Κατάρριψη Boeing: Η αλήθεια δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι

Κατάρριψη Boeing: Η αλήθεια δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, λέει ο πρόεδρος Ζελένσκι Facebook Twitter
ΕΡΑ
0

Τα ευρήματα Ουκρανών ειδικών στο Ιράν σημαίνουν πως η αλήθεια για τη συντριβή του ουκρανικού επιβατικού αεροσκάφους δεν μπορεί να συγκαλυφθεί, δήλωσε ο πρόεδρος Βολοντίμρ Ζελένσκι σε τηλεοπτικό διάγγελμά του.

Είπε ακόμη ότι συμφώνησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χσάν Ροχανί να ξεκινήσουν από κοινού εργασίες για την αποκωδικοποίηση των μαύρων κουτιών του ουκρανικού αεροσκάφους που καταρρίφθηκε αυτή την εβδομάδα. Κάλεσε επίσης τους διεθνείς εταίρους της Ουκρανίας να είναι ενωμένοι και να επιμείνουν έως ότου η έρευνα ολοκληρωθεί.

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως ο στρατός του κατέρριψε ένα ουκρανικό αεροπλάνο σκοτώνοντας και τους 176 ανθρώπους που επέβαιναν σε αυτό εξαιτίας ενός «ολέθριου λάθους» λέγοντας ότι η αεράμυνά του εκτόξευσε πύραυλο κατά λάθος ενώ βρισκόταν σε επιφυλακή μετά τα ιρανικά πυραυλικά πλήγματα εναντίον αμερικανικών στόχων στο Ιράκ.

Τρουντό: Οι ερωτήσεις πρέπει να απαντηθούν 

Ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τρουντό δήλωσε σήμερα πως παραμένουν τα ερωτήματα για την κατάρριψη από το Ιράν του ουκρανικού αεροπλάνου που είχε αποτέλεσμα να σκοτωθούν και οι 176 επιβαίνοντες σε αυτό, περιλαμβανομένων 57 Καναδών, και πως αναμένει πλήρη συνεργασία στην εν εξελίξει έρευνα. 

«Ο Καναδάς και ο κόσμος έχουν ακόμη πολλές ερωτήσεις, ερωτήσεις που πρέπει να απαντηθούν», είπε ο Τρουντό σε συνέντευξη Τύπου. «Είναι απολύτως απαραίτητο ο Καναδάς να συμμετάσχει στην έρευνα αυτή. Αναμένουμε την πλήρη συνεργασία των ιρανικών αρχών», είπε. Αν και ο Καναδάς δεν έχει διπλωματικές σχέσεις με το Ιράν από το 2012, ο Τρουντό μίλησε με τον Ιρανό πρόεδρο Χασάν Ροχανί νωρίτερα σήμερα, αφού ο Ροχανί είπε πως η κατάρριψη από τον στρατό του αεροπλάνου ήταν ένα «ολέθριο λάθος».

Ο Ροχανί δεσμεύθηκε ότι θα συνεργαστεί με τους Καναδούς ερευνητές, ότι θα εργαστεί για την αποκλιμάκωση των εντάσεων στην περιοχή και ότι θα συνεχίσει τον διάλογο, είπε ο Τρουντό προσθέτοντας πως μια «πλήρης και ολοκληρωμένη» έρευνα είναι καίριας σημασίας προκειμένου να προσδιοριστεί αν η κατάρριψη του αεροπλάνου οφειλόταν πράγματι σε λάθος, και είπε πως η αποζημίωση από το Ιράν των θυμάτων θα πρέπει να είναι «μέρος του μίγματος».

Ο Τρουντό δήλωσε πως είπε στον Ροχανί ότι η παραδοχή του Ιράν ότι κατέρριψε χωρίς να έχει την πρόθεση το επιβατηγό αεροσκάφος είναι «ένα σημαντικό βήμα», αλλά πρόσθεσε πως πρέπει να γίνουν περισσότερα βήματα προκειμένου να έχουμε «πλήρη καθαρότητα για το πώς μια τέτοια φρικτή τραγωδία μπορεί να συνέβη». Λέγοντας ότι είναι «εξοργισμένος», ο Τρουντό πρόσθεσε: «Ο Καναδάς δεν θα ησυχάσει μέχρι να καταλογιστούν οι ευθύνες, να αποδοθεί δικαιοσύνη και οι οικογένειες να έχουν το κλείσιμο που τους αξίζει».

Ο Καναδός πρωθυπουργός ανακοίνωσε εξάλλου ότι μια ομάδα Καναδών ειδικών αναμένεται εντός ωρών στην Τεχεράνη προκειμένου να «εγκαθιδρύσει μια παρουσία επί του πεδίου προς υποστήριξη των καναδικών οικογενειών». «Αυτή τη στιγμή τρεις θεωρήσεις διαβατηρίου έχουν εγκριθεί για τα μέλη της ομάδας ταχείας ανάπτυξης» που αναμένονται γύρω στις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδας) σήμερα», είπε. «Θα ακολουθήσουν και άλλα μέλη της ομάδας» και «οι Ιρανοί συνεργάζονται αυτή τη στιγμή για την έκδοση των θεωρήσεων διαβατηρίου».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ