Nέος κοροναϊός στην Κίνα: Τρίτος θάνατος - Η επιδημία εξαπλώθηκε σε δύο ακόμα πόλεις

Nέος κοροναϊός στην Κίνα: Τρίτος θάνατος - Η επιδημία εξαπλώθηκε σε δύο ακόμα πόλεις Facebook Twitter
Φωτογραφία EPA
0

Οι υγειονομικές αρχές της Κίνας ανακοίνωσαν σήμερα ακόμη έναν θάνατο, τον τρίτο κατά σειρά, και σχεδόν 140 νέα κρούσματα του νέου κοροναϊού, παρόμοιου με αυτόν που προκαλεί το Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (ΣΟΑΣ).

Στη Βουχάν, την πόλη της κεντρικής Κίνας όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο νέος κοροναϊός, καταγράφηκαν το Σαββατοκύριακο 136 κρούσματα, άλλα δύο εντοπίστηκαν στο Πεκίνο — για πρώτη φορά — και ένα στη Σεντζέν, στην επαρχία Γκουανγκντόνγκ.

Οι αρχές ανησυχούν για περαιτέρω εξάπλωση του ιού, ενόψει των εορτασμών για το κινεζικό σεληνιακό νέο έτος, που συνοδεύονται από μία εβδομάδα αργία. Από τις 24 Ιανουαρίου, αμέτρητοι Κινέζοι θα ταξιδέψουν με την ευκαιρία στις ιδιαίτερες πατρίδες τους ή στο εξωτερικό.

Ως χθες βράδυ, στη Βουχάν είχαν καταγραφεί με βάση τα δεδομένα των υγειονομικών αρχών συνολικά 198 κρούσματα, συμπεριλαμβανομένων των τριών θανατηφόρων. Περίπου 170 από τους ασθενείς νοσηλεύονται, ενώ 25 θεραπεύτηκαν, σύμφωνα με τη δημοτική επιτροπή υγείας της Βουχάν. Εκτός Κίνας, έχουν εντοπιστεί δύο κρούσματα στην Ταϊλάνδη, ένα στην Ιαπωνία ένα στην Ταϊλάνδη. Στις τρεις πρώτες περιπτώσεις, πρόκειται για ανθρώπους που είτε ζουν μόνιμα στη Βουχάν είτε επισκέφθηκαν την πόλη.

Οι αρχές της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν σήμερα το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα του νέου κοροναϊού. Σύμφωνα με τις νοτιοκορεάτικες υγειονομικές αρχές, η ασθενής είναι μια 35χρονη Κινέζα η οποία αφίχθη στο διεθνές αεροδρόμιο της Ιντσόν την Κυριακή. Τέθηκε σε απομόνωση με την άφιξή της στη χώρα διότι εμφάνιζε συμπτώματα, ιδίως υψηλό πυρετό, διευκρίνισαν τα κορεατικά Κέντρα στο δελτίο Τύπου που έδωσαν στη δημοσιότητα.

Οι αρχές του Πεκίνου ανακοίνωσαν χθες ότι θα εντείνουν τις προσπάθειές τους για να περιοριστεί η εξάπλωση του νέου ιού. Οι υγειονομικές αρχές σε πολλές άλλες χώρες του κόσμου ανακοινώνουν τη λήψη προληπτικών μέτρων.


Το ξέσπασμα της επιδημίας στη Βουχάν ανακαλεί μνήμες της κρίσης του Σοβαρού Οξέος Αναπνευστικού Συνδρόμου (ΣΟΑΣ) από το 2002 ως το 2003, όταν ο κοροναϊός που το προκαλούσε εξαπλώθηκε από την Κίνα σε 37 χώρες και στοίχισε τη ζωή σε συνολικά 774 ανθρώπους.


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΫ) δεν θεωρεί το νέο στέλεχος εξίσου φονικό με αυτό που προκαλεί το ΣΟΑΣ, ωστόσο η έρευνα για τον ιό είναι ακόμη στο αρχικό της στάδιο και υπάρχουν αρκετές αδιευκρίνιστες παράμετροι, ιδίως το εάν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, πώς και πόσο εύκολα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα οχιάς

Διεθνή / Κύπρος: Πήγε διακοπές για τα γενέθλιά της και βρέθηκε στην εντατική μετά από δάγκωμα φιδιού

Η 40χρονη Βρετανίδα είχε πάει στην Κύπρο για να γιορτάσει τα γενέθλιά της - Ένα φίδι μήκους 1,5 μέτρου τη δάγκωσε στο πόδι την ώρα που ετοιμαζόταν να κάνει διαλογισμό
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Διεθνή / O Ο. Τζ. Σίμπσον πλήρωσε μαφιόζους για να δολοφονήσουν την πρώην σύζυγό του, ισχυρίζεται μάρτυρας «κλειδί»

Ο θρύλος του αμερικανικού ποδοσφαίρου έφυγε από τη ζωή στις 10 Απριλίου - Μετά τη διπλή δολοφονία ο μάρτυρας κατέθεσε στην αστυνομία αλλά αρνήθηκε να συνεργαστεί με τις δικαστικές Αρχές, όταν δέχτηκε απειλές για τη ζωή του
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Εκλογές στην Κορατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Διεθνή / Εκλογές στην Κροατία: Ο συνασπισμός υπό τους Σοσιαλδημοκράτες απειλεί την υποστήριξη προς την Ουκρανία

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η Κροατική Δημοκρατική Ένωση μπορεί να χάσει την πλειοψηφία από τον συνασπισμό υπό την ηγεσία των Σοσιαλδημοκρατών με επικεφαλής τον λαϊκιστή πρόεδρο
NEWSROOM