ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε με Τραμπ για «μεγαλύτερη συνεισφορά» των συμμάχων στη Μέση Ανατολή

ΝΑΤΟ: Ο Στόλτενμπεργκ συμφώνησε με Τραμπ για «μεγαλύτερη συνεισφορά» των συμμάχων στη Μέση Ανατολή Facebook Twitter
0

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ συζήτησε για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ζητώντας επί της ουσίας μεγαλύτερη εμπλοκή της συμμαχίας. 

Όπως είχε προαναγγείλει και στο διάγγελμά του, ο Αμερικανός πρόεδρος ζήτησε την ενίσχυση του ρόλου του ΝΑΤΟ για την πρόληψη των συγκρούσεων και «τη διαφύλαξη της ειρήνης στη Μέση Ανατολή», ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Από την πλευρά του, ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ συμφώνησε ότι τα μέλη της Συμμαχίας θα πρέπει να «συνεισφέρουν περισσότερο» στη Μέση Ανατολή, όπως ζητά ο Αμερικανός πρόεδρος, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

Στο απογευματινό διάγγελμά του, ο Τραμπ είχε διαβεβαιώσει νωρίτερα πως δεν σκοτώθηκε κανένας Αμερικανός από τις πυραυλικές επιθέσεις του Ιράν σε αμερικανικές βάσεις στο Ιράκ, και προανήγγειλε την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων, που θα αρθούν μόνο αν αλλάξει στάση η Τεχεράνη. 

Πελόζι: Ψήφισμα για τον περιορισμό των στρατιωτικών ενεργειών

Ωστόσο στις ΗΠΑ, κάθε άλλο παρά ομοψυχία επικρατεί για τα επόμενα βήματα. Η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ανακοίνωσε πως το Σώμα θα ψηφίσει επί ενός νομοσχεδίου που στόχο θα έχει να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ αναφορικά με το Ιράν. Οπως δήλωσε η Πελόζι, δεν απαντήθηκαν οι ανησυχίες για τη στρατηγική και τις αποφάσεις της κυβέρνησης στην σημερινή ενημέρωση των βουλευτών.

«Σήμερα, τιμώντας το καθήκον μας να διατηρήσουμε ασφαλή τον αμερικανικό λαό, η Βουλή θα προωθήσει ψήφισμα περί πολεμικών εξουσιών (War Powers Resolution) για να περιορίσει τις στρατιωτικές ενέργειες του προέδρου αναφορικά με το Ιράν», τόνισε η Πελόζι σε ανακοίνωσή της.

Reuters: Η Τεχεράνη δεν ήθελε θύματα

 

Αμερικανικές και ευρωπαϊκές κυβερνητικές πηγές που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, εκτιμούν ότι το Ιράν σκόπιμα απέφυγε να προκαλέσει θύματα στο στρατιωτικό προσωπικό των δύο βάσεων που δέχθηκαν πυραυλικές επιθέσεις στο Ιράκ. Οι πηγές αυτές επικαλούνται με τη σειρά τους τις εκτιμήσεις υπηρεσιών πληροφοριών.

Αναλυτικά, τρεις διαφορετικές πηγές ανέφεραν πως το Ιράν έπληξε τα συγκεκριμένα τμήματα των βάσεων για να ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα τραυματισμού ή θανάτου μεταξύ των Αμερικανών. Στην εκτίμηση αυτή συνηγορούν και υπηρεσίες πληροφοριών εντός του Ιράν, «που επιβεβαιώνουν τον χαρακτήρα του σχεδίου της επίθεσης».

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Διεθνή / Γάζα: Νεογνό σώθηκε από τη μήτρα της νεκρής μητέρας του, μετά από ισραηλινή επιδρομή

Η νεαρή μητέρα υπέκυψε στα τραύματά της λίγο πριν γεννηθεί η κόρη της - «Ακόμα και αν αυτό το παιδί επιβιώσει, γεννήθηκε ορφανό», είπε ο γιατρός της πτέρυγας νεογνών
ΕΥΑ ΠΑΥΛΑΤΟΥ
Ο πρώην αρχηγός του Ουφίτσι ορκίζεται να σώσει τη Φλωρεντία εάν εκλεγεί δήμαρχος

Διεθνή / Φλωρεντία: Ο πρώην διευθυντής της γκαλερί Ουφίτσι ορκίζεται να διώξει τα μπέργκερ από τους δρόμους αν εκλεγεί δήμαρχος

Υποστηριζόμενος από το κόμμα της Μελόνι, ο Έικε Σμιντ λέει ότι η καταστολή του εγκλήματος και του υπερτουρισμού θα βοηθήσει στην αποκατάσταση της Φλωρεντίας
NEWSROOM
Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

LiFO politics / Με ποια κριτήρια θα ψηφίσουν οι Κύπριοι στις ευρωεκλογές;

Πενήντα χρόνια μετά την τουρκική εισβολή και είκοσι από την ένταξη στην Ε.Ε., σχεδόν μισό εκατομμύριο Κύπριοι θα ψηφίσουν για τις ευρωεκλογές. Ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα που τους απασχολούν, εκτός από την τουρκική εισβολή και κατοχή; Και ποια είναι η εξέλιξη της πρωτοβουλίας αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα; Η Βασιλική Σιούτη μιλά με τον δημοσιογράφο Κώστα Βενιζέλο από τη Λευκωσία.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ