Jordi Casamitjan: Ο ηθικός vegan που έχασε τη δουλειά του για χάρη των ζώων, μιλά στο LiFO.gr για την απόφαση «σταθμό» στη Βρετανία

Jordi Casamitjan: Ο ηθικός vegan που έχασε τη δουλειά του για χάρη των ζώων, μιλά στο LiFO.gr για την απόφαση «σταθμό» στη Βρετανία Facebook Twitter
Ο πρώτος αναγνωρισμένος «ηθικός vegan» στη Βρετανία, μιλά στο LiFO.gr
1

Την περασμένη εβδομάδα, ένα δικαστήριο στη Βρετανία απεφάνθη πως ο «ηθικός βιγκανισμός» είναι φιλοσοφική πεποίθηση και θα πρέπει να προστατεύεται δια νόμου από φαινόμενα διακρίσεων και ρατσιστικών συμπεριφορών . 

Η απόφαση «σταθμός» λήφθηκε στο πλαίσιο μιας μεγαλύτερης υπόθεσης, μετά την απόλυση ενός vegan, του Jordi Casamitjan, από την φιλοζωική εταιρεία League Against Cruel Sports (LACS). Ο Casamitjana υποστηρίζει ότι απολύθηκε από την Λίγκα Κατά των Βάναυσων Σπορ (League Against Cruel Sports) όταν αποκάλυψε ότι η φιλοζωική οργάνωση είχε επενδύσει αποθεματικά συντάξεων σε εταιρείες που κάνουν πειράματα σε ζώα. Ο ίδιος θεωρεί ότι απόλυσή του ήταν συνέπεια της στάσης που τήρησε ως ηθικός vegan ενώ η Λίγκα υποστηρίζει ότι τον έδιωξε για λάθος χειρισμούς και συμπεριφορά απέναντι στους εργοδότες του.

Εργατικό δικαστήριο στο Νόργουιτς κλήθηκε την περασμένη εβδομάδα να αποφασίσει, κατά πόσο ο «ηθικός βιγκανισμός» εν γένει θα έπρεπε να θεωρείται φιλοσοφική πεποίθηση, και αν πρέπει να προστατεύεται δια νόμου, όπως οι θρησκείες, από τις διακρίσεις. Η θετική απόφαση θέτει τώρα τις βάσεις για την ακροαματική διαδικασία στην υπόθεση απόλυσης του Casamitjan που, μιλώντας στο LiFO.gr, δηλώνει πανευτυχής με την έκβαση του πρώτου σκέλους. 

«Η προ-ακροαματική διαδικασία πήγε πολύ καλά. Κράτησε δύο ημέρες και θέμα είχε το αν είμαι πράγματι "ηθικός vegan" όπως ισχυρίζομαι, και κατά πόσο ο ηθικός βιγκανισμός είναι μια φιλοσοφική πεποίθηση που πρέπει να προστατεύεται από τον νόμο περί ισότητας του 2010. Η δικαστής έκρινε πως ισχύουν και τα δύο, καθώς παρείχαμε περισσότερες από 1.200 σελίδες με αποδεικτικά έγγραφα για τους ισχυρισμούς μου. Φαίνεται πως ήταν αρκετά γιατί η δικαστής δεν με ρώτησε τίποτα άλλο», λέει στο LiFO.gr ο Casamitjan.

Jordi Casamitjan: Ο ηθικός vegan που έχασε τη δουλειά του για χάρη των ζώων, μιλά στο LiFO.gr για την απόφαση «σταθμό» στη Βρετανία Facebook Twitter
O Jordi Casamitjan αποκάλυψε πως οι εργοδότες του στην φιλοζωική εταιρεία League Against Cruel Sports είχαν επενδύσει χρήματα σε εταιρείες που κάνουν πειράματα σε ζώα
 

«Η υπόθεσή μου συνεχίζεται [...] για την διάκριση σε βάρος μου και τη δημοσιοποίηση των στοιχείων», για λόγους συνείδησης, λέει ο ίδιος, εστιάζοντας στο να κερδίσει το δεύτερο και σημαντικότερο σκέλος της υπόθεσης. «Θέλω να βρω μια κατάλληλη δουλειά που θα μου επιτρέψει να συνεχίσω την μακροχρόνια καριέρα μου στην προστασία των ζώων», συνεχίζει.  «Πολλοί vegans με στηρίζουν, εκατοντάδες έχουν κάνει δωρεά στη σελίδα μου στο crowdjustice.com και είμαι ευγνώμων για αυτό», λέει ο ίδιος. 

Η Μέγκαν Χαντ, μία εκ των συνηγόρων του, εκτιμά μιλώντας στη LiFO ότι υπάρχουν αρκετά αποδεικτικά στοιχεία ώστε ο πελάτης τους να δικαιωθεί στο δικαστήριο.

Με τα πόδια στη δουλειά για χάρη των εντόμων

Ο Casamitjana δεν απέχει απλώς από το κρέας αλλά φροντίζει με τη στάση του να μην στοιχίζει τη ζωή σε ζώα ή έντομα - είτε έμμεσα είτε άμεσα. Για παράδειγμα, κάθε πρωί περπατά αντί να παίρνει το λεωφορείο, ώστε να μην νιώθει συνυπεύθυνος για την όποια θανατηφόρα πρόσκρουση εντόμων πάνω στα τζάμια του λεωφορείου. Τόσο οι ηθικοί vegan όσο και οι χορτοφάγοι ακολουθούν διατροφή που στηρίζεται αποκλειστικά στα φρούτα και στα λαχανικά ενώ παράλληλα αγωνίζονται για τον τερματισμό κάθε μορφής εκμετάλλευσης των ζώων από τον άνθρωπο - όπως το εμπόριο γούνας και δέρματος και τα πειράματα σε ζώα από εταιρείες καλλυντικών.

Η δικαστής Ρόμπιν Ποστλ έκρινε την Παρασκευή πως ο ηθικός βιγκανισμός πρέπει να θεωρείται φιλοσοφική θέση αφού:

-είναι ειλικρινής στάση ζωής
-έχει ειδικό βάρος στην ζωή και στην συμπεριφορά του ανθρώπου
-έχει «έναν βαθμό σοβαρότητας, συνοχής και σημασίας»
-είναι άξιος σεβασμού σε μία δημοκρατική κοινωνία και όχι ασύμβατη με την ανθρώπινη αξιοπρέπεια ούτε σε σύγκρουση με τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα
-είναι μία πεποίθηση και όχι απλώς άποψη βασισμένη στις τελευταίες διαθέσιμες πληροφορίες

Jordi Casamitjan: Ο ηθικός vegan που έχασε τη δουλειά του για χάρη των ζώων, μιλά στο LiFO.gr για την απόφαση «σταθμό» στη Βρετανία Facebook Twitter
Ο ηθικός βιγκανισμός δεν είναι απλώς μια διατροφική επιλογή αλλά μια συνολική στάση ζωής κατά τις εκμετάλλευσης των ζώων

Ο Casamitjana δούλευε καιρό για την φιλοζωική οργάνωση League Against Cruel Sports και λέει πως παρότι μίλησε στους προϊσταμένους του για τις επενδύσεις που είχαν κάνει, εκείνοι δεν φρόντισαν να αποσύρουν τα χρήματα από εταιρείες που επιτρέπουν τα πειράματα σε ζώα. Τότε εκείνος αποφάσισε να ενημερώσει τους συναδέλφους του. 

«Τώρα οι δικαστές θα κληθούν να κρίνουν κατά πόσο ήταν νόμιμη η συμπεριφορά της φιλοζωικής εταιρείας» στον Jordi Casamitjan, λέει ο Πίτερ Ντάλι, ο συνήγορος της ομάδας που ήταν στο πλευρό του άνδρα και στην κρίσιμη προ-ακροαματική διαδικασία. Κατά τον ίδιο, η κατοχύρωση του ηθικού βιγκανισμού και το δικαίωμα στην προστασία από διακρίσεις, θα παίξει δυνητικά σημαντικό ρόλο στις σχέσεις των υπαλλήλων με την εργοδοσία και στο εργασιακό περιβάλλον, στο μέλλον. 

Μετά την απόφαση «σταθμό» η νομική σύμβουλος Δρ. Jeanette Rowley δήλωσε στο Vegan Society: «Είναι μία φανταστική ημέρα για τα ζώα και για τους vegan που θα έπρεπε να έχουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερη θεσμική υποστήριξη, τόσο στα νοσοκομεία όσο και στα σχολεία. Το αποτέλεσμα είναι το σωστό λογικά αλλά και συναισθηματικά και είναι η μόνη απόφαση που θα μπορούσαμε να έχουμε». 

Διεθνή
1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

1 σχόλια
Αν και βηγκαν δεν με ενθουσιάζει η δικαστική απόφαση.Πρώτον δεν μου αρέσει η ιδέα οτι το να είσαι βήγκαν ισοδυναμεί - στα μάτια του νόμου - με την οποιανδήποτε θρησκεία. Το να είσαι βήγκαν αποτελεί μια ηθική, προσωπική στάση ζωής, και απέχει ΠΑΡΑ πολύ από ιδεολογίες, σέχτες και θρησκείες.Δεύτερον δεν μου αρέσει η ιδέα του "βηγκανόμετρου". Ο τύπος πήρε μια μεζούρα και μέτρησε ότι αυτός τον έχει 3 μέτρα (τον βηγκανισμό) ενώ η εταιρεία στην οποία δούλευε τον έχει "μόνο" 1,5 μέτρο.Ο καλύτερος τρόπος για να δυσφημίσεις βαριά μια οποιαδήποτε στάση ζωής / φιλοσοφία είνια να συγκρίνεις τον δικό σου βαθμό απολυτότητας με των άλλων.Τρίτον, βρίσκω την απολυτότητα εντελώς ηλίθια. Το να ανησυχείς για τα μυγάκια που θα σκοτωθούν στο τζάμι του λεωφορείου (ενώ εκατομμύρια άλλα ζώα ζουν την φριχτότερη κόλαση στον πλανήτη) είναι ουρανομήκης χαζομάρα.Στην τελική, η _μόνη_ 100% απόλυτη λύση για να μην βλάπτεις τα ζώα είναι να αυτοκτονήσεις. Οσο ζεις, είτε σου αρέσει είτε όχι, θα βλάπτεις ζώα - με την αναπνοή σου και μόνο.Τέταρτον, δεν ξέρω την ΜΚΟ στην οποία δούλευε ο τύπος. Ούτε τα νομικίστικα τερτίπια κατέχω. Αλλά σύμφωνα με το άρθρο, ο τύπος ενημέρωσε την εταιρεία στην οποία εργάζονταν ότι αυτός δεν θεωρεί σωστή την πολιτική της εταιρείας και η εταιρεία τον απέλυσε.Πολλά βρωμάνε εδώ. Αν διαφωνείς με τις πολιτικές του εργοδότη σου, απλά παραιτείσαι. Το να ισχυρίζεσαι μετά ότι σε απέλυσαν εξ αιτίας της ιδεολογίας σου είναι αστήρικτο.Ο εργοδότης από την άλλη μεριά δεν έχει κανέναν λόγο να απολύσει έναν καλό υπάλληλο επειδή ο υπάλληλος δεν βρίσκει σωστές τις πολιτικές της εταιρείας.Τεσπα, ελπίζω όλο αυτό το πανηγυράκι να ξεχαστεί το συντομότερο δυνατόν.Εχουμε σοβαρότερα προβλήματα να ασχοληθούμε από τις απολυτότητες ενός βαρεμένου.