ΗΠΑ: Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή παιδιών που ζητούν ως «θεμελιώδες δικαίωμα» το βιώσιμο κλίμα

ΗΠΑ: Δικαστήριο απέρριψε προσφυγή παιδιών που ζητούν ως «θεμελιώδες δικαίωμα» το βιώσιμο κλίμα Facebook Twitter
EPA / Φωτ. Αρχείου
1

Ομοσπονδιακό δικαστήριο στις ΗΠΑ απέρριψε την προσφυγή παιδιών που υποστήριζαν ότι είναι συνταγματικό δικαίωμά τους να τους προστατεύσει η κυβέρνηση από την κλιματική αλλαγή.

Η απόφαση του δικαστηρίου συνιστά σημαντική ήττα στις προσπάθειες που καταβάλλουν οι ακτιβιστές προκειμένου να πιέσουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να αντιμετωπίσει το ζήτημα αυτό.

Το 9ο Εφετείο, με ψήφους 2 έναντι 1, έκρινε ότι οι ενάγοντες, που ήταν ηλικίας από 8 έως 19 ετών όταν προσέφυγαν, το 2015, δεν είχαν το δικαίωμα του παρίστασθαι με την ιδιότητα του διαδίκου ώστε να μηνύσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο δικαστής Άντριου Χέρβιτς είπε ότι η πλειοψηφία κατέληξε σε αυτό το συμπέρασμα «με επιφύλαξη», δεδομένων των «αδιάσειστων» αποδείξεων ότι η κυβέρνηση προωθούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα ορυκτά καύσιμα, μολονότι γνώριζε ότι θα μπορούσαν να προκαλέσουν καταστροφικές κλιματικές αλλαγές και ότι η αδυναμία να αλλάξει η (περιβαλλοντική) πολιτική θα μπορούσε να επιταχύνει μια «περιβαλλοντική αποκάλυψη».

Οι δικηγόροι των εναγόντων δεν έχουν σχολιάσει προς το παρόν την απόφαση. Το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε ένα αίτημα για κάποια δήλωση.

Συνολικά 21 ανήλικοι και νεαροί ενήλικες κατηγορούσαν τους ομοσπονδιακούς αξιωματούχους και τα στελέχη της πετρελαιοβιομηχανίας ότι παραβιάζουν το δικαίωμά τους σε «ένα κλιματικό σύστημα ικανό να διατηρήσει την ανθρώπινη ζωή», αφού γνώριζαν επί δεκαετίες ότι η ρύπανση από διοξείδιο του άνθρακα δηλητηριάζει το περιβάλλον, όμως δεν έκαναν τίποτα για αυτό.

Η κυβέρνηση αντέτεινε πως ούτε η αμερικανική νομοθεσία, ούτε η ιστορία δικαιώνουν τον ισχυρισμό των παιδιών ότι το «υποφερτό κλίμα» είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους. Χαρακτήριζε επίσης την προσφυγή «αντισυνταγματική απόπειρα» να ελεγχθεί η κλιματική και ενεργειακή πολιτική όλης της χώρας μέσω της απόφασης ενός δικαστηρίου.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM
Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Διεθνή / Η διάδοχος του θρόνου της Ολλανδίας, πριγκίπισσα Αμαλία, «κρυβόταν» για ένα χρόνο στην Ισπανία

Την αποκάλυψη έκανε ο βασιλιάς Βίλεμ Αλεξάντερ κατά την διάρκεια ομιλίας του σε δείπνο προς τιμήν του βασιλικού ζεύγους της Ισπανίας - Η πριγκίπισσα Αμαλία δεχόταν απειλές από τον χώρο του οργανωμένου εγκλήματος
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Διεθνή / Γαλλία: Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 49 ετών «ο άνθρωπος με τα τρία πρόσωπα»

Το 2018 ο 49χρονος Ζερόμ Αμόν, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο που έχει υποβληθεί σε δύο μεταμοσχεύσεις στο πρόσωπο - Η τραγική ιστορία της ζωής του ανθρώπου, που το όνειρό του ήταν να μπορεί να δουλέψει
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ

σχόλια

1 σχόλια
"Η κυβέρνηση αντέτεινε πως ούτε η αμερικανική νομοθεσία, ούτε η ιστορία δικαιώνουν τον ισχυρισμό των παιδιών ότι το «υποφερτό κλίμα» είναι θεμελιώδες δικαίωμά τους."Γιατι αλλωστε, οταν θα μπορουν να χρεωνουν πολλα $$$ για τον καθαρο αερα στο μελλον, γιατι να το αφησουν ελευθερο και θεμελιωδες δικαιωμα.... Ντροπη.