Transgender μηνύει τον στρατό της Νότιας Κορέας για απόταξη μετά την αλλαγή φύλου

Transgender μηνύει τον στρατό της Νότιας Κορέας για απόταξη μετά την αλλαγή φύλου Facebook Twitter
Transgender κατά νοτιοκορεατικού στρατού για «μισαλλοδοξία»
6

Δικαστικά κατά των νοτιοκορεατικών ενόπλων δυνάμεων θα κινηθεί transgender, η οποία απομακρύνθηκε από τον στρατό μετά την επέμβαση αλλαγής φύλου λόγω «παραβίασης του κανονισμού». 

Η Byun Hui-soo, 22 ετών, εντάχθηκε στο στρατό ως άνδρας. Ωστόσο, μετά από δυσφορία φύλου και σοβαρά ψυχολογικά ζητήματα, υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση αλλαγής φύλου.

Κατηγορεί το στρατό για μισαλλοδοξία και «έλλειψη ανεκτικότητας» μειονοτήτων φύλου - σε μία χώρα που παραμένει βαθιά συντηρητική σε ζητήματα σεξουαλικής ταυτότητας.

Κατά τη διάρκεια μιας 45λεπτης εμφάνισης, έντονα φορτισμένης, η επιλοχίας είπε πως θέλει να παραμείνει στο στρατό μετά την εγχείρησή της - που πραγματοποιήθηκε στην Ταϊλάνδη, τον περασμένο Νοέμβριο. «Θα συνεχίσω να αγωνίζομαι μέχρι την ημέρα που θα μπορώ να παραμείνω και να υπηρετώ το στρατό. Θα αμφισβητήσω την απόφαση έως τέλους, στο Ανώτατο Δικαστήριο» τόνισε.

Η ίδια εξήγησε πως δεν σχεδίαζε να κάνει επέμβαση αλλαγής φύλου, ωστόσο, αυτό της συνέστησαν οι γιατροί στο στρατιωτικό νοσοκομείο όπου εισήχθη με προβλήματα υγείας και ψυχικά. Όπως της είπαν οι γιατροί, τα προβλήματά της ήταν αποτέλεσμα της λεγόμενης δυσφορίας φύλου - του άγχους ενός ανθρώπου εξαιτίας της εσωτερικής σύγκρουσης που βιώνει μεταξύ του φύλου με το οποίο χαρακτηρίστηκε κατά τη γέννησή του κι εκείνου με το οποίο ταυτίζεται στο παρόν.

«Ήταν εξαιρετικά δύσκολη απόφαση να γνωστοποιήσω την ταυτότητα φύλου μου τη βάση, ωστόσο, από τη στιγμή που το έκανα, ένιωσα πολύ καλύτερα» είπε, προσθέτοντας πως «Νόμιζα πως μπορούσα να τελειώσω τη θητεία μου και μετά να υποβληθώ στη χειρουργική επέμβαση και να ξαναμπώ στο στρατό ως γυναίκα. Ωστόσο, η κατάθλιψή μου επιδεινώθηκε δραματικά».

Η ίδια σημείωσε πως δεν περίμενε πως θα εξαναγκαζόταν σε έξοδο από το στρατό. Οι ανώτεροί της, άλλωστε, όπως υποστηρίζει, την είχαν επισκεφτεί στο νοσοκομείο και μάλιστα συζητούσαν για το πού θα μπορούσαν να τη μετακινήσουν μετά τη θεραπεία της. Είχαν προτείνει δε, πως θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τους LGBT ανθρώπους στις ένοπλες δυνάμεις. «Πέραν της ταυτότητας φύλου μου, θέλω να δείξω σε όλους πως μπορώ να είμαι σπουδαία στρατιωτικός που προστατεύει τη χώρα μου» είπε.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον κανονισμό, ο στρατός τόνισε πως η περίπτωσή της «συνιστά λόγο μη συνέχισης της θητείας».

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Άμυνας τόνισε στο γαλλικό πρακτορείο (AFP) πως ο στρατιώτης υποβαλλόταν σε στρατιωτικό νοσοκομείο σε ελέγχους που χαρακτήριζαν απόρρητη την απώλεια των ανδρικών γεννητικών οργάνων ως αποτέλεσμα σωματικής και ψυχικής αναπηρίας. Αυτό οδήγησε σε επαναξιολόγηση των υπηρεσιών της. Ο στρατός δεν διαθέτει κανονισμό που προβλέπει θητεία transgender στρατιωτών.


Η υπόθεση της Byun άνοιξε για άλλη μία φορά το δημόσιο διάλογο για το αν πρέπει να υποβάλλονται σε επέμβαση αλλαγής φύλου οι transgender στρατιώτες - αλλά και γενικώς τα άτομα της LGBTQ κοινότητας. Στη Νότια Κορέα, το να ανήκεις στην κοινότητα LGBT θεωρείται αναπηρία ή ψυχική ασθένεια - και, από την πανίσχυρη συντηρητική εκκλησία, αμαρτία. Νόμος κατά των διακρίσεων δεν υπάρχει στη χώρα.

Με πληροφορίες από BBC

Διεθνή
6

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
(Το «εφόσον» έχει χρήση «αφού» και συνδέεται, κυρίως, με το πρώτο κομμάτι της πρότασης). Στο μητρώο αρρένων, όταν προβαίνεις σε νομική αναγνώριση/μεταβολή, είτε σε εγγράφουν (στην περίπτωση των trans ανδρών) είτε σε διαγράφουν (στην περίπτωση των trans γυναικών). Οπότε, ναι, σε καλούν. Το τι γίνεται, όμως, από εκεί και πέρα είναι έτερο ζήτημα.