Πρίγκιπας Χάρι: Ο πρίγκιπας που απαρνείται το «γαλάζιο» αίμα του

Πρίγκιπας Χάρι: Ο πρίγκιπας που απαρνείται το «γαλάζιο» αίμα του Facebook Twitter
0

Ποιος: Πρίγκιπας Χάρι, δούκας του Έσσεξ, μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας, γιος του Καρόλου και της Νταϊάνας, 6ος στη σειρά διαδοχής του θρόνου.


Πού: Στο μέγαρο Frogmore Cottage του Κάστρου των Ουϊνσδορ όπου εγκαταστάθηκαν μαζί με την Αμερικανίδα σύζυγό του Μέγκαν Μαρκλ από τον Ιανουάριο του '19, εγκαταλείποντας το παλάτι του Κένσινγκτον – το πριγκιπικό ζεύγος ωστόσο ήδη περνούσε μεγάλα διαστήματα σε ιδιόκτητο θέρετρο της νήσου Βανκούβερ στον Καναδά όπου επιθυμούν να ζήσουν πιο μόνιμα ως «κοινοί θνητοί», καθώς δήλωσαν προχθές – μια εξέλιξη που έχει επισκιάσει ακόμα και τις συζητήσεις για το Brexit στο Ηνωμένο Βασίλειο.


Γιατί: Διότι η αιφνίδια απόφασή του να αποσυρθεί από τα πριγκιπικά του καθήκοντα, να αναζητήσει εργασία και να γίνουν από κοινού με τη Μέγκαν οικονομικά ανεξάρτητοι διακόπτοντας δεσμούς με το παλάτι προκαλεί άλλον ένα μεγάλο θεσμικό αλλά και οικονομικό πονοκέφαλο στο Μπάκιγχαμ, λίγες μόλις μέρες αφότου ο δευτερότοκος γιος της βασίλισσας Ελισάβετ πρίγκιπας Άντριου δήλωσε ότι παραιτείται κι εκείνος από τα δημόσια καθήκοντά του ύστερα από τις αποκαλύψεις για σεξουαλικά αλλά και οικονομικά σκάνδαλα. Φανερά χολωμένη με τα καμώματα του εγγονού της, η 93χρονη βασίλισσα ζήτησε να βρεθεί άμεσα μια στοιχειωδώς ικανοποιητική λύση στη σχέση του ζεύγους με το στέμμα δεδομένου ότι ακόμα και το να απαρνηθεί κάποιος το «γαλάζιο» αίμα του – καθώς έπραξε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα για χάρη μιας γυναίκας και ο πρόγονός του Εδουάρδος Η΄ - είναι μια περίπλοκη υπόθεση. Όπως τότε η Γουόλις Σίμπσον, έτσι και τώρα η Μέγκαν Μαρκλ στοχοποιήθηκε ως υπεύθυνη γι΄αυτή την απόφαση, ειδικά εξαιτίας της μεξικανικής κατά το ήμισυ καταγωγής της.


Διά Ταύτα: Αντίθετα με τον «αλητάμπουρα» θείο του, η δημόσια εικόνα του Χάρι είναι μάλλον συμπαθής από τότε που η επονομαζόμενη και «πριγκίπισσα του λαού» Νταϊάνα, μητέρα του ίδιου και του μεγαλύτερου αδερφού του Γουϊλιαμ – με τον οποίο οι σχέσεις του είναι από καιρό τεταμένες – σκοτωνόταν σε αυτοκινητικό δυστύχημα τον Αύγουστο του '97 στο Παρίσι μαζί με τον Αιγύπτιο σύντροφό της Ντόντι Αλ Φαγέντ, έχοντας ήδη χωρίσει με τον πατέρα τους. Ο Χάρι ήταν τότε μόλις 12 ετών. Αν εξαιρεθούν κάποιες εφηβικές «τρέλες», όπως οι έξοδοι για ολονύκτιο κλάμπινγκ με ουσίες και οινοπνεύματα ή όταν ο φακός των παπαράτσι τον συνέλαβε να σκάει σε πάρτι μεταμφιεσμένων φορώντας ναζιστική στολή (είχε απολογηθεί δημόσια γι' αυτό), η όλη του μέχρι τώρα πορεία υπήρξε σχεδόν αψεγάδιαστη. Και τη θητεία του υπηρέτησε στο Αφγανιστάν σαν «απλός στρατιώτης» και για τον αθλητισμό ενδιαφέρθηκε και κοινωνικές ευαισθησίες επέδειξε. Ακολουθώντας εξάλλου το παράδειγμα της μητέρας του στήριξε καμπάνιες και ιδρύματα για τον HIV (έκανε μάλιστα και ο ίδιος δημόσια τεστ οροθετικότητας) όπως επίσης για το περιβάλλον και την άγρια ζωή. Αν και καθώς λέει τον κούρασαν τα πριγκιπικά καθήκοντα και το «ανελέητο» βασιλικό πρωτόκολλο, δεν έχει ακόμα αποποιηθεί τον τίτλο του. Ακόμα οπότε κι αν στερηθεί τα διάφορα παχυλά βασιλικά επιδόματα, μπορεί ακόμα να απολαμβάνει έσοδα τουλάχιστον 5 εκ. στερλινών από τα ακίνητα του πατέρα του ώσπου να «αποκατασταθεί» επαγγελματικά. Ένα άλλο «καυτό» θέμα είναι ποιος θα πληρώνει πλέον την 24ωρη προσωπική ασφάλεια του ζεύγους και του γιου τους. Σε κάθε περίπτωση, το Μπάκιγχαμ αρχίζει να «φυλλοροεί» επικίνδυνα και σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προβλήματά του, τα ερωτηματικά για το μέλλον ενός θεσμού που έχει ταυτιστεί απόλυτα με τη Μεγάλη Βρετανία πολλαπλασιάζονται.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Διεθνή / Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο όπου εμφανίζεται Ισραηλινοαμερικανός όμηρος

Στο βίντεο διάρκειας σχεδόν τριών λεπτών, ο Γκόλντμπεργκ-Πόλιν, ο οποίος φαίνεται να του λείπει το ένα χέρι, αυτοπαρουσιάζεται και ζητά από την ισραηλινή κυβέρνηση να τους επιστρέψει στο σπίτι
NEWSROOM