Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα σενάρια αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ

Οι ΗΠΑ διαψεύδουν τα σενάρια αποχώρησης του αμερικανικού στρατού από το Ιράκ Facebook Twitter
EPA
0

Οι ΗΠΑ δεν έχουν λάβει απόφαση για μια αποχώρηση των στρατευμάτων τους από το Ιράκ, ξεκαθάρισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Μαρκ Έσπερ, μετά την δημοσιοποίηση μιας επιστολής του αμερικανικού συνασπισμού που άφηνε ανοικτό αυτό το ενδεχόμενο.

Λίγες ώρες νωρίτερα, ο ναύαρχος William H. Seely III ενημέρωνε τον ιρακινό στρατό πως σέβεται την απόφαση του Ιράκ, για αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη χώρα, και οι αμερικανικές δυνάμεις θα επανατοποθετηθούν «για να προετοιμάσουν την μετέπειτα κίνησή» των μονάδων.

Σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post, η αυθεντικότητα της επιστολής έχει επιβεβαιωθεί αλλά ο Έσπερ εμφανίζεται τώρα κάθετα αντίθετος. «Ουδεμία απόφαση έχει ληφθεί για να φύγουμε από το Ιράκ. Τελεία», δήλωσε χαρακτηριστικά στους δημοσιογράφους. O William H. Seely III πάντως παρουσιαζόταν πολύ συγκεκριμένος για το σχέδιο μετακίνησης του στρατού, ενημερώνοντας πως αυτή η απόφαση θα έχει ως παράπλευρη συνέπεια την αυξημένη κυκλοφορία ελικοπτέρων μέσα και έξω από την «πράσινη ζώνη» της Βαγδάτης, κυρίως κατά τη διάρκεια της νύχτας, ώστε να ελαχιστοποιηθεί η ενόχληση των πολιτών.

«Αυτή η επιστολή δεν αντιστοιχεί στο πνεύμα που μας διακατέχει σήμερα. Δεν ξέρω τι είναι αυτό το γράμμα ... Προσπαθούμε να μάθουμε από πού προέρχεται αυτό, τι είναι αυτό, ωστόσο δεν έχει ληφθεί απόφαση για αποχώρηση από το Ιράκ», απαντά τώρα ο Έστερ.

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ έχει διατάξει μια αμφίβια μονάδα 4.500 στρατιωτών και πεζοναυτών να προετοιμαστούν για να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις στη Μέση Ανατολή, ώστε να ενισχυθεί η δύναμη πυρός απέναντι σε μία ενδεχόμενη επίθεση αντιποίνων από το Ιράν, σύμφωνα με αξιωματούχο που επικαλείται η Washington Post.

Χθες, η εταιρεία Chevron ανακοίνωσε ότι απομάκρυνε τους Αμερικανούς που δούλευαν στις πετρελαϊκές περιοχές του ιρακινού Κουρδιστάν, με εκπρόσωπο της εταιρείας να κάνει λόγο για «προληπτικό μέτρο ασφαλείας». Η εταιρεία με βάση την Καλιφόρνια είχε σταματήσει το 2015 τις γεωτρήσεις στην περιοχή, εξαιτίας της απειλής του Ισλαμικού Κράτους. Οι εργασίες ξεκίνησαν εκ νέου το 2017 και τώρα η Chevron λέει πως δεν θα υπάρξει διάλειμμα, και οι δραστηριότητες θα συνεχιστούν κανονικά από τους ντόπιους υπαλλήλους.

Ο Έσπερ διαβεβαίωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες παραμένουν προσηλωμένες στην καταπολέμηση του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ, μαζί με τους συμμάχους και τους εταίρους της Αμερικής.

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ