτοιος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ/ AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

Διεθνή / Ερυθρά Θάλασσα: Το βρετανικό ναυτικό ανακοίνωσε πως κατέρριψε πύραυλο των Χούτι

«Το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της διεθνούς απόκρισης στις επικίνδυνες επιθέσεις των υποστηριζόμενων από το Ιράν Χούτι», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Άμυνας
NEWSROOM
Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Διεθνή / Βενετία: Συγκρούσεις κατοίκων με την αστυνομία στην πρώτη μέρα εφαρμογής του εισιτηρίου των 5 ευρώ

Ορισμένοι κάτοικοι της Βενετίας λένε ότι η χρέωση 5 ευρώ που αποσκοπεί στον περιορισμό του αριθμού των τουριστών αντιβαίνει στην αρχή της ελεύθερης κυκλοφορίας
NEWSROOM
Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Διεθνή / Ο βασιλικός «πόλεμος της μαρμελάδας»: Τα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ και η Μέγκαν Μαρκλ διαφημίζουν το ίδιο προϊόν

Την περασμένη εβδομάδα η Μέγκαν Μαρκλ έστειλε στους φίλους της τα πρώτα βάζα μαρμελάδας του νέου της brand «American Riviera Orchard» - Την Τετάρτη το παλάτι διαφήμισε την δική του μαρμελάδα φράουλα.
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ