Τούρκος ΥΠ.ΕΣ: Περιμένουμε σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - Λέκκας: «Δεδομένο» μέσα στα επόμενα 5 χρόνια

Τούρκος ΥΠ.ΕΣ: Περιμένουμε σεισμό 7,5 Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη - Λέκκας: «Δεδομένο» μέσα στα επόμενα 5 χρόνια Facebook Twitter
EPA
3

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας γνωστοποίησε πως οι αρχές αναμένουν σεισμό μεγέθους 7,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στην Κωνσταντινούπολη και ήδη προετοιμάζονται επιχειρησιακά. 

«Ο πιθανός σεισμός που περιμένουμε είναι 7,5 Ρίχτερ. Άρα εργαζόμαστε πολύ σοβαρά πάνω σε αυτό το σενάριο», δήλωσε στο CNN Turk. «Εξετάζουμε τι θα συμβεί με όλα τα εκθέματα στο παλάτι του Τοπ Καπί. Αν καταρρεύσει όλο το παλάτι, πού θα τα μεταφέρουμε και πώς θα τα προστατεύσουμε με ασφάλεια», είπε χαρακτηριστικά. 

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής και σεισμολόγος Ευθύμιος Λέκκας δήλωσε πως είναι επιστημονικά «δεδομένο» ότι θα γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών της κλίμακας, μέσα στα επόμενα 5 χρόνια, στη γειτονική χώρα με πιθανές συνέπειες και για την Ελλάδα: «Ως δήλωση είναι μια πολύ βαριά δήλωση αλλά ως δεδομένα στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, ότι θα γίνει ένας σεισμός της τάξεως των 7 βαθμών τα 4-5 επόμενα χρόνια, θεωρείται σχεδόν δεδομένο». 

Όπως είπε ο ίδιος, τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από τις έρευνες που έγιναν στο ρήγμα της Ανατολίας, μετά τον φονικό σεισμό του Αυγούστου του 1999, μεγέθους 7,6 Ρίχτερ και διάρκειας 37 δευτερολέπτων, που είχε στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 17.118 ανθρώπους. Παρόμοιες έρευνες είχαν γίνει και στο ρήγμα του Αγίου Ανδρέα στο Λος Άντζελες. 

Κατά τον κ. Λέκκα, βάσει των αναλύσεων μετά την σεισμική δόνηση του 1999, ο αναμενόμενος σεισμός είναι πιθανό να επηρεάσει και τον ελληνικό χώρο. «Όμως υπάρχουν και ερωτήματα που πρέπει να απαντήσουμε σε επόμενο σεισμό. Εάν γίνει ένας σεισμός στην Κωνσταντινούπολη, δεν είναι αυτονόητο ότι θα γίνει και σεισμός στην Ελλάδα», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας πως ο σεισμός των 6,8 Ρίχτερ πιθανότατα θα επισπεύσει τον μεγάλο σεισμό. 

«Κινηματικά, δυναμικά, γεωμετρικά και χρονικά [...] όταν συμβεί ο σεισμός στην Κωνσταντινούπολη θα πρέπει να αναλύσουμε όλα αυτά τα στοιχεία για να δούμε αν η ενέργεια θα μεταφερθεί στον ελληνικό χώρο ή αν θα κατευθυνθεί προς τα ανατολικά - μπορεί να σημειωθεί μια μεγάλη σεισμική κατά προτεραιότητα στο βόρειο Αιγαίο και στη συνέχεια στην υπόλοιπη Ελλάδα. Δεν μπορούμε να το ξέρουμε - μόνο εκτιμήσεις επί χάρτου», είπε χαρακτηριστικά.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξήγησε πως το δεν αναμένεται να ενεργοποιηθεί το ρήγμα της Αταλάντης σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, καθώς επιστημονικά στοιχεία δείχνουν πως το συγκεκριμένο ρήγμα ενεργοποιείται κάθε περίπου 700 χρόνια. Όσο για το ιστορικό στην Κωνσταντινούπολη, είπε πως υπάρχουν στοιχεία για σεισμούς και πριν από 350 χρόνια, καθώς και στους βυζαντινούς χρόνους . Στο ιστορικό της Αγιάς Σοφιάς αναφέρονται όλα αυτά τα φαινόμενα και οι επεμβάσεις που έχουν γίνει για να διατηρήσει την στατική της επάρκεια.

«Σε συσκέψεις πριν δύο μήνες αλλά και συνεχώς τα προηγούμενα χρόνια, στην Κωνσταντινούπολή, που είναι μεγάλη η τρωτότητα, έχουν γίνει βήματα που δεν θα αποτρέψουν πάρα πολλές καταρρεύσεις, αλλά τουλάχιστον είναι πάρα πολύ οργανωμένοι».

Όπως εξήγησε, αν και δεν υπάρχουν ρήγματα κάτω από την Κωνσταντινούπολη, το ρήγμα της βόρειας Ανατολίας αποτελείται από 20 κομμάτια και ένα από αυτά δεν έχει σπάσει, ούτε έχει δώσει κάποιο σεισμό. «Σε αυτό το κομμάτι συγκεντρώνεται η ενέργεια και μετά τον σεισμό συγκεντρώθηκε περισσότερη οπότε επιταχύνεται η διαδικασία της θραύσης», είπε. 

Το συγκεκριμένο ρήμγα, το ρήγμα του Μαρμαρά, εισέρχεται μέσα στο βόρειο Αιγαίο, νότια της Σαμοθράκης και βόρεια της Λήμνου και καταλήγει στον ορεινό όγκο του Πηλίου. «Εκεί τελειώνει το ρήγμα της Ανατολίας, είχαμε μεγάλους σεισμούς στη Λήμνο, δεν ξέρουμε πιο είναι το δυναμικό γιατί είναι κάτω από την θάλασσα», πρόσθεσε, τονίζοντας πως το σενάριο «ντόμινο» είναι πιθανό και υπάρχει προετοιμασία τόσο σε πολιτειακό όσο και σε επιστημονικό επίπεδο. 

Διεθνή
3

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

3 σχόλια
Για την Κωνσταντινούπολη, έχει ανακοινωθεί από τους επιστήμονες διεθνώς εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια, αν θυμάμαι καλά.Που πρακτικά σημαίνει - και για αυτούς και για εμάς - κτίζετε γερά σπίτια.Δεν υπάρχουν ημίμετρα..