Βρετανία: Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους από την τρομοκρατία

Βρετανία: Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους από την τρομοκρατία Facebook Twitter
0

Η ενδοοικογενειακή βία σκοτώνει 15 φορές περισσότερους ανθρώπους στη Βρετανία, συγκριτικά με τις τρομοκρατικές ενέργειες, λένε οι ακτιβιστές που ζητούν να δοθούν περισσότερα χρήματα στην αστυνομία για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι 1.870 ενδοοικογενειακές δολοφονίες έχουν διαπραχθεί στην Αγγλία και την Ουαλία μεταξύ 2000 και 2018, σε σύγκριση με 126 που σχετίζονταν με την τρομοκρατία. Η μεγάλη πλειοψηφία των θυμάτων ήταν γυναίκες. Επιπλέον, οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι περίπου 400 θύματα ενδοοικογενειακής βίας ετησίως, βάζουν τέλος στη ζωή τους.

Οι τεράστιες αυτές ανισότητες υπογραμμίζονται σε στοιχεία επίσημων πηγών από εκστρατείες για τα δικαιώματα των θυμάτων. Παράλληλα τονίζεται ότι ο προϋπολογισμός της αστυνομίας για την καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να επαναπροσδιοριστεί, όπως και για την τρομοκρατία.


«Οι δαπάνες για την πρόληψη και την ανίχνευση της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να αυξηθούν άμεσα», δήλωσε η Liz Saville Roberts, εκπρόσωπος της Plaid Cymru για τις εσωτερικές υποθέσεις. «Είναι συγκλονιστικό και ντροπή το γεγονός ότι από το 2000, πάνω από 6.000 άνθρωποι - κυρίως γυναίκες - είτε έχουν δολοφονηθεί είτε έχουν αυτοκτονήσει μετά από περιστατικά ενδοοικογενειακής κακοποίησης».


Οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αποκαλύπτουν πόσα δαπανούν για την αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας. Αλλά οι ακτιβιστές υποστηρίζουν ότι τα ποσά αυτά έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια. Οι υπηρεσίες πληροφοριών και ασφάλειας που είναι επιφορτισμένες με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν ετήσιο προϋπολογισμό ύψους 2,6 δισ. Λίρες.

«Οι δαπάνες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έχουν αυξηθεί, ενώ τα χρήματα για τις υπηρεσίες στήριξης των γυναικών και για την αστυνομία έχουν κοπεί», δήλωσε ο Saville Roberts. «Δεκαπέντε φορές περισσότεροι [άνθρωποι] έχουν δολοφονηθεί από συντρόφους τους σε σχέση με όσους έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας της τρομοκρατίας. Είναι σωστό να μην μειώνονται οι πόροι για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, αλλά ο προϋπολογισμός για οικιακή κακοποίηση πρέπει να αυξηθεί και να προστατευθεί κατά προτεραιότητα από την επόμενη κυβέρνηση».


Η έκκληση έρχεται εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας ότι η ενδοοικογενειακή βία αυξάνεται. Η αναζήτηση υπηρεσιών υποστήριξης για κακοποιημένες γυναίκες αυξήθηκε κατά 83% τα 10 χρόνια μέχρι το 2017, ενώ η χρηματοδότηση μειώθηκε σχεδόν κατά 50%. Η κυβέρνηση εκτιμά ότι η οικογενειακή βία κοστίζει το Ηνωμένο Βασίλειο 66 δισ. Λίρες ετησίως.

Κατά μέσο όρο, η αστυνομία δέχεται κλήσεις εκτάκτων αναγκών σχετικών με ενδοοικογενειακή κακοποίηση κάθε 30 δευτερόλεπτα. Τέτοια αδικήματα στο Λονδίνο αυξήθηκαν κατά 63% μεταξύ 2011 και 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από τις επίσημες Αρχές της πόλης. Ταυτόχρονα, οι διώξεις μειώνονται.


Τέλος, οι υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας που έφτασαν τελικά στους εισαγγελείς, μειώθηκαν κατά 11% το περασμένο έτος, παρά την αύξηση του αριθμού των εγκλημάτων που καταγράφηκαν από την αστυνομία. 


Χιλιάδες είναι οι δράστες που παραμένουν ελεύθεροι, υποστηρίζουν οι ακτιβιστές.

Με πληροφορίες από The Guardian

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ