Σάνα Μάριν: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει 6ωρη εργασία με 4 εργάσιμες την εβδομάδα

Σάνα Μάριν: Η πρωθυπουργός της Φινλανδίας θέλει 6ωρη εργασία με 4 εργάσιμες την εβδομάδα Facebook Twitter
4

Η Σάνα Μάριν έγινε πρόσφατα η νεότερη πρωθυπουργός της Φινλανδίας σε ηλικία 34 ετών και ταυτόχρονα η νεότερη εν ενεργεία πρωθυπουργός στον κόσμο. 

Η Μάριν συγκέντρωσε το ενδιαφέρον του διεθνούς τύπου τόσο για την εντυπωσιακή σταδιοδρομία όσο και για τις προοδευτικές της ιδέες και την προσωπική της ζωή, αφού μεγάλωσε από ομόφυλο ζευγάρι, λέγοντας πως όταν ήταν μικρή ένιωθε «αόρατη», επειδή δεν ένιωθε ότι μπορούσε να μιλήσει ανοικτά για την οικογένειά της.

Τώρα, όλοι θυμήθηκαν μια άλλη δήλωσή που είχε κάνει τον Αύγουστο, όσο ακόμα ήταν υπουργός Μεταφορών και υποστήριζε την πρόταση για έξι ώρες εργασίας την ημέρα και μόνο τέσσερις εργάσιμες ημέρες την εβδομάδα. 

«Μια εβδομάδα με τέσσερις εργάσιμες και έξι ώρες εργασίας την ημέρα. Γιατί δεν θα μπορούσε να είναι αυτό το επόμενο βήμα; Είναι οι 8 ώρες η "απόλυτη αλήθεια"; Πιστεύω ότι οι άνθρωποι αξίζουν να περνάνε περισσότερο χρόνο με τις οικογένειές τους και τους αγαπημένους τους, κάνοντας τα χόμπι τους και απολαμβάνοντας άλλες πτυχές της ζωής, όπως τον πολιτισμό. Αυτό θα μπορούσε να είναι το επόμενο βήμα στην εργασία μας», δήλωνε η τότε υπουργός και νυν πρωθυπουργός της χώρας, κατά τη διάρκεια ενός συνεδρίου για τα 120 χρόνια από την ίδρυση του Σοσιαλιστικού Δημοκρατικού Κόμματος που πλέον ηγείται. 

Η ίδια εξέφραζε τότε την επιθυμία να γίνει η πρότασή αυτή πραγματικότητα στο άμεσο μέλλον. Προς το παρόν στη Φινλανδία, η νόρμα είναι η 8ωρη εργασία, πέντε μέρες την εβδομάδα αλλά και η Αριστερή Συμμαχία είχε προτείνει στο παρελθόν να δοκιμαστεί η εξάωρη εργασία στη χώρα.

Η πρόταση της Μάριν πάντως είχε τότε βρει σθεναρούς επικριτές από την αντιπολίτευσης με τον Άρτο Σατόνεν του NPC να επισημαίνει πως, σύμφωνα με το Ινστιτούτο της Φινλανδικής Οικονομίας (Etla), η επέκταση του ωραρίου εργασίας ήταν από τους πιο αποτελεσματικά μέτρα για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας. «Έχει το SPD επαφή με την πραγματικότητα;», είχε τότε αναρωτηθεί. Αν κάτι έχει αποδείξει πάντως η Μάριν, είναι πως συνήθως καταφέρνει να υλοποιήσει τα σχέδιά της και μένει να αποδειχθεί αν η κυβέρνησή της θα κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση στα εργασιακά. 

Με πληροφορίες από Helsinki Times

Διεθνή
4

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

σχόλια

3 σχόλια
Η πραγματικότητα είναι ότι τις περισσότερες δουλειές, αργά ή γρήγορα, θα τις αντικαταστήσουν οι μηχανές. Άρα είτε θα δουλεύουμε όλοι λιγότερες ώρες (αλλά και με μισθούς που να μπορούμε να ζήσουμε) είτε θα δουλεύουν οι μισθοί και οι άλλοι μισοί θα απολυθούμε.
Φωτεινή αυτό μέχρι να γίνει (γενικευμένη ρομποτική εργασία) θα περάσουν κάποιοι αιώνες. Μέχρι τότε η ανθρωπότητα στηρίζεται και θα στηρίζεται, σχεδόν ολοκληρωτικά, στην συμβατική, ανθρώπινη, χειρωνακτική και νοητική εργασία σε πάρα πολλούς τομείς.Με την σταδιακή καθιέρωση της ρομποτικής εργασίας (όταν αυτή θα συμβεί)και των διαδικτυακών εμπορικών και οικονομικών υπηρεσιών, αν συγκριτικά θέλουμε να κατανοήσουμε την κατάσταση, θα συμβεί ό,τι συνέβη με την βιομηχανική επανάσταση η οποία ανέτρεψε σε μεγάλο βαθμό την μέχρι τότε αποκλειστική χρήση ανθρώπινου δυναμικού στους βιοτεχνικούς τομείς ευρείας παραγωγής οι οποίοι μετατράπηκαν σε βιομηχανίες με χρήση πολύ λιγότερων εργατών.Να σημειωθεί ότι οι αμοιβές και οι συνθήκες ήταν ιδιαίτερα απάνθρωπες και χωρίς τον διαχωρισμό ανήλικων και ενήλικων εργατών (κάτι που σε πολλές φτωχές και υπανάπτηκτες χώρες συμβαίνει και σήμερα)!...Σε κάθε περίπτωση είναι πολύ προτιμότερο να ακούς μουσική από μια ζωντανή ορχήστρα με τον μαέστρο της (έστω και ηχογραφημένη), παρά από ένα συνθεσάιζερ (ακόμα και "Live")!...
Εδώ μας θέλουν κυριολεκτικά είλωτες!!Τα όποια εργασιακά δικαιώματα, σταδιακά έχουν αρχίσει να ξηλώνονται, με πολύ χαρακτηριστικό παράδειγμα τους εργαζόμενους/μισθωτούς (σε υπαλλήλους αναφέρομαι που παρέχουν --εξαρτημένη μορφή εργασίας--), με μπλοκάκι παροχής υπηρεσιών ("νόμος Κατρούγκαλου"), χωρίς, απολύτως καμία εργασιακή προστασία αντίστοιχης όσων εργάζονται υπό το μέχρι πρότινος, υποχρεωτικά καθιερωμένου, εργασιακού καθεστώτος συμβάσεων εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου (ΙΚΑ) με ό,τι προστατευτικό προβλέπεται για τους εργαζόμενου σε αυτό, καθώς επίσης να επιβαρύνονται οι ίδιοι (μέρους ή ολοκληρωτικά) των ασφαλιστικών παρακρατήσεων από τον μισθό τους ή το μεροκάματό τους, καταβάλλοντας τέλος επιτηδεύματος (ενώ στην ουσία ΔΕΝ είναι επιτηδευματίες/ελεύθεροι επαγγελματίες), πληρώνοντας και τα λογιστικά έξοδα συμπλήρωσης βιβλίων και καταβολής Φ.Π.Α. Ο εργαζόμενος/υπάλληλος αμειβόμενος με μπλοκ παροχής υπηρεσιών, χαρακτηριστικά, δεν δικαιούται κανένα επίδομα αδείας, επιδοτούμενες αναρρωτικές άδειες, άδειες εγκυμοσύνης, τοκετού ή λοχείας. Όποιο εργατικό ατύχημα επιβαρύνει τον ίδιο (ως «ελεύθερο επαγγελματία» που ο ίδιο φέρει την ευθύνη της θέσεως του) και όχι τον εργοδότη!... ..συνθήκες «Γαλέρας» πλήρως νομιμοποιημένες!Ο νόμος αυτός (υπαλλήλων με μπλοκάκι) εφαρμόζεται κανονικότατα σε ευρεία κλίμακα και κανένα σωματείο, συνδικαλιστικοί και εργασιακοί φορείς δεν αντέδρασαν στο παραμικρό!...ΜΕΓΑΛΗ ΞΕΦΤΙΛΑ!!...
Προσπερνάω το παρελθόν και βιογραφικό της, να σταθώ στην ουσία. Χρειάζομαι άλλες τέτοιες φωνές, ενάντια στην αηδία των φιλελε που μας έχουν πείσει ότι ο μόνος δρόμος για την ευημερία είναι περισσότερη δουλειά.Μακάρι να εφαρμοστεί έστω και μερικώς.