Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη

Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη Facebook Twitter
Πολλοί τουρίστες σημαίνει χρήμα, αλλά και προβλήματα στις πόλεις και τους κατοίκους
18

Η έκρηξη του τουρισμού στην Ευρώπη φέρνει κέρδη, αλλά ιστορικές πόλεις ασφυκτιούν από την μαζική έλευση επισκεπτών και πλέον αντιδρούν. Ο υπερτουρισμός είναι ένα από τα ζητήματα που η Ευρώπη καλείται τώρα να αντιμετωπίσει, καθώς οι αντιδράσεις έχουν αρχίσει να μεγαλώνουν.

Άρθρο του Guardian, συγκεντρώνει τα στοιχεία και αναδεικνύει το ζήτημα όπως προκύπτει με παραδείγματα σε τέσσερις μεγάλες πόλεις, διάσημες και δημοφιλείς σε βαθμό συχνά προβληματικό. Η ιλιγγιώδης ανάπτυξη της τουριστικής προσέλευσης, τροφοδοτήθηκε από την μεγάλη αύξηση διάθεσης φθηνών πτήσεων και ενοικίασης δωματίων στο διαδίκτυο. Την περασμένη δεκαετία, ο αριθμός των αεροπορικών θέσεων χαμηλού κόστους που ήταν διαθέσιμος ετησίως στην Ευρώπη, αυξήθηκε κατά περισσότερο από 10%, σε περισσότερα από 500 εκατομμύρια. Εν τω μεταξύ, η Airbnb, η μεγαλύτερη αλλά όχι η μόνη πλατφόρμα διάθεσης στέγης, ανέφερε τριπλάσια αύξηση σε αρκετές ευρωπαϊκές πόλεις τα τελευταία πέντε χρόνια, οδηγώντας 10 από αυτές να ζητήσουν βοήθεια από την ΕΕ. Κάθε πόλη έχει μεταξύ 10.000 και 60.000 καταχωρήσεις βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Το αποτέλεσμα είναι ότι κατά τη διάρκεια ενός έτους, δημοφιλείς προορισμοί όπως το Άμστερνταμ και η Βαρκελώνη φιλοξενούν πάνω από 18.000 επισκέπτες ανά κάτοικο, προκαλώντας οργισμένες διαμαρτυρίες από τους ντόπιους και αναγκάζοντας τις δημοτικές αρχές να αναλάβουν δράση. Ωστόσο, δεν είναι πάντοτε προφανές το ποιες αποφάσεις πρέπει να ληφθούν. Οι πόλεις διχάζονται μεταξύ οικονομικής ανάπτυξης και φιλικών συνθηκών για τους κατοίκους. Η αντιστάθμιση των εσόδων και των θέσεων εργασίας που δημιουργούνται μέσω του τουρισμού και της ποιότητας ζωής που επηρεάζεται, είναι μια δύσκολη υπόθεση και αυτό που φαίνεται ως μόνη λύση είναι η αλλαγή στη διαχείριση. Ζητήματα που αναδεικνύονται στις ευρωπαϊκές πόλεις παρακάτω, δεν είναι ξένα προς την καθημερινότητα των Αθηναίων, καθώς και η πρωτεύουσα της Ελλάδας έχει να αντιμετωπίσει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο βαθμό δυσαρέσκεια για όσα φέρνει στην καθημερινότητα η ανεξέλεγκτη αύξηση του τουρισμού.

Οι  πόλεις που ασφυκτιούν 

Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη Facebook Twitter

 

ΑΜΣΤΕΡΝΤΑΜ

 

Ο υπερτουρισμός στο ιστορικό κέντρο του Άμστερνταμ έχει ξεπεράσει ως πρόβλημα την ήδη ακραία όχληση από μεθυσμένους επισκέπτες που κάνουν εμετό τη νύχτα και φωνάζουν, σύμφωνα με τη δημοτική αρχή.

Με περισσότερους από 19 εκατομμύρια τουρίστες το 2018 σε μια πόλη με 850.000 ανθρώπους, κατά καιρούς υπήρξε πραγματική ανησυχία για την ασφάλεια, δήλωσε η Vera Al, του τμήματος οικονομικών υποθέσεων. Τα πιο πολυσύχναστα μέρη της πόλης, οι περιοχές νυχτερινής διασκέδασης συμβάλλουν στο η πόλη να αλλάζει χαρακτήρα και στο κέντρο καταστήματα που πωλούν ξύλινες τουλίπες, συσκευασμένα τυριά ή σπόρους κάνναβης αντικαθιστούν καταστήματα όπως οπωροπωλεία και κομμωτήρια ενώ οι γιατροί δεν μπορούν πλέον να βρουν χώρο για τα ιατρεία τους. Περισσότερες από 60.000 θέσεις εργασίας στο Άμστερνταμ συνδέονται άμεσα με τον τουρισμό και οι επισκέπτες της πόλης δαπανούν περισσότερα από 6 δισ. ευρώ ετησίως.

Αλλά, τα τελευταία δύο χρόνια, το συμβούλιο έχει υιοθετήσει σκληρά μέτρα. Τα τουριστικά λεωφορεία έχουν ως επί το πλείστον εκδιωχθεί στα περίχωρα και τα νέα καταστήματα, που τροφοδοτούν αποκλειστικά τους τουρίστες έχουν απαγορευτεί από τους νέους κανονισμούς περί οικιστικών ζωνών.

Επίσης δεν θα υπάρξουν νέα ξενοδοχεία όταν οι κατασκευαστικές εταιρίες εξαντλήσουν τις υπάρχουσες, περιορισμένες άδειες. Εν αναμονή μιας πιθανής άμεσης απαγόρευσης σε ορισμένες γειτονιές, τα σπίτια στην Airbnb δεν θα μπορούν να είναι διαθέσιμα για πάνω από 30 ημέρες το χρόνο. Επιπλέον ξεκίνησε η εφαρμογή τουριστικού φόρου 3 ευρώ ανά άτομο ανά διανυκτέρευση και 7% εισφορά σε κάθε δωμάτιο του ξενοδοχείου. «Οι τουρίστες αυξάνουν το κόστος αστυνόμευσης και καθαρισμού του δημόσιου χώρου», δήλωσαν οι αρχές που εκτιμούν πως πρέπει οι επισκέπτες να πληρώνουν μέρος του κόστους συντήρησης των πόλεων.

Ορισμένες από τις χειρότερες υπερβολές, όπως οι μοτοσικλέτες κατανάλωσης μπύρας, έχουν τεθεί εκτός νόμου στο κέντρο της πόλης. Οι ξεναγήσεις των γκρουπ στην περιοχή Red Light District, απαγορεύονται από την 1η Απριλίου, ενώ όλες οι περιηγήσεις στο παλιό κέντρο θα απαιτούν επίσης άδειες. Η νέα δήμαρχος, Femke Halsema, έχει μεταξύ άλλων οργανώσει αρκετές επιτυχημένες εκστρατείες ευαισθητοποίησης τουριστών, όπως οι μεγάλες αφίσες που απεικονίζουν  κατοίκους του κέντρου της πόλης και αναγράφουν το σύνθημα «Ζούμε εδώ».

Σε εθνικό επίπεδο, η στρατηγική αφορά τη διασπορά επισκεπτών σε λιγότερο γνωστές αλλά εξίσου ελκυστικές πόλεις. Το διοικητικό συμβούλιο διέκοψε την τουριστική προώθηση και προβολή των Κάτω Χωρών ως προορισμό και στοχεύει στην καλύτερη διαχείριση της ροής. Ωστόσο, το Άμστερνταμ δεν έχει ψευδαισθήσεις ότι το πρόγραμμά του θα μειώσει τον αριθμό των τουριστών που επισκέπτονται την πόλη, ή θα επιβραδύνει σημαντικά ένα ρυθμό ανάπτυξης, που θα φέρει 40 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο στις Κάτω Χώρες μέχρι το 2030.

Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη Facebook Twitter

ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ

Περίπου 30 εκατομμύρια άνθρωποι θα επισκεφθούν τη Βαρκελώνη φέτος, ένας τεράστιος αριθμός που ώθησε τους απογοητευμένους κατοίκους να καταφύγουν σε δράσεις όπως τα φυλλάδια που έγραφαν «Μην πείτε σε κανέναν ότι έχετε κάνει διακοπές στη Βαρκελώνη. Θα μας κλέψουν την πόλη και θα σταματήσει να είναι ελκυστική για σας και ζωντανή για μας».

Η απάντηση της πόλης είναι η βελτιωμένη διαχείριση. Η πρωτοβουλία Plan 2020 στοχεύει να αλλάξει τον τουρισμό, παρόλο που ο Xavier Marcé, ο αρμόδιος σύμβουλος, επιμένει ότι οι κάτοικοι έχουν προτεραιότητα. «Δεν ενδιαφέρομαι να διαχειριστώ τον τουρισμό στην πόλη, αλλά μια τουριστική πόλη», είπε. Η διασπορά είναι η απάντηση και ο Marcé πιστεύει ότι το πρόβλημα δεν είναι τόσο πολύ το ότι η Βαρκελώνη πουλάει, αλλά ότι πωλείται άσχημα. Γνωρίζοντας ότι ο τομέας φέρνει περίπου 10 δισ. ευρώ ετησίως, είπε: «Δεν θέλουμε περισσότερους τουρίστες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θέλουμε λιγότερους».

Καθώς οι γνωστές τοποθεσίες της πόλης, όπως η Σαγράδα Φαμίλια, είναι υπερβολικά γεμάτες κόσμο, η ιδέα είναι να στραφούν οι άνθρωποι σε άλλες περιοχές και δραστηριότητες. Η πόλη βρίσκεται σε συνομιλίες με την booking.com και άλλες εταιρίες για να σχεδιάσει ένα πακέτο εναλλακτικού τουρισμού. Η Βαρκελώνη έχει επίσης κηρύξει ένα μορατόριουμ για νέα ξενοδοχεία στις πιο τουριστικές περιοχές της, ωθώντας τους επισκέπτες στην περιφέρεια.

Παρά την σκληρή προσπάθεια, η πόλη φαίνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει την άνοδο της Airbnb. Σύμφωνα με μελέτη του Πανεπιστημίου Victoria, η Βαρκελώνη έχει την υψηλότερη πυκνότητα τουριστικών διαμερισμάτων στην Ευρώπη: 12 για κάθε 1.000 κατοίκους, σε σύγκριση με 10 στη Ρώμη και 7 στο Λονδίνο. Για τους κατοίκους, αυτό έχει μεταφραστεί σε τεράστια αύξηση μισθώματος κατά 50% τα τελευταία πέντε χρόνια. Ένας 24χρονος που κερδίζει έναν μέσο μισθό τώρα αντιμετωπίζει μηνιαίο ενοίκιο ίσο με το 114% του μισθού του. Ως αποτέλεσμα, περίπου το 80% ανθρώπων ηλικίας 16 έως 30 ετών εξακολουθούν να ζουν με τους γονείς τους. Η μάχη για τη μείωση του αριθμού των διαθέσιμων κρεβατιών δεν θα επηρεάσει τα εκατομμύρια των ημερήσιων εκδρομέων. 20.000 ημερησίως αποβιβάζονται από κρουαζιερόπλοια για να κατευθυνθούν προς τα αξιοθέατα, αλλά ξοδεύουν λίγα στην πόλη. Ο δήμος σχεδιάζει να αναγκάσει τους οδηγούς να σταθμεύσουν στην περίμετρο της Βαρκελώνης και τους επιβάτες  να χρησιμοποιήσουν το ήδη κορεσμένο δίκτυο δημόσιων συγκοινωνιών. Όμως ενώ οι κάτοικοι είναι μπερδεμένοι με μαζικό τουρισμό, δεν υπάρχει πραγματικό λαϊκό κίνημα για αλλαγή, εν μέρει επειδή οι τουρίστες σημαίνουν θέσεις εργασίας.

Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη Facebook Twitter

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ

Καθώς οι κάτοικοι ήταν οργισμένοι από ορδές τουριστών που κάθονται στα σκαλιά των αναγεννησιακών μνημείων, ο δήμαρχος της Φλωρεντίας, Dario Nardella, ανακοίνωσε το 2017 ότι θα ρίχνει στις επιφάνειες νερό για να κρατήσει τους ανθρώπους μακριά. Το μέτρο δεν έγινε ποτέ μόνιμο και χρησιμοποιείται μόνο μερικές φορές στα σκαλιά των βασικών μνημείων, όπως η Βασιλική της Santa Croce και ο τάφος του Μιχαήλ Άγγελου, αλλά το μήνυμα έχει περάσει.

«Φαίνεται ότι υπήρξε αύξηση της ευαισθητοποίησης μεταξύ των επισκεπτών», δήλωσε η Cecilia Del Re, σύμβουλος της Φλωρεντίας για τον τουρισμό και το περιβάλλον. «Κάναμε μεγάλη εκστρατεία, λέγοντας στους ανθρώπους να μην ρίχνουν τα σκουπίδια τους στο δρόμο και να σεβαστούν την πόλη και αυτό δείχνει κάποια αποτελέσματα». Τα βαριά πρόστιμα για τους ανθρώπους που χάραζαν το όνομά τους στο Πόντε Βέκιο ή ουρούσαν στο δρόμο στο ιστορικό κέντρο, έχουν επίσης βελτιώσει την αισθητική.

Με 14 εκατομμύρια τουρίστες ετησίως, η Φλωρεντία είναι η πιο δημοφιλής πόλη της Ιταλίας μετά τη Βενετία και τη Ρώμη. Με μια τεράστια και πλούσια παγκόσμια κληρονομιά, η δημοτικότητα της πόλης είναι εύκολο να εξηγηθεί. Αλλά, όπως και με τη Βενετία και τη Ρώμη, η αύξηση του τουρισμού έδειξε ότι οι κάτοικοι απομακρύνθηκαν από την πόλη λόγω του αυξανόμενου κόστους διαβίωσης και άφιξης της Airbnb. Άλλωστε σύμφωνα με μια πανεπιστημιακή μελέτη της Σιένα, ένα στα πέντε ακίνητα στο ιστορικό κέντρο διαφημίζεται ως χώρος ενοικίασης για τουρίστες.

Οι αρχές είναι ενάντια στην επιβολή καθημερινών ορίων στους αριθμούς τουριστών που μπορούν να εισέλθουν στο κέντρο, αλλά έχουν αυξήσει δέκα φορές το κόστος αγοράς διαδρομής λεωφορείων που φέρνουν τους ανθρώπους στην πόλη για μερικές ώρες. Προωθούν επίσης τον συνεδριακό τουρισμό όπου οι άνθρωποι επισκέπτονται την πόλη για ένα συνέδριο ή επαγγελματική συνάντηση και μένουν για λίγες μέρες. Εν τω μεταξύ, οι αρχές της Φλωρεντίας έχουν μετατρέψει δημόσια ιδιοκτησία σε κοινωνική κατοικία για να παρακινήσουν τους νέους να μετακινηθούν, θέλοντας να δώσουν εκ νέου κίνητρα στους ανθρώπους να ζήσουν στο ιστορικό κέντρο.

Τουριστική ασφυξία - Η Ευρώπη διχάζεται με τις ορδές επισκεπτών που κάνουν τη ζωή ανυπόφορη Facebook Twitter

ΠΡΑΓΑ

Τα πλήθη στην μαγευτική Πλατεία της Παλιάς Πόλης της Πράγας για τη φωταγώγηση των Χριστουγέννων τον περασμένο χρόνο, ήταν τόσο τεράστια ώστε χρειάστηκε να επιστρατευθούν ασθενοφόρα και οι ομάδες αστυνομικών.

Η γεμάτη κόσμο πόλη και κοσμοπολίτικη φύση των συγκεντρωμένων ομάδων φάνηκε να πιστοποιεί ένα θρίαμβο μάρκετινγκ που βοήθησε την τσεχική πρωτεύουσα να αναδειχθεί σε πρώτης τάξεως παγκόσμια τουριστική επιλογή. Ωστόσο, ο τεράστιος αριθμός αλλοδαπών επισκεπτών που έφτασαν στην μέτριου μεγέθους πλατεία, έγινε ένας από τους μεγαλύτερους πονοκεφάλους των αρχών της Πράγας, γεγονός που προκάλεσε μια μεγάλη επανεξέταση της τουριστικής στρατηγικής. Αυτό ενδεχομένως θα περιλαμβάνει και τον περιορισμό των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Οι τεράστιοι αριθμοί τουριστών κάνουν τη ζωή ανυπόφορη για τους κατοίκους και δημιουργούν διάφορα προβλήματα. Η αυξανόμενη απομάκρυνση των κατοίκων και η αύξηση των τουριστικών καταστημάτων σε βάρος εκείνων που τροφοδοτούν τους ντόπιους και καλύπτουν τις ανάγκες τους, ανάγκασαν τελικά τις αρχές να ενεργήσουν.

Το πρώτο βήμα είναι μια μεγάλη διαφημιστική εκστρατεία για να ενθαρρύνει τους επισκέπτες να εξερευνήσουν περαιτέρω την μεγαλύτερη πόλη της Πράγας, μια πόλη 1,4 εκατομμυρίων κατοίκων, πέρα από το περιορισμένο τρίμηνο των γιορτών, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Στόχος είναι να διασκορπιστούν οι τουρίστες σε όλη την πόλη και να γίνει αποκέντρωση των ορδών προσφέροντας εναλλακτικές βόλτες και αξιοθέατα με λιγότερο κόσμο και συνεπώς μικρότερες ουρές.

Η αύξηση του όγκου των επισκεπτών σημαίνει και αύξηση του τουρισμού που καταναλώνει αλκοόλ, μια τάση που ωθείται από την φήμη της Τσεχικής Δημοκρατίας ως προορισμός με μερικές από τις καλύτερες και φθηνότερες μπύρες στον κόσμο. Οι οργανωμένες εκδρομές σε παμπ και οι νυχτερινές ξεναγήσεις έχουν γίνει ο «πονοκέφαλος» της ζωής πολλών ντόπιων, με υψηλά επίπεδα θορύβου και άσχημη συμπεριφορά η οποία δυσαρεστεί πλέον έντονα τους κατοίκους.

Διεθνή
18

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

5 σχόλια
Άνθρωποι που κοιτούν αλλά δεν βλέπουν! Οι ορδές τουριστών συμπεριφέρονται ως βάνδαλοι, με απίστευτη ασέβεια και αγένεια ως προς την ιερότητα ενός χώρου ή την αξία ενός μνημείου και ενός έργου τέχνης. Με έχουν σπρώξει σε ένα από τα πιο σημαντικά μουσεία για να βγάλουν selfie μπροστά σε πίνακα ζωγραφικής. Έχω δει μέσα σε καθεδρικούς ναούς να σπρώχνουν τους λίγους που προσεύχονται, για να βγάλουν αστείες πόζες μπροστά σε ιερά αγάλματα.Αντί ο τουρισμός να αποτελεί ευκαιρία να γνωρίσουμε τους συνανθρώπους μας με σεβασμό στην ιστορία τους και τις πόλεις τους, οι τουρίστες συμπεριφέρονται ως κατακτητές και συζητούμε για υπερτουρισμό.
Ναι, αλλά το airbnb θα κάνει αυτό που δεν έκανε ο Αρκουδέας. Θα σπάσει το απόστημα των Εξαρχείων, θα έρθει η ανάπτυξη, η γειτονιά θα αναγεννηθεί, οι μόνοι μετανάστες θα είναι οι λαντζέρηδες στα καινούργια καταστήματα εστίασης που θα ξεφυτρώσουν σαν μανιτάρια, οι παππούδες θα πίνουν τον βαρύ γλυκό τους στην πλατεία καλημερίζοντας τον χωροφύλακα και τον υιό Πλεύρη που πλέον θα μπορεί να περνάει από εκεί και στις έντεκα, όταν ο ήλιος θα έχει βγει πια για τα καλά, θα ζαχαρώνουν και τις τουριστριούλες ενθυμούμενοι τα νιάτα τους, "χούφτωσ' την" θα λένε και θα ξεκαρδίζονται, τα πολυπληθή εγγόνια τους θα κάνουν τραμπάλα και κούνια χωρίς να χαλάει η χωρίστρα, οι γαλανόλευκες θα κυματίζουν υπερήφανα στα μπαλκόνια όσων απέμειναν να κατοικούν μόνιμα και τα πουλιά θα κελαηδούν χαρούμενα, σπάζοντας την μονότονη ησυχία.
"τα πολυπληθή εγγόνια τους θα κάνουν τραμπάλα και κούνια χωρίς να χαλάει η χωρίστρα κ.λπ."Διακρίνω έναν κάποιο σαρκασμό στο σχόλιό σας, κύριε. Μάλλον οι γονείς σας δεν σας μεγάλωσαν με το σωστό γάλα:https://m.youtube.com/watch?v=J_wCf4_TbQE"και τα πουλιά θα κελαηδούν χαρούμενα, σπάζοντας την μονότονη ησυχία"Πάντως, πολύ μ' αρέσουν οι νοσταλγικές εικόνες που φτίαχνεις, αλλά έχω μία ένσταση ως τα πουλιά και την μονότονη ησυχία και διατυπώνω ευθύς αμέσως: Οι κούνιες δεν θα κάνουν "κρίκου-κρίκου" απ' την ταλάντωση ή θα είναι κι αυτές στην εντέλεια λαδωμένες;
συσχετιζεις τη παραπανω εικονα με το "χουφτωμα" - αν στο χωρο π.χ. ΑΠΘ παιζει βιασμος κανονικα και οχι χουφτωμα δεν τρεχει τιποτα. η αν τα εξαρχεια καταπιναν ολοκληρο πρεσβη βενεουελας - μπερμπαντης βλεπεις του το συγχωρησαν. Το παραμυθι για την σημαιουλα το ειπαμε.
Η καλύτερη εποχή να δεις τις ευρωπαϊκές πόλεις,να θαυμάσεις τα μουσεία κ την αρχιτεκτονική των πόλεων της,κ να ζήσεις την κουλτούρα κ τις γεύσεις τους,χωρίς να πέσεις στα μιλιούνια των Ασιατών κ αμερικανών τουριστών,είναι ο χειμώνας,πλην των γιορτών.πλεον όλα τα ταξίδια σε μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τα κάνω τέλη Ιανουαρίου κ Φεβρουάριο.
Και το καλοκαίρι! Εκεί που Αύγουστο στριμώχνονται οι Έλληνες στα νησιά, έχω κάνει τα ωραιότερα ταξίδια στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ιδιαίτερα του βορρά. Δεκαπενταύγουστος με την ελληνική κοινότητα σε σκανδιναβική πόλη: θα το θυμάμαι πολλά χρόνια.
Βάζει κι η μυλωνού τον άντρα της με τους πραματευτάδες. Τι σχέση έχει η Αθήνα με τη Βαρκελώνη; Ουδεμία.Εξάλλου η Αθήνα είναι πρωτεύουσα της χώρας που έχει πάνω από 17% ανεργία για περισσότερο από μία δεκαετία. Κι ένα ευχαριστώ δεν βλάπτει.
@Γράφων, δεν ήξερα ότι έχεις εισοδήματα από τουριστικές επιχειρήσεις ;-)Τα έχω ξαναπεί, γι' αυτό πολύ σύντομα.Δεν έχω απολύτως τίποτα εναντίον του τουρισμού (ακόμα και του υπερτουρισμού) με τον όρο να λειτουργεί καπιταλιστικά.Δηλαδή να ρισκάρει ΜΟΝΟ δικούς του πόρους, ΜΟΝΟ δικές του υποδομές (= υποδομές που έχει πληρώσει η επιχείρηση) και να συμμορφώνεται με την νομοθεσία - ιδίως την φορολογική και την περιβαλλοντική.Ο τουρισμός σαν επιχειρηματική δραστηριότητα με κάνει έξαλλο, γιατί λειτουργεί 100% παρασιτικά.Και αν υποχρεώνονταν να λειτουργήσει σωστά, τότε θα φαλήριζε μεγαλοπρεπέστατα.Ο τουρισμός χρησιμοποιεί υποδομές που έχουμε πληρώσει όλοι μας, για αποκλειστικά δικό του κέρδος. Το airbnb είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.Δρόμοι, δίκτυα (νερό, ρεύμα κλπ), υποδομές, καυσαέριο, σκουπίδια, αποχετεύσεις κλπ κλπ κλπ έχουν πληρωθεί από τους ΔΙΚΟΥΣ μου φόρους, για να τους εκμεταλλεύονται οι τουριστικές επιχειρήσεις και να βγάζουν φράγκα.Αν μάλιστα τους ζητηεις να είναι φορολογικά εν τάξει, σου απαντάνε "αλλιώς δεν βγαίνω, τι να κάνω".Να το κλείσεις το ρημάδι ρε τρισμέγιστε!Εγώ δηλαδή μαζί με άλλους χιλιάδες τίμιους επιχειρηματίες γιατί "βγαίνουμε", ενώ μας έχει γ...ει η εφορία; Αν εσύ βγαίνεις μόνο με φοροδιαφυγή, τότε να φαληρίσεις, γιατί δηλητηριάζεις παρασιτικά όλη την ελληνική οικονομία.Και φυσικά πρέπει να πληρώσεις χοντρά για τις υποδομές που σήμερα χρησιμοποιείς τζάμπα.Εγώ πληρώνω για τα σκουπίδια / καυσαέρια που παράγει η επιχείρηση μου, για όλες τις υποδομές που χρειάζεται. Εσύ πληρώνεις μόνο για να ρίξεις μπετά σε μια παραλία (που πριν την βρωμίσεις εσύ ήταν όνειρο) και να στήσεις ξαπλώστρες και μπητσόμπαρα.Το κερασάκι: Ο τουριστικός παρασιτισμός θεωρείται και σαν "ανάπτυξη" στην χώρα των Ηλιθίων.Την ίδια στιγμή που εξαγωγικές εταιρείες τεχνολογίας πνίγονται στην γραφειοκρατία + υπερφορολόγηση.Υ.Γ. Οταν χρεωκόπησε η Τ.Cook πριν 6 μήνες, οι ξενοδόχοι τσίπμπησαν μισό δις φοροελαφρύνσεις από το κράτος.Με μόνη δικαιολογία ότι έχασαν ΕΝΑΝ από τους πελάτες τους.Ας μαντέψουμε τι θα πάρω εγώ από το ελληνικό κράτος, αν η επιχείρηση μου χάσει ΔΕΚΑ από τους πελάτες της (ευχαριστώ, λέγομαι Καράμπελας).Υ.Υ.Γ. Αν πραγματικά μας καίει το 17% ανεργία, δεν θα το διορθώσουμε με το να τους κάνουμε όλους αυτούς παράσιτα.Θα το διορθώσουμε με το να τους στρέψουμε σε δημιουργικές οικονομικές δραστηριότητες. Σε δραστηριότητες που ΔΙΝΟΥΝ στην κοινωνία (όχι, ο τουρισμός, δεν δίνει στην κοινωνία τίποτα).
@Γράφων, μόνο 10 χρόνια; Βάλε 50 να είσαι μέσα.Το ότι τα κόμματα που ψηφίζουμε δεν θέλουν εδώ και Ν χρόνια να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα της ανεργίας δεν σημαίνει ότι θα ήταν σωστό να γεμίσουμε την χώρα μπητσόμπαρα προκειμένου να διορίσουμε τους άνεργους σαν σερβιτόρους.Δεν λύνεται το πρόβλημα της ανεργίας έτσι. Αν λύνονταν, θα είχε ήδη λυθεί. Οταν με 32 εκατομμύρια τουρίστες _εξακολουθείς_ να έχεις 17% ανεργία (και μεγαλύτερη στους νέους), πότε θα λύσεις το πρόβλημα της ανεργίας; Οταν έρθουν 75 εκατομμύρια τουρίστες;Θα έχει βουλιάξει η χώρα σου στο τσιμέντο και στο σκουπίδι μέχρι τότε.Το ότι "ο τουρισμός δίνει δουλειές στον κοσμάκη" είναι από τα μεγαλύτερα ΨΕΜΑΤΑ που έχει καθιερωθεί σε αυτήν την ταλαίπωρη χώρα. Και αυτοί που διασπείρουν αυτά τα ψέματα, το κάνουν συνειδητά, όχι επειδή δεν ξέρουν την αλήθεια.ΠΟΥΘΕΝΑ ο τουρισμός δεν δίνει δουλειές.Η περιοχή της Βαρκελώνης έχει επίσης 17% ανεργία, στην Βενετία έχουν 27%.Από που τις περιμένεις τις δουλειές;Στην Ελλάδα βρίσκονται τα 2 πλουσιότερα νησιά του πλανήτη Γη. Κανονικά, τα έσοδα αυτών των νησιών θα έπρεπε να μας τρέφουν όλους. Αν αυτά τα νησιά "έδιναν" στην κοινωνία, θα είχαμε μηδέν ανεργία και σύνταξη στα 18, όλοι μας.Οχι μόνο δεν μας τρέφουν, αλλά τους επιδοτούμε με κρατικό χρήμα από πάνω.Τουρισμός = χολέρα.
Δεν θα συμφωνήσω μαζί σας. Μπορεί να μην έχει σχέση η Αθήνα με τη Βαρκελώνη, αλλά δεν σημαίνει ότι δεν έχει τη δική της αξία ως προορισμός στον τουριστικό (και όχι μόνο) χάρτη. Επιπλέον, ο άναρχος τουρισμός, που διαρκώς αυξάνεται, σε μια πρωτεύουσα με τα δικά της δομικά προβλήματα, για να το πω απλά είμαστε ο ένας πάνω στον άλλο, δημιουργεί ήδη σοβαρά επιπρόσθετα θέματα. Για να μιλήσω με ένα παράδειγμα που το ζω στην καθημερινότητά μου: Δεν είναι δυνατόν τα πούλμαν να σχηματίζουν φάλαγγα και να μπαίνουν στο Παγκράτι για να στρίψουν γύρω από την πλατεία Πλαστήρα και πάλι σε φάλαγγα να κατέβουν το δρόμο για να βγουν στο Κέντρο. Γενικά, η πορεία της Αθήνας έχει μπει και σε αυτό το θέμα στο αυτόματο. Και αν λάβουμε υπόψη μας ότι ανάμεσα στις άλλες χιλιάδες ιδιαιτερότητες ως λαός και χώρα έχουμε ακόμη μια: το 40% του πληθυσμού να ζει στην Αθήνα και όοοολες οι δομές της Ελλάδας να είναι επίσης εδώ συγκεντρωμένες, κάνει πιο επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει σχέδιο ανάπτυξης και διαχείρισης και του τουρισμού.
Ασ μιλήσουμε με νουμερα:η μικρότερη της Αθήνας Βαρκελώνης δέχεται περισσότερους τουρίστες από όσους όλη η Ελλάδα. Η Σαντορίνη έχει θέμα. Η Αθήνα πρέπει να αγκαλιάσει το τουρισμό ακόμα περισοτερο ώστε περιοχές εν δυνάμει διαμάντια όπως ο Ταύρος η Πειραιώς με τις εγκατηλειμενες βιομηχανίες να ζωντανέψουν και να της μάθουν και αυτοί που πριν 5 χρόνια δεν ήξεραν που πέφτει το κέντρο ή η Πλαστήρα. Η συζήτηση είναι άνευ νοήματος έτσι όπως γίνεται. Το πρόβλημα της Αθήνας είναι η άναρχη επέκταση στα Μεσογεία η υποβάθμιση περιοχών μέσα στη πόλη δεκαετίες τώρα. Πλάνο θα είναι κάποια στιγμή να γκρεμίσουν τα τσιμένταδικά απο την Ελευσίνα κ να χτίσουν ήπιες κατοικίες κ ξενοδοχεία. Όχι πως θα μείνουν στις ψευδαισθησεις τους οι ανανηψαντες κάτοικοι των προαστίων που τώρα θέλουν Πετράλωνα η τίποτα άλλο.
Η Αθήνα δεν έχει άναρχο υπερτουρισμό.Ως κάτοικος του κέντρου λέω "ευχαριστω" στον τουρισμό όπως ο Σημίτης είχε πει ευχαριστω στους Αμερικανούς μετά τα Ίμια.Έσωσε ο τουρισμός την Αθήνα από μια κάθετη πτώση 20ετίας.Δεν θα ξεχάσω πως ήταν η Μενάνδρου, η Ευρυπιδου, η Κυψέλη, η πλ. Αμερικης το 2007 και πως είναι σήμερα.Ναι θέλει ρύθμιση. Ναι θέλει έλεγχο. Αλλά η Αθήνα δεν έχει πλησιάσει καν τη Βαρκελώνη, τη Σαντορίνη ή τη Μύκονο. Απέχει. Ακόμα.
@Γράφων26.1.2020 | 09:09"Ακόμα."Αυτή είναι η μαγική λέξη και σε αυτό συμφωνούμε. Σε μια πρωτεύουσα με τα προβλήματα της Αθήνας, το σημαντικό είναι να υπάρξει στρατηγικό σχέδιο πριν φτάσουμε στα επίπεδα των πόλεων και των νησιών που αναφέρετε. @atman26.1.2020 | 02:14Δεν νομίζω ότι μπορούμε να αντλήσουμε συμπεράσματα μόνο από τους αριθμούς. Τι θέλω να πω: Μπορεί μία πόλη να επιβαρύνεται με 1.000 τουρίστες και μία άλλη να δέχεται 1 εκ. και να έχει δυνατότητες και για περισσότερους. Δεν υποστηρίζω ότι η Αθήνα έχει φτάσει τους αριθμούς της Βαρκελώνης, αλλά ότι έχει αρχίσει να επιβαρύνεται και από τους τουρίστες.Συμφωνώ να αναδειχθούν και άλλες περιοχές, όπως ο Ταύρος (και επί τη ευκαιρία να μάθουν και οι κάτοικοί της λίγο την ιστορία της πόλης τους), αλλά τον κύριο όγκο θα εξακολουθεί να δέχεται το ιστορικό Κέντρο, γιατί όπως και να το κάνουμε εκεί είναι τα μνημεία και μουσεία, που θέλει να επισκεφθεί ο τουρίστας για να έχει αξία και η σελφι του)
Περιοργος Smooth αν μιλησουμε για το ιστορικο κεντρο της δυνατοτητες κατοικησης του και την επιβαρυνση του να πουμε το επειδη κανεις δεν θελει να μεινει Πατησιων, Λιοσιων κλπ δεν φταιει ο τουρισμος ουτε τα μουσεια. Ειμαι σιγουρος οτι υπραχουν διαμερισματα σε αποσταση περπατηματος απο το Μουσειο που κανεις απο αυτους που διαμαρτυρονται οτι δεν μπορουν να νοικιασουν Κουκακι Πετραλωνα η Παγκρατι ουτε που καταδεχονται να το σκεφτουν. Αρα ο τουρισμος στην Αθηνα δεν ειναι προβλημα αλλα ειναι. Οπως γινεται η συζητηση ο τουρισμος ειναι ενα εισαγομενο first world problem ακομα για εμας - το οποιο το συζηταμε επειδη απο πνευματικη χωλοτητα δεν μπορουμε να συζητησουμε τα πραγματικα προβληματα. Λεει ο new yorker για τον τουρισμο και το Brooklyn? Ας μιλησουμε και εμεις για το gentrification της Ομοονιας ασχετα αν παρα τις επενδυσεις εδω και 15 χρονια κανεις πρακτικα δεν μενει εκει.
Πολύ ωραίο άρθρο!Ο τουρισμός δεν έχει καμμία σχέση με τις ταξιδιωτικές περιηγήσεις και τους ταξιδευτές των παλαιών χρόνων. Επί παραδείγματι ο Φλωμπέρ που είχε περιηγηθεί στην Ελλάδα το 1850, ένιωθε συγκίνηση και δέος για αυτή τη χώρα και το απομνημόνευμα του είναι πράγματι συγκλονιστικό. Τώρα αυτοί οι λαμπροί άνθρωποι που ρουφούσαν κάθε πνευματικό μεδούλι, έχουν αντικατασταθεί από όχλους και μάζες άβουλων ανθρώπων, που σπρώχνονται για να βγάλουν μια σέλφι και να την ανεβάσουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μην αυταπατόμαστε. Τα περισσότερα ταξίδια γίνονται για να τα συγκρίνεις με τον περίγυρο σου και να καλύψεις την όποια ανία υπάρχει στην καθημερινότητα.Υγ.: Δείτε σας παρακαλώ το βίντεο με έναν τουρίστα που τραβάει σέλφι στην πλημμυρισμένη Βενετία και θα καταλάβετε που έχουμε φτάσει.
Το θέμα δεν είναι να αντιπαραθεσουμε τον μαζικό τουρισμό με παλαιότερες πρακτικές. Αυτό πάντα γίνεται με μια διάθεση εκρομαντισμου των οριενταλιστικων ταξιδιών παλαιότερων εποχών και υποδηλώνουν τη νοσταλγία της αστικής τάξης για μια εποχή κατά την οποία μόνο οι 'λαμπροί' αυτοί άνθρωποι είχαν τη δυνατότητα να ταξιδεύουν. Το ζήτημα δεν είναι αισθητικής φύσεως, η σελφι ως χαρακτηριστικό λούμπεν στοιχείων, τα οποία σχηματίζουν όχλους έτοιμους να αλώσουν τα πάλαι ποτέ αξιοθαύμαστα αστικά μας κέντρα. Το ζήτημα είναι πολυδιάστατο και πρέπει να επικεντρωθεί στο γεγονός ότι από χώρους διαμονής και κίνησης μόνιμων κατοίκων, οι πόλεις έχουν μετατραπεί σε θεματικά πάρκα προς τέρψη των τουριστών, και στο ότι μοιραία (ως αποτέλεσμα της οικονομικής εξάρτησης από τον τουρισμό) οποιεσδήποτε αποφάσεις σε τοπικό επίπεδο παίρνονται πρώτα και κύρια με γνώμονα τον αντίκτυπο τον οποίο θα έχουν στον τουρίστα, κι όχι στον μόνιμο κάτοικο.