«Απαγορεύεται η είσοδος»: Γιατί η Ιαπωνία κρατά σφραγισμένους τους αρχαίους τάφους Mozu Κofungun

«Απαγορεύεται η είσοδος»: Γιατί η Ιαπωνία κρατά σφραγισμένους τους αρχαίους τάφους Mozu Κofungun Facebook Twitter
0

Αν και οι εμβληματικοί τάφοι Mozu Κofungun στην πόλη Sakai ανακηρύχθηκαν πρόσφατα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την Unesco, ελάχιστα είναι γνωστά για αυτά τα αρχαιολογικά ευρήματα, καθώς η Ιαπωνία τα κρατά σφραγισμένα.

Ηλικίας περίπου 1.600 ετών, εκτός από ταφικά μνημεία αποτελούν και επιβλητικά σύμβολα δύναμης που ο μύθος θέλει ότι για να οικοδομηθούν «οι άνθρωποι εργάζονταν την ημέρα και "οι θεοί τη νύχτα"». Σε όλη τη χώρα έχουν βρεθεί εκατοντάδες "kofun" και μόνο στην πόλη Sakai, έχουν ανακαλυφθεί 50 από αυτούς. Χώμα και πέτρες καλύπτουν τους τάφους των νεκρών ηγεμόνων και οι πιο εντυπωσιακοί, πιστεύεται ότι στεγάζουν τις σορούς των αυτοκρατόρων Νιντόκου και Ρίκου. Από ψηλά, το περίγραμμα πολλών εξ αυτών θυμίζει κλειδαριά.

Ο τάφος που εκτιμάται ότι ανήκει στον Νιντόκου, "Daisenryo Kofun", έχει περιφέρεια 2,8 χιλιομέτρων και είναι ο μεγαλύτερος του είδους του στην Ιαπωνία. Για την κατασκευή του, περισσότεροι από 2.000 εργάτες δούλευαν για περίπου 15 με 20 χρόνια, στα μέσα του 5ου αιώνα μ.Χ, εξηγεί ο συντηρητής και ερευνητής Χιρόσι Κάιμπε. Πολλά Kofun ωστόσο παραμένουν σφραγισμένα και κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα το περιεχόμενό τους. Ανάμεσά τους και ο φερόμενος αυτοκρατορικός τάφος. Σύμφωνα με την εξωτερική επιγραφή πάντως, «μεταξύ πέντε ηγεμόνων, κείτεται και η σορός του Νιντόκου». Ωστόσο η επιγραφή προστέθηκε περίπου 500 χρόνια αργότερα.

«Απαγορεύεται η είσοδος»: Γιατί η Ιαπωνία κρατά σφραγισμένους τους αρχαίους τάφους Mozu Κofungun Facebook Twitter
«Απαγορεύεται η είσοδος»: Γιατί η Ιαπωνία κρατά σφραγισμένους τους αρχαίους τάφους Mozu Κofungun Facebook Twitter

Όπως μεταδίδει το BBC, η είσοδος στα Kofun δεν απαγορεύεται μόνο στους τουρίστες αλλά ακόμα και στους αρχαιολόγους - ερευνητές. Η άκρα μυστικότητα προκάλεσε ένα «ντόμινο» από αβάσιμες θεωρίες συνωμοσίας ενώ κάποιοι εικάζουν πως οι τάφοι μπορεί να κρύβουν μυστικά «ντροπιαστικά» για το αυτοκρατορικό παρελθόν της χώρας. 

Ωστόσο οι ειδικοί εξηγούν ότι το σκεπτικό είναι πολύ πιο απλό:  «Ο λόγος που δεν επιτρέπεται η είσοδος, είναι πως για μας οι τάφοι είναι ιεροί και δεν πρέπει να τους καταστρέψουμε. Για αυτό δεν κάνουμε ανασκαφές, για να προστατεύσουμε τα Kofun», λέει η Ιζούμι Τασιμπάνα, συντηρήτρια του μουσείου της Sakai. «Δεν θεωρούμε ότι η ανασκαφική μέθοδος είναι ο ενδεδειγμένος τρόπος έρευνας. Στο μέλλον, ίσως αναπτύξουμε κάποια πιο εξελιγμένη τεχνολογία που δεν θα είναι τόσο καταστροφική για τα Kofun. Αν τα ερευνήσουμε τώρα, μπορεί όλη αυτή η πληροφορία να καταστραφεί». 

Το 2010, η κυβέρνηση της Ιαπωνίας πρότεινε το "Daisen Kofun" και όλο το ταφικό σύμπλεγμα Mozu να ανακηρυχθεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομάς. Εννέα χρόνια αργότερα, τον περασμένο Ιούλιο, η UNESCO ενέκρινε το αίτημα παρότι οι τάφοι παραμένουν ερμητικά κλειστοί. 

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να πείσει Ισραήλ και Ιράν πως έχουν «κερδίσει» αμφότεροι, επιδιώκει η διεθνής κοινότητα

Διεθνή / Ανάλυση Skynews: Πώς ΗΠΑ και σύμμαχοι φτιάχνουν κόκκινη γραμμή για να μην προκληθεί γενικευμένος πόλεμος Ισραήλ-Ιράν

Η επίθεση της Τεχεράνης με 350 πυραύλους και ρουκέτες σε ισραηλινό έδαφος σε απάντηση του βομβαρδισμού της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό - Οι προειδοποιήσεις και το παρασκήνιο
NEWSROOM
Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Διεθνή / Η κληρονόμος Ίβι Γκετί κατέθεσε αίτηση διαζυγίου- Ο σύζυγός της την αμφισβητεί

Το αγαπημένο παιδί της μόδας, η Ίβι Γκετί παρευρέθηκε στο Met Gala το 2022 και το 2023, ενώ την ίδια ώρα είναι κεντρικό πρόσωπο στις εβδομάδες μόδας της Νέας Υόρκης, του Λονδίνου και του Παρισιού
NEWSROOM
Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Διεθνή / Συνελήφθησαν δύο ύποπτοι για την επίθεση στον πιο έμπιστο συνεργάτη του Ναβάλνι

Ο Λεονίντ Βολκόφ οργάνωνε τις πολιτικές εκστρατείες του Αλεξέι Ναβάλνι, ζώντας αυτοεξόριστος στη Λιθουανία και πρόσφατα δέχτηκε επίθεση εκεί με σφυρί. Τώρα δύο ύποπτοι συνελήφθησαν στην Πολωνία
NEWSROOM