Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την πρώτη γυναίκα σε υψηλόβαθμο πόστο του Βατικανού

Ο Πάπας Φραγκίσκος διόρισε την πρώτη γυναίκα σε υψηλόβαθμο πόστο του Βατικανού Facebook Twitter
Ο μεταρρυθμιστής πάπας Φραγκίσκος διόρισε μία γυναίκα στην ανδροκρατούμενη διοίκηση του Βατικανού
0

Την πρώτη γυναίκα, μία Ιταλίδα νομικό, διόρισε σήμερα σε νευραλγική θέση της ανδροκρατούμενης διοίκησης του Βατικανού ο Πάπας Φραγκίσκος

Η 66χρονη Ιταλίδα Φραντσέσκα ντι Τζιοβάνι θα αναλάβει τη θέση της υφυπουργού σε ένα νεοσυσταθέν πόστο  στο Τμήμα Σχέσεων με Κράτη. Το Βατικανό έχει διπλωματικές σχέσεις με περισσότερες από 180 χώρες.

«Ελπίζω πως το ότι είμαι γυναίκα θα συμβάλλει θετικά στο νέο πόστο, ακόμη κι αν υπάρχουν χαρίσματα που εντοπίζω σε άνδρες συναδέλφους» είπε η ίδια σε μέσο του Βατικανού, για το οποίο δουλεύει εδώ και 27 χρόνια.

Η Ρωμαιοκαθολική εκκλησία επιτρέπει μόνο σε άνδρες να χειροτονηθούν ιερείς και οι ρόλοι που ανατίθενται σε γυναίκες παραδοσιακά είναι στη σκιά της κυβέρνησης του Βατικανού.

Μια οργάνωση γυναικών, ανάμεσά τους και η Διεθνής Ένωση Γενικών Ηγουμένων (UISG), μια οργάνωση ομπρέλα των καθολικών καλογριών, από καιρό ζητά από τον παπά να ορίσει περισσότερες γυναίκες σε ανώτερες θέσεις της γραφειοκρατίας του Βατικανού.

Όπως λένε, τα μέλη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας σε όλον τον κόσμο ανέρχονται στο 1,3 δισεκατομμύριο και πάνω από τους μισούς πιστούς είναι γυναίκες. Στα θρησκευτικά τάγματα οι γυναίκες είναι τριπλάσιες από τους άνδρες.

Σε ανακοίνωση του το Βατικανό επιβεβαίωσε το διορισμό της ντι Τζιοβάνι, αναφέροντας πως εκείνη θα αναλάβει τις πολυμερείς σχέσεις της Γραμματείας, στην οποία εργάζεται από το 1993. Η 66χρονη Ιταλίδα είναι ειδικός στο διεθνές δίκαιο και στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Παρά τις υποσχέσεις του προκαθημένου της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας να ορίσει περισσότερες γυναίκες σε θέσεις λήψης αποφάσεων στο Βατικανό, μόλις έξι γυναίκες έχουν τοποθετηθεί σε αντίστοιχες θέσεις.

Με πληροφορίες από BBC-ΑΠΕ/ΜΠΕ

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ