in

Είναι 15 χρονών. Ο άντρας της είναι 73.

#ENDchildmarriage: Ένα εκατομμύριο ανήλικα κορίτσια παντρεύονται κάθε μήνα

Η 15χρονη Sonjida εξωθήθηκε σε παιδικό γάμο με έναν 73χρονο, ένα μήνα αφότου έφτασε στο προσφυγικό καμπ Hakimpara στο Μπαγκλαντές. «Δεν το φανταζόμουν» λέει η ίδια στην κάμερα της Unicef ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

zwieg tfak

Η 15χρονη Sonjida εξωθήθηκε σε παιδικό γάμο με έναν 73χρονο, ένα μήνα αφότου έφτασε στο προσφυγικό καμπ Hakimpara στο Μπαγκλαντές. «Δεν το φανταζόμουν» λέει η ίδια στην κάμερα της Unicef. «Πριν παντρευτώ δεν είχα σκεφτεί ποτέ το γάμο σαν ενδεχόμενο. Είμαστε φτωχοί, γι’αυτό αναγκάστηκα να παντρευτώ αυτόν τον ηλικιωμένο κύριο». Περισσότερες από 700.000 γυναίκες και κορίτσια έχουν παντρευτεί πριν τα 18α γενέθλια τους. Η φτώχεια είναι ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που οδηγούν στον παιδικό γάμο, το φαινόμενο είναι πιο διαδεδομένο σε χώρες χαμηλού εισοδήματος, όπου το 26,7% των νέων γυναικών είναι παιδιά -νύφες.

«Εγώ δεν αντιμετωπίζω κανένα πρόβλημα» λέει ο 73χρονος σύζυγος της Sonjida. «Μου έχει δώσει όλη την ευτυχία του κόσμου. Φροντίζει το σπίτι, την οικογένεια μας, εμένα».

Η μικρή Sonjida είναι τώρα έγκυος. «Ανησυχώ για το τι θα γίνει όταν πεθάνει. Πώς θα μεγαλώσω μόνη μου το μωρό;»

Ο εξαναγκαστικός παιδικός γάμος αποτρέπει τα κορίτσια από το να κυνηγήσουν τα όνειρα τους, να υποστηρίξουν τον εαυτό τους ενώ ταυτόχρονα τα κάνει ευάλωτα στην κακοποίηση και την εκμετάλλευση.

 

Ακολουθήστε την Α,ΜΠΑ; στο Google News

8 Comments
δημοφιλέστερα
νεότερα παλαιότερα
Ενσωματωμένα σχόλια
Δείτε όλα τα σχόλια
Acroposthion
Acroposthion
4 χρόνια πριν

Ο Θάνος Ασκητής έχει πει τόσες πολλές μαλακίες κατά καιρούς που πλέον τον θεωρώ πολύ επικίνδυνο. Έτσι όπως το λες, γιατί δεν ξέρω σε τί πλαίσιο τα είπε, σίγουρα θα ενέκρινε την ιστορία μας και αυτό θα έλεγε πολλά για το ποιόν και τις ιδέες του.

Smurfakos
Smurfakos
4 χρόνια πριν

Και γιατι παρακαλω να μην παντρευτει το ανηλικο τον παππου? Ισα ισα που θα κανει ο,τι ακριβως εκαναν και ο προφητης και η Αισα οταν η τελευταια ηταν εξι ετων. Ποιοι ειμαστε εμεις που απο την νιοκολονιαλ και γιουροσεντρικ ματια μας θα τους πουμε τι ειναι σωστο και τι λαθος? Ετσι? Μη σας πω κιολας οτι προκειτε για γκερλ παουερ οπως και η μπουρκα αλλωστε. Ετσι? (πλακα κανω μη βαρατε)

Queen of spades
Queen of spades
4 χρόνια πριν

Φωτεινη, καθυστερημενο σχολιο, αλλα αυτη η τοποθετηση σου ειναι λαθος και η συλλογιστικη σου ειναι επικινδυνη. Το να απομονωνεις φρασεις και να τις ταιριαζεις μαζι για να βγει ενα δικο σου, καινουριο νοημα ειναι αυτο που κανουν (και) οι σεξιστες με τα επιστημονικα δεδομενα για να υποστηριξουν τις θεσεις τους. Ας ξερουμε τι διαβαζουμε, τι σημαινει και τι δε σημαινει. 1. Για την φραση οτι ενα 14χρονο κοριτσι ειναι πιο γυναικα απ το συνομηλικο αγορι: ισως βιολογικα να ναι ετσι, ειναι επιστημονικη τοποθετηση, υποθετω. Αυτο δε σημαινει οτι πρεπει να παντρευτει σ αυτην την ηλικια η ο,τι αλλο νομιζεις πως… Διαβάστε περισσότερα »

luckystrike
luckystrike
4 χρόνια πριν

Γίνεται χειρότερο. Διάβασα κάπου ένα άρθρο πως η ζωή τους γίνεται κυριολεκτικά κόλαση αφου πεθανει ο γέρος σύζυγος αφού η οικογένειά τους δεν τις δέχεται πίσω. Τραγικό.

Away X.
Away X.
4 χρόνια πριν

Εμείς οι «αποικιοκράτες» έχουμε τη πολυτέλεια να συζητάμε για το ότι η άμβλωση είναι αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας. Και καλώς κάνουμε, γιατί έτσι πρέπει να είναι -και ακόμα παραπέρα. Από την άλλη έχεις και μερικ@ς εξ’ ημών να θεωρούν τα ήθη αυτών των μαμελούκων ως cultural difference, που αποτελούν και αντικείμενο σεβασμού. Για πολύ ξύλο (είμαστε)…

IoannaGo
IoannaGo
4 χρόνια πριν

Δε θα σχολιάσω το άρθρο, θα εκφράσω μόνο την απορία μου σχετικά με το τι είδους άνθρωπος αντιδρά σε ένα τέτοιο άρθρο με “χαχα”. Τα άλλα δύο τα αφήνω ασχολιαστα, αλλά “χαχα”? Μου κάτσε πολύ στραβά

Svicky
Svicky
4 χρόνια πριν
Semiramis
Semiramis
2 χρόνια πριν

Βλέπω κάτι τέτοια και νιώθω ότι ο μεσαίωνας ήταν πολύ μοντέρνος σε σύγκριση με την κατάσταση που επικρατεί σε αντίστοιχες χώρες βλέπε Πακιστάν, Αφγανιστάν, κλπ. Υπάρχει άραγε σωτηρία;