Ουγγαρία: Δωρεάν τεχνητή γονιμοποίηση για να αντιμετωπιστεί «η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση»

Ουγγαρία: Δωρεάν τεχνητή γονιμοποίηση για να αντιμετωπιστεί «η υπογεννητικότητα και η μετανάστευση» Facebook Twitter
EPA
4

Δωρεάν θεραπείες τεχνητής γονιμοποίησης σε κρατικές κλινικές ανακοίνωσε ότι θα παρέχει σε ζευγάρια, ο πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν.

Ο ακροδεξιός εθνικιστής πρωθυπουργός της Ουγγαρίας, υποστηρίζει εδώ και καιρό την προσέγγιση της «τεκνοποίησης κατά της μετανάστευσης» για την αντιμετώπιση της «δημογραφικής παρακμής», όπως λέει. Ο ίδιος είπε ότι η γονιμότητα είναι στρατηγικής σημασίας καθώς ο πληθυσμός της Ουγγαρίας μειώνεται σταθερά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Τον περασμένο μήνα μάλιστα η κυβέρνησή του έφερε υπό τον κρατικό έλεγχο έξι κλινικές γονιμότητας.

Ο Βίκτορ Όρμπαν περιέγραψε την Πέμπτη τις λεπτομέρειες που αφορούν στην πολιτική γονιμότητας. με τη δωρεάν θεραπεία τεχνητής γονιμοποίησης να ανακοινώνει ότι θα προσφέρεται από την 1η Φεβρουαρίου. Ωστόσο ακόμα δεν είναι σαφές για το ποιοι θα είναι οι δικαιούχοι. Ακόμα, σε δηλώσεις του είπε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο απαλλαγής από το φόρο εισοδήματος για τις γυναίκες που έχουν τρία ή περισσότερα παιδιά. Ήδη από τον Ιανουάριο, απαλλάσσονται όσες έχουν τουλάχιστον τέσσερα παιδιά.

«Αν θέλουμε παιδιά από την Ουγγαρία αντί μεταναστών και εάν η ουγγρική οικονομία μπορεί να δημιουργήσει την απαραίτητη χρηματοδότηση, τότε η μόνη λύση είναι να δαπανήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερους πόρους για την υποστήριξη των οικογενειών και την ανατροφή των παιδιών», δήλωσε. Ο Βίκτορ Όρμπαν - ο οποίος είναι πρωθυπουργός από το 2010 - βασίζει τις εκστρατείες του στην αντίθεσή του προς τη μετανάστευση.


Τον Σεπτέμβριο του περασμένου χρόνου, σε μια διεθνή διάσκεψη κορυφής για το δημογραφικό είπε ότι ενώ άλλοι Ευρωπαίοι ηγέτες πίστευαν ότι η μετανάστευση ήταν η λύση για την πτώση του μέσου όρου ηλικίας του πληθυσμού, ο ίδιος το απέρριψε.


Ο Ούγγρος πρωθυπουργός επανέλαβε την ακροδεξιά θεωρία της «μεγάλης αντικατάστασης», η οποία ισχυρίζεται ότι οι λευκοί Ευρωπαϊκοί πληθυσμοί σταδιακά αντικαθίστανται από ανθρώπους μη ευρωπαϊκής καταγωγής. «Εάν η Ευρώπη δεν πρόκειται να κατοικηθεί από τους Ευρωπαίους στο μέλλον και το θεωρούμε δεδομένο, τότε μιλάμε για ανταλλαγή πληθυσμών, για να αντικαταστήσουμε τον πληθυσμό των Ευρωπαίων με άλλους», είχε δηλώσει.

Με πληροφορίες από το BBC 

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

2 σχόλια
Το σκεπτικό του Όρμπαν είναι ολόσωστο. Για τον τρόπο που προσπαθεί να το υλοποιήσει δεν είμαι και τόσο σίγουρος. Η υπογεννητικότητα οφείλεται κυρίως στο ό,τι τα νέα ζευγάρια δεν επιθυμούν πολλά παιδιά, αν επιθυμούν καθόλου. Κι αυτή η νοοτροπία σχετίζεται με το κόστος διαβίωσης κι ανατροφής των παιδιών, τα πρότυπα ζωής που σερβίρουν τα ΜΜΕ, το κράτος πρόνοιας σε ό,τι αφορά τις ευκολίες που παρέχει σχετικά με την ανατροφή των παιδιών, τη θέση της γυναίκας σαν μητέρα μέσα στην κοινωνία.
Τα ΜΜΕ σερβίρουν διαρκή κατανάλωση. Αυτό σημαίνει και πολύωρη εργασία και ικανοποίηση και κοινωνική καταξίωση μέσω υλικών αγαθών, αυτό εκ των πραγμάτων δεν αφήνει και πολλά περιθώρια στη δημιουργία οικογένειας. Θα έλεγε κανείς πως αυτή η μείωση πληθυσμού ίσως να ήταν ένα αντίδοτο στην περιβαλλοντική καταστροφή αυτού του υπερκαταναλωτικού τρόπου ζωής. Φευ όμως! Το “πρόβλημα" λύθηκε με το “outsourcing”, τη μετανάστευση δηλαδή.
Δεν νομίζω πως τη σήμερον τίθεται σαν θέμα το «δεν γουστάρω να δουλεύω πολύ για να αναθρέψω τα παιδιά μου». Πιο πολύ παίζει το «δεν έχω εργασία οπότε δεν μπορώ καν να έχω σχέση που να σκέφτομαι να την προσανατολίσω στη δημιουργία οικογένειας».Επίσης οι πολύτεκνοι αντιμετωπίζονται από τα ΜΜΕ σαν αξιοπερίεργα κατάλοιπα μιας παρωχημένης νοοτροπίας, σαν θρησκόληπτοι κλπ κλπ ακόμη κι αν κάποιοι τυχαίνει να είναι καταξιωμένοι επαγγελματίες (περίπτωση Σπανούλη).Η ενσωμάτωση των εφαρμογών ρομποτικής θα φέρει απροσδόκητες, κοσμοϊστορικές αλλαγές στις αναπτυγμένες τεχνολογικά κοινωνίες που θα επηρεάσουν το ζήτημα γεννητικότητα κι αναμένω να δω τις συνέπειες.
Γιατί είναι ακραία-δεξιό να σε ενδιαφέρει η κοινωνική συνοχή της χώρας σου και η πολιτισμική της ταυτότητα και όχι ακραίο να αναπληρώνεις τον φθίνοντα πληθυσμό με ανθρώπους από τρίτες χώρες που θα δουλεύουν για 1 κομμάτι ψωμί; Άλλο εθνικοσοσιαλισμός, άλλο ακροδεξιός επιθετικός φασισμός.Επίσης η θεωρία της αντικατάστασης φθίνοντα πληθυσμού δεν είναι ακόμα μία θεωρία συνομωσίας για να γίνονται τίτλοι σε νεοφιλελεύθερα έντυπα αριστερόστροφης συσκευασίας...Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν εδώ και πολλά χρόνια δημοσιοποιήσει ανάλογες έρευνες.https://www.un.org/en/development/desa/population/publications/ageing/replacement-migration.asp